Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zakon o arhivima

Podaci ljudi koji su do 1990. radili za službe sigurnosti dostupni bez ograničenja

Zagreb: Održana 100. sjednica Vlade RH
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/11
Autori: Bojan Arežina, Hina
07.06.2018.
u 09:45

Podaci su dostupni bez ograničenja u dijelu koji se odnosi na obavljanje javne dužnosti odnosno službe

Vlada RH na današnjoj je sjednici potvrdila konačne prijedloge četiriju novih zakona iz područja kulture – Zakona o muzejima, Zakona o arhivskom gradivu i arhivima, Zakona o audiovizualnim djelatnostima te revidiranu Konvenciju Vijeća Europe o kinematografskoj koprodukciji, koji će omogućiti učinkovitiju djelatnost u svim obuhvaćenim segmentima kulture. 

Predstavljajući Zakon o arhivskom gradivu i arhivima, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je da predlažu "jako dobro rješenje" prema kojem su podaci u javnom gradivu koje je nastalo do 30. svibnja 1990. dostupni bez ograničenja, osim zaštićenih osobnih podataka. Međutim, kako je rekla, to se ne odnosi na podatke o obavljanju službenih dužnosti i poslova, utjecaju i ulozi osoba koje su obnašale javne dužnosti te pripadnika i suradnika službi sigurnosti nedemokratskih režima. 

U Nacrtu konačnog prijedloga Zakona o arhivskom gradivu i arhivima stoji kako su osobni podaci osobe koja je do 30. svibnja 1990. godine obnašala javne dužnosti te bila pripadnik ili suradnik službe sigurnosti dostupni bez ograničenja u dijelu koji se odnosi na obavljanje te javne dužnosti odnosno službe.

Zagreb: Održana 100. sjednica Vlade RH
1/19

"Svaka osoba čiji se osobni podaci nalaze u javnom arhivskom gradivu nastalom do 30. svibnja 1990. godine ima pravo o gradivu koje se na nju odnosi dati pisanu izjavu kojom osporava istinitost ili potpunost svojih osobnih podataka uz navođenje arhivskog fonda i arhivskog gradiva na koje se izjava odnosi. Nadležni državni arhiv mora dati na uvid navedenu izjavu svakom korisniku javnog arhivskog gradiva na koje se izjava odnosi i to zajedno s tim javnim arhivskim gradivom, a što su djelatnik korisničke službe nadležnoga državnog arhiva i korisnik obvezni potvrditi na preslici izjave upisivanjem nadnevka davanja izjave na uvid i potpisom", stoji u ovom dokumentu.

"U pogledu gradiva koje ima poseban značaj za jačanje svijesti o totalitarnim i nedemokratskim režimima u prošlosti i kulture sjećanja na njihove žrtve, potrebno je ukloniti sva ograničenja dostupnosti takvog gradiva, vodeći pritom računa o zaštiti privatnosti žrtava režima i drugih građana koji nisu bili nositelji ili sudionici u aktivnostima koje su te režime činile totalitarnima i nedemokratskima", stoji također u nacrtu. 

Kao prva točka na sjednici usvojen je Nacrt prijedloga zakona o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi. Usvojen je i konačni prijedlog zakona o kibernetičkoj sigurnosti operatora ključnih usluga i davatelja digitalnih usluga, kao i Prijedlog odluke o pokretanju projekta e-Poslovanje, čija je vrijednost oko 45 milijuna kuna, od čega se 85 posto sufinancira europskim sredstvima.

Premijer Andrej Plenković uvodno je komentirao izdavanje euroobveznice Ministarstva financija od 750 milijuna eura s desetogodišnjem dospijećem, rekavši da će s ovakvim aranžmanom Hrvatska godišnje uštedjeti 180 milijuna kuna.

– To je jako veliki iznos i dobar posao koji smo obavili – komentirao je Plenković.

Plenković je također rekao da je to indikator u kojem bismo smjeru trebali ići u pogledu stupanja u eurozonu.

Komentirajući svoj posjet Bavarskoj, rekao je da Hrvatska i ta njemačka pokrajina već 45 godina imaju zajedničku komisiju, da imamo više od milijardu eura gospodarske razmjene te da oko 1,2 milijuna bavarskih turista dolazi u Hrvatsku. Plenković je rekao da treba intenzivirati suradnju i pokušati još više raditi s Njemačkom kao jednim od naših ključnih partnera. Sastao se i s kancelarkom Merkel kojoj je, kako je rekao, iznio poglede Hrvatske na budućnost Europe, što je ostvareno u protekle četiri godine, razgovarali su o ulasku u Schengen, pitanju ilegalnih migracija...

Plenković se osvrnuo i na svoj posjet Kutini te je istaknuo kako je važno da se krene u dovršetak procesa dokapitalizacije tamošnje Petrokemije i nastavi restrukturiranje te, kako je rekao, važne kompanije.

U Tuđmanovo doba HDZ je stalno padao, a onda se ukazao Sanader:

Zagreb: Održana 100. sjednica Vlade RH
1/10
Ključne riječi

Komentara 78

Avatar navijač
navijač
09:31 07.06.2018.

Uhvatite se vi reforme pravosuđa, i izbornog zakona a ne uhljeba kulturnjaka. Na tome se može samo izgubiti a to je ono što čeka dvoglavu partiju i treće oko u glavi na idućim izborima. To će biti prava uśteda za Hrvatski narod.

Avatar siva_sova
siva_sova
10:00 07.06.2018.

umjesto da se radi lustracija ovaj zakon je antilustracija, još veća zaštita pripadnika UDBA, KOS, SKOJ i KPJ...

Avatar Retardo
Retardo
09:18 07.06.2018.

Ma koje kulture, zakon o arhivskoj građi je čisti zakon o zaštiti udbaša. I njihove anemične dječice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije