Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSUMNJIČEN JOŠ JEDAN BIVŠI ČELNIK HPB-a

Čedo Maletić pod istragom zbog isplate milijunskih nezakonitih bonusa

Goran Stanzl/PIXSELL
12.11.2020.
u 13:50

Osim Maletića, pod istragom su i Boženka Mostarčić, Tanja Šimunović i Dubravka Kolarić, bivše članice uprave te banke

Zbog sumnje da su zbog nezakonite isplate bonusa tijekom tri godine Hrvatsku poštansku banku (HPB) oštetili za 11.6 milijuna kuna, Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci je pokrenulo istragu protiv Čede Maletića, bivšeg predsjednika uprave HPB-a te Boženke Mostarčić, Tanja Šimunović i Dubravke Kolarić, bivših članica uprave te banke.

Kaznena prijava protiv njih, priopćilo je tužiteljstvo, ne navodeći njihove identitete,  podnesena je 4. kolovoza 2020., a sada je na temelju te kaznene prijave službeno otvorena istraga. Maletić i ostali se sumnjiče da su od 21. srpnja 2011. do 4. srpnja 2014. prema prethodnom zajedničkom dogovoru, postupali suprotno odluke Vlade koja je isplatu bonusa zabranila odlukom od 11. srpnja 2009. Osim toga, isplata bonusa bila je zabranjena i internim aktima banke, odnosno Politikom plaća od 19. ožujka  2010. te Politikom  primitaka od 20. lipnja 2013.

Usprkos postojanju takvih odluka, Maletić i ostali su, tvrdi tužiteljstvo, bez znanja i odluke nadzornog odbora i bez pisanih odluka uprave  HPB-a, iskoristili svoj položaj i ovlasti te su odlučili da im se isplate bonusi za  2010., 2011., 2012. i 2013. Kada su odlučili da im se isplate bonusi, o tome nisu sastavili nikakav  pisani dokument niti su od nadzornog odbora zatražili odobrenje, iako su to po internim aktima banke trebali učiniti. Sumnjiče se da su  tako ishodili isplatu bonusa čija se isplata nije prikazivala na teret za to predviđenih rezervacija novčanih sredstava već se prikazivala u masi plaća za sve zaposlenike.

Zbog toga isplata bonusa nije bila vidljiva u godišnjim financijskim izvještajima koje su kao uprava dostavljali nadzornom odboru i regulatornim agencijama sve do provođenja interne revizije banke 2016. Kada je ta revizija provedena, utvrđeno je  da su osumnjičeni  protupravno stekli imovinsku korist od oko 4,5 milijuna kuna, dok su HPB oštetili za 11,5 milijuna kuna na koliko je na taj iznos plaćeno poreza i doprinosa.

Maletić  se tako na optuženičkoj klupi pridružio Josipu Protegi koji je bio predsjednik uprave HPB-a prije njega. Protega je s još osam osoba optužen u aferi Bankomat koja se po sudovima bez prvostupanjske presude vuče već 11 godina.

Komentara 5

GE
genadij
14:27 12.11.2020.

Dajte Čedi maminom milijune ! Dijete voli. Sad je dobilo na kilaži pa je preveliko za zvečkice pa mu treba dati koji milijončić i dudu pa nek sisa.

ZI
zinegoid
14:24 12.11.2020.

to je hrvatska elita, bahatih i arogantnih likova, koja je opljačkala državu. šljam....

DU
Deleted user
14:11 12.11.2020.

Ajde barem se pocelo istrazivati taj lopovluk po Hrvatskoj, jos samo da "ugledne" postene suce sredimo mozda bi ovi lopovi i sjedili koji dan u zatvoru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije