Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LOŠE VIJESTI ZA GRAĐANE

Čeka se novi val poskupljenja: Nove cijene na policama čim trgovci potroše zalihe

Ilustracija
Foto: ERIC GAILLARD/REUTERS
1/3
31.03.2023.
u 22:37

Branko Roglić, vlasnik Orbico grupe, najveće distributerske tvrtke u regiji, kaže kako oni svojim kupcima dižu cijene za onoliko za koliko su ih njima digli dobavljači

Inflacija usporava četvrti mjesec zaredom, potvrdila je prva procjena DZS-a za ožujak. Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, na godišnjoj su razini u prosjeku više 10,6%, a u odnosu na veljaču 0,8 posto. No hrana, piće i duhan u odnosu na lanjski ožujak i dalje su najskuplja stavka – na godišnjoj razini skuplji su i 15%, a iako Vlada i resorni ministri i dalje tvrde kako opravdanja za većinu poskupljenja nema, neki su trgovci i danas ulistavali nove cijene 80-ak proizvođača i dobavljača deterdženata, kozmetike, tjestenine, čokolada...

Neke su cijene u primjeni i od ožujka. No čeka se da se prvo potroše stare zalihe, kažu nam čelnici udruženja trgovaca HGK i HUP-a, ujedno i trgovačkih lanaca KTC i NTL Ivica Katavić i Martin Evačić. Katavić kaže kako su strane kompanije bile najčvršće u najavama poskupljenja, ali ima i domaćih. Uglavnom je riječ o poskupljenjima od 8 do 10%, ali ima i onih od 25 do 30 posto. Evačić dodaje kako rast ili pad cijena ovisi i o izvorima nabave samih trgovaca, ugovorima, dogovorima, terminima..., a građani, pogotovo oni koji proizvod ne trebaju istog časa, jako dobro znaju da postoje i zamjenski artikli, a dobar dio njih mogu kupiti i na akciji. Neki proizvodi poput ulja, papirnate konfekcije i brašna su pojeftinili, posljednja dva će i dodatno.

Branko Roglić, vlasnik Orbico grupe, najveće distributerske tvrtke u regiji, kaže kako oni svojim kupcima dižu cijene za onoliko za koliko su ih njima digli dobavljači.

Nećemo svoju maržu uvećavati, već samo prenijeti cijene koje dobijemo od svojih dobavljača prema našim kupcima. Tako radimo već više od godinu i pol, otkako su cijene počele rasti. Nemamo na tome nikakve posebne zarade niti želimo takvu zaradu – poručio je.

VIDEO Hrvati strahuju da neće moći platiti račune i kupiti hranu, o ljetovanju gotovo da ni ne sanjaju

Komentara 26

Avatar Zavratnica
Zavratnica
23:22 31.03.2023.

Nije problem, AP daje Ukrajini naš novac, a i tzv. Covid mjere sa zatvaranjem granica između županija i paraliziranjem države su bile od pomoći.

DU
Deleted user
23:32 31.03.2023.

a građani samo šute... i brinu se o Ukrajini... bravo!

DU
Deleted user
23:44 31.03.2023.

Sto se bunite. Netko mora placati taj rat koji vodimo u Ukraini. Ne ce to valjda Plenkovic osobno placati iz svog djepa!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije