Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIPLOMATSKI RAT

Česi prijete da će protjerati još ruskih diplomata

Jakub Kulhanek
DAVID W CERNY/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
21.04.2021.
u 21:37

Prag je u subotu protjerao 18 djelatnika ruskog veleposlanstva, koje je identificirao kao pripadnike obavještajnih službi, a Rusija je odgovorila protjerivanjem 20 diplomata češkog veleposlanstva u Moskvi

Češka je u srijedu zatražila od Rusije da dopusti povratak 20 protjeranih čeških diplomata u Moskvu do četvrtka ili će protjerati još ruskih diplomata iz Praga.

Prag je u subotu protjerao 18 djelatnika ruskog veleposlanstva, koje je identificirao kao pripadnike obavještajnih službi, nakon što je optužio dvojicu ruskih špijuna optuženih za trovanje nervnim agensom u Britaniji 2018. da su odgovorni za eksploziju u češkom skladištu streljiva prije par godina u kojoj je poginulo dvoje ljudi.

Rusija je zanijekala češke optužbe, a Kremlj je češke poteze ocijenio "provocirajućima i neprijateljskima". Rusija je odgovorila protjerivanjem 20 diplomata češkog veleposlanstva u Moskvi, koje je manje nego rusko u Pragu.

"Protureakcija ruske strane bila je neproporcionalna i de facto je paralizirala funkcioniranje našeg veleposlanstva", rekao je novinarima češki ministar vanjskih poslova Jakub Kulhanek. "Ako se naši diplomati ne budu mogli vratiti u Moskvu, sutra poslijepodne odlučit ću da se smanji broj diplomata veleposlanstva Ruske Federacije u Pragu tako da odgovara sadašnjoj situaciji u češkom veleposlanstvu u Moskvi". 

Češko ministarstvo vanjskih poslova navodi da se u Moskvi nalazi petero čeških diplomata, plus 19 drugih djelatnika, nakon prvog kruga protjerivanja. Rusko veleposlanstvo u Pragu sada ima 27 diplomata i 67 drugih djelatnika, dodaje. Obje zemlje imaju nešto manje djelatnika i u konzulatima u drugim gradovima.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar MiškinČepiga
MiškinČepiga
10:35 22.04.2021.

Nevjerovatna drskost Putinovog kriminalnog režima. Ruse treba protjerati jednom zauvijek.

SI
sisavac
07:04 22.04.2021.

slijedeći korak je raskidanje svih diplomatskih veza. to će rusi napraviti. česima još uvijek nije jasno što im se događa. nikako da opravdaju drugu eksploziju, nikako da shvate uzroke, tijek događaja koji je započeo davno prije 2014.-e.

MR
Mrtveduše
22:06 21.04.2021.

Američke pudlice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije