Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Andrej Babiš

Češki Berlusconi postaje premijer?

Andrej Babiš
Reuters/PIXSELL
20.10.2017.
u 11:39

Medijski mogul i drugi najbogatiji Čeh vodeći je u svim anketama

“Babisconi” je kovanica prezimena mogućeg budućeg češkog premijera Andreja Babiša i bivšeg talijanskog premijera Silvija Berlusconija izašla iz kovačnice američkog časopisa Foreign Policy. Babiš, kao i Berlusconi, posjeduje medije (medija grupa MAFRA), te druge tvrtke (agrokemijski holding Agrofert), te ga, s 4,1 milijardom dolara (procjena Bloomberga i Forbesa), smatraju drugim najbogatijim češkom građaninom, a u politiku je ušao također osnivanjem vlastitog pokreta Akcija nezadovoljnih građana (Akce Nespokojených Občanů – ANO) 2011. godine.

Uspješan ministar financija

Prema predizbornim anketama, na parlamentarnim izborima koji se održavaju 20. i 21. listopada mogao bi dobiti 30 posto glasova, što je dvostruko više od njegovih konkurenata. Neki ga uspoređuju s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, što mu je najprije odgovaralo, ali se onda htio udaljiti od takve usporedbe. S Trumpom ga uspoređuju zbog politički nekorektnog načina izražavanja, a s Berlusconijem zbog sukoba interesa. Kao ministar financija u dosadašnjoj koalicijskoj vladi socijaldemokrata Bohuslava Sobotke navodno je oko dva milijuna eura iz europskih fondova “usmjerio” u svoja poduzeća. I, bez obzira na sve to, na sukob interesa, na rječnik, na neizvjesno podrijetlo njegova bogatstva, kao i njegovih navodnih špijunskih poslova (optužuju ga da je bio špijun sovjetske tajne službe KGB i čehoslovačke tajne službe StB), vjerojatno će Andrej Babiš (63) postati novi češki premijer. Njegov centralistički pokret ANO, što na češkom znači “da”, prema ispitivanju javnosti, vodi i to s većom podrškom nego što je imaju socijaldemokrati i komunisti zajedno.

No, ako i pobijedi na izborima, imat će poteškoća sastaviti vladu, budući da su stranke dale do znanja kako ne žele uči u koaliciju s njime jer je pod istragom. Dok je bio ministar financija, Češka je bilježila rast, pa ga mnogi vide kao čovjeka koji bi, pošto se obogatio, mogao obogatiti sve građane. Tu iluziju imali su Talijani koji su birali Berlusconija, kao i Amerikanci koji su izabrali Trumpa. Babiš je rođen u Bratislavi i oko njega postoje razne priče o tome kako je došao do bogatstva. Započeo je kao devetogodišnjak prodajući teniske loptice koje je našao ostavljene na teniskim igralištima u Bratislavi, nakon čega je otišao u Maroko. Berlusconi je prvi novac zaradio pjevajući po kruzerima, a Trump je imovinu naslijedio od oca. Nakon što se vratio u Čehoslovačku, postao je upravitelj tvrtke Agrofert, koju je poslije otkupio.

Novinare zove idiotima

Slogan njegove stranke je “Sve će biti bolje”, a podržavaju ga birači i desnice i ljevice. Kao ministar financija, smanjio je državni dug, uveo elektroničko plaćanje poreza i računa, kako bi se smanjilo plaćanje računa na crno, te je smatran, bez obzira na to što je bogat, čovjekom iz naroda. Premda ima medijsku kuću, Babiš napada novinare, kao i Trump, pa je tako 1. rujna 2016. tijekom posjeta Varnsdorfu kazao kako “je laž ono što idioti (novinari) pišu u novinama o koncentracijskom logoru Lety, jer je to bilo radno polje na koje su slani oni koji nisu htjeli raditi”. U tom logoru je, ustvari, između 1939. i 1945. bilo zatočeno i više desetaka tisuća Roma, ali ne da bi radili. Babiš se sa sadašnjom suprugom Monikom vjenčao u srpnju 2017. godine pošto je s njom u vezi bio punih 25 godina i dobio dvoje djece. Još dvoje djece ima iz bivšeg braka. I po tome kakav je odnos imao sa ženama pomalo nalikuje na Trumpa i Berlusconija.

Komentara 1

Avatar Floyd1
Floyd1
20:52 20.10.2017.

Babis je ministar financija najuspjesnije vlade od pada komunizma. Nema veze s Berlusconijem ni iz daleka. Novinaru, prije nego informiras informiraj se sam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije