Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sudsko odobrenje

Centar banka: Marinca u vrh postavio Trgovački sud, a ne HNB

tomislav marinac
Marko Lukunić/PIXSELL
13.06.2013.
u 19:00

Prema Zakonu o kreditnim institucijama privremena uprava ima mandat od tri mjeseca, a o trgovačkim društvima šest mjeseci

Centar banka, odnosno odabir čelništva koje će banku voditi, postaje sve zanimljivija priča među malim bankama. Nakon što je u banku ušlo društvo koje upravlja fondom za gospodarsku suradnju (FGS) Alternative, društvo je htjelo i svoju upravu. Nakon što je iz banke otišao Ivo Markotić, privremeno mjesto uprave zauzeo je Tomislav Marinac iz Alternativea te podnio zahtjev HNB-u da zasjedne na to mjesto za stalno. Već su tada u središnjoj banci teško gledali na tu odluku jer se od osobe koja vodi banku traži i određeno iskustvo. Prema Zakonu o kreditnim institucijama privremena uprava može biti svega tri mjeseca, ali po Zakonu o trgovačkim društvima može se produljiti na šest mjeseci. Marinac je to iskoristio te je od Trgovačkog suda dobio odobrenje da vodi banku sljedeća tri mjeseca, počevši od 7. lipnja kada mu je istekao mandat prema pravilima HNB-a.

Malo je neobično da se je Zakon o trgovačkim društvima ovdje pokazao jačim jer je ipak riječ o banci. Inače, još je upitna i dokapitalizacija Centar banke jer od planiranih 200 milijuna kuna novog kapitala vodstvo računa da će svoj udjel dati i država. No već nam je iz Ministarstva obrta, zaduženog za FGS-ove, rečeno da država više neće sudjelovati u ulaganju s Alternativeom, društvom s kojim imaju najviše problema. Preostaje jedino da se sami dokapitaliziraju, odnosno da novac uloži slovački partner u fondu, što je također bilo jedna od opcija.

>>Centar banka dokapitalizirat će se s dodatnih 200 milijuna kuna

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije