Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MIGRANTSKA KRIZA

Čelnici EU dogovorili zajedničko stajalište, ali ne i tekst sporazuma koji će ponuditi Turskoj

summit
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
18.03.2016.
u 07:23

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da su razgovori bili "konstruktivni", ali da će put do dogovora s Turskom biti "sve prije nego lagan"

Čelnici 28 zemalja dogovorili su nakon prvog dana summita u Bruxellesu zajedničko stajalište, ali ne i tekst sporazuma koji će ponuditi Turskoj za rješavanje migrantske krize. 

Nekoliko čelnika EU je nakon završetka prvog dana summita objavilo preko Twittera da je postignuto zajedničko stajalište koje će danas predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker i nizozemski premijer Mark Rutte predstaviti turskom premijeru Ahmetu Davutogluu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da su razgovori bili "konstruktivni", ali da će put do dogovora s Turskom biti "sve prije nego lagan".

Nizozemski premijer Mark Rutte je na pitanje što je najveća prepreka za dogovor, odgovorio: – Dogovorili smo se da nećemo reći ništa o tome.

Francuski predsjednik Francois Hollande je rekao da "još nema dogovora", ali da su na putu prema tome.

Čelnici 28 zemalja članica pokušat će danas dovršiti načelni sporazum postignut početkom prošlog tjedna prema kojem bi Turska trebala primiti sve migrante koji s njezina teritorija dođu na grčke otoke kao i one koji budu uhvaćeni u turskim teritorijalnim vodama.

Turska je 7. ožujka na sastanku s čelnicima EU postavila niz zahtjeva koje bi EU trebala ispuniti kako bi došlo do sporazuma. Među tim zahtjevima su dodatne tri milijarde pomoći za zbrinjavanje sirijskih izbjeglica, pored one tri milijarde obećane prošle godine, ukidanje viza za turske državljane do lipnja i ubrzavanje pristupnih pregovora.

Dogovor s Turskom za Europsku uniju nije jednostavan i izložena je brojnim kritikama da popušta Turskoj, koja se služi ucjenama da bi dobila što više, znajući da bez nje nema rješenja migrantske krize.

>> Albanija očekuje pomoć EU ako izbjeglički val skrene prema Jadranu

Komentara 11

Avatar PURGERICA1
PURGERICA1
09:22 18.03.2016.

'Cijeli zapadni svijet se pravi kao da se ništa ne događa, pregovaraju i nude milijarde eura Turskoj, nude bezvizni režim za EU i tapšaju ih po ramenima, dok oni Kurde ubijaju kao muhe', kaže Robert Valdec, koji je u stalnom kontaktu s prijateljima u Dyiarbakiru, u kom je boravio pred četiri mjeseca. A od svih medija svijeta, o pokoljima civila i zločinima turske vojske piše tek ruski RT, dok zapadni mediji sustavno prešućuju granatiranje grada veličine Zagreba, koji je ujedno i zaštićeni spomenik kulture nulte kategorije. “Pobjegli smo od tog kriminalnog granatiranja, moja i obitelj jedne sestre, u drugi dio grada. Na žalost, jedna sestra i njena obitelj ostali su u zamci tamo. Izgubili smo sve što smo imali. Pucaju po nama neselektivno. Sreća je da sam uopće živ. Ovo izgleda kao Sirija! Molim te, obavjesti koga god možeš, jer u svjetskim medijima nitko ne govori o tome”, kaže jedna SMS poruka novinaru Robertu Valdecu iz Dyiarbakira, u kom je boravio u 11. mjesecu prošle godine i stvorio brojne kontakte. Jedna druga kaže: “Uzimaju kvart po kvart. Centar grada. Tu živi oko 250 000 ljudi! Sada su dovezli tenkove i teška oklopna vozila. Granatiraju nas. I helikopteri nadlijeću. Vidio sam puno ubijenih civila. Mrtva tijela leže po ulici oko moje kuće.” A u alarmantnom statusu, nešto prije toga, Valdec kaže: “Gdje su sada organizacije za zaštitu ljudskih prava, hrvatska diplomacija, mediji koji sustavno od javnosti skrivaju istinu što se zapravo događa u Turskoj!!! Prijatelj Sadik Erol iz grada na jugu, drevnog Dyiarbakira, antičke Amide, grada utemeljenog prije više od 3.000 godina, jutros mi je javio da su, nakon što su sa zemljom sravnili grad Cizre, Turci krenuli i na Dyiarbakir. Cijeli zapadni svijet se pravi kao da se ništa ne događa, pregovaraju i nude milijarde eura Turskoj, bezvizni režim za EU i tapšaju ih po ramenima, dok oni Kurde ubijaju kao muhe. ZAUSTAVITE ERDOGANA!!!!!!

KO
komilica
09:11 18.03.2016.

ja sam za da se mi pouzdamo use. zatvorimo svoje granice i mi odlučujemo tko može u nutra a tko van. nikakav dogovor s ovom eu bagrom. hebali su nas na sve načine zbog ulaska u te predivne integracije, ii sad nas budu i dalje. VTF

JU
jurajuric116
08:59 18.03.2016.

ima riješenja i bez turske. sankcije i da vidiš riješenje prek noći. ako netko ucjenjuje tebe, lijepo mu vrati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije