Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odmor

Čelnici institucija EU i ministri financija eurozone povukli se na ljetni predah

eurolideri
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
26.07.2015.
u 21:30

Zbog operacije aGREEKment od posla ih dijeli samo jedan telefonski poziv

I Bruxelles se, kao i Zagreb, ispraznio odlaskom većine svojih stanovnika na godišnji odmor, a opustjela je jučer i europska četvrt grada: Europski parlament je na ljetnom raspustu, a Komisija je u srijedu imala posljednji kolegij povjerenika prije kolektivnog godišnjeg odmora. Iako sve izgleda kao tipično ljeto u Bruxellesu, ovo nije tipično ljeto zbog operacije kodnog imena “aGREEKment”, implementiranja dogovora (engl. “agreement”) s Grcima (engl. “Greek”, pa otuda i kodno ime “aGREEKment”) prema kojemu je Ateni već isplaćena financijska premosnica, ali tek treba do 20. kolovoza ispregovarati čitav novi paket pomoći vrijedan do 86 milijardi eura.

Sastanak na Gospu

Čelnici institucija EU i ministri financija država eurozone, koji o tome odlučuju, možda su se razbježali po svojim omiljenim ljetnim destinacijama, ali primjer koji je otkrio finski ministar financija Alex Stubb najbolje dočarava da su svi oni i na odmoru samo jedan telefonski poziv udaljeni od posla.

“Danas sam sudjelovao na telekonferenciji s kolegama iz Eurogrupe, a nakon toga radim ono što bi svaki Finac radio: idem u dimnu saunu”, napisao je na svom profilu na Twitteru 17. srpnja, priloživši i fotografiju drvene kućice na vodi usred neke finske šume.

Pregovori s Grcima o novom programu pomoći počeli su jučer, ali u njima ne sudjeluju ministri eurozone i najviši dužnosnici Komisije, već srednje rangirani dužnosnici Trojke (Komisije, MMF-a i ECB-a), a pregovori se odvijaju u Ateni. No, kako pregovori moraju biti dovršeni i sporazum ratificiran u raznim europskim parlamentima do 20. kolovoza, moguće je da se ministri financija eurozone okupe na sastanku već 11. kolovoza. Ne bude li dogovora o novom programu pomoći, Grčkoj će 20. kolovoza trebati nova financijska premosnica pa je moguće i da se već oko Velike Gospe sazove sastanak svih 28 ministara financija EU.

Njemački ministar financija Wolfgang Schäuble ljetuje na njemačkom otoku Sylt na Sjevernom moru. I dosad je ondje ljetovao, 2012. ondje ga je na odmoru čak i posjetio američki ministar financija Tim Geithner kako bi sa Schäubleom razgovarao o Grčkoj, kojoj je i tada prijetio izlazak iz eurozone. Schäuble ne mijenja svoju “urlaub” tradiciju, a sigurno mu ne pada na pamet odlaziti na ljetovanje u Grčku, gdje su ulice prije samo nekoliko tjedana bile ukrašene predreferendumskim plakatima koji njega osobno portretiraju kao nekoga tko “pet godina siše krv” jadnim Grcima.

Vole kombinirati

Njemačka kancelarka Angela Merkel i ove će godine posjetiti ljetni festival u bavarskom gradu Bayreuthu, koji počinje upravo danas, nakon čega odlazi na planinarenje južnim Tirolom. Tako tradicionalno izgleda njezin ljetni odmor.

I predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker voli se odmarati u Tirolu, u austrijskom dijelu Tirola ljetovao je prijašnjih godina, premda tu destinaciju voli kombinirati i sa švicarskim gradom Locarnom, na granici s Italijom.

Potpredsjednica Komisije i visoka predstavnica za vanjsku politiku EU Federica Mogherini u utorak je u prvom službenom posjetu Iranu, a prije no što ode na “feragosto” mora sljedeći tjedan u Bruxellesu odraditi još jednu rundu pregovora s premijerima Kosova i Srbije u njihovu stalnom dijalogu o normalizaciji odnosa.

>> 'U sefu blizu Junckerovog ureda nalazi se detaljan izvještaj o izlasku Grčke iz eurozone'

>> Hollande pozvao na stvaranje vlade eurozone i obnovu vjere u europski projekt

Komentara 4

CA
campa
14:56 09.08.2015.

Nevidim gdje su se umorili kad glavnu riječ vode ravnopravnije članice EU-Engleska,Njemačka,Francuska,Nizozemska te banke,masoni i aristokracija.Parlament postoji samo radi privida demokracije.Demokracija i ravnopravnost u EU su izgubile smisao jer se konci i odluke vuku negdje drugdje.

PI
pistaljka
21:48 15.08.2015.

Njih petoro spomenutih, i svaki židov (Wolfgang Schäuble, Tim Geithner, Angela Merkel, Jean-Claude Juncker, Federica Mogherini) i skoro svi ostali nespomenuti - Jahvehov izabrani narod koji vlada svijetom.

SA
samuraj
07:22 27.07.2015.

Predah od čega? Nemojte me zaj.bavati. Naši saborski zastupnici u odnosu na njih rade kao mravi a svi znamo kako i koliko rade.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije