Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Priziv savjesti

Carski rez na zahtjev? Neki ga potiču, a drugi ne odobravaju

Porođaj
Foto: Getty Images
1/3
30.05.2019.
u 00:30

Podaci HZJZ-a govore da je 2017. bilo 9127 poroda carskim rezom, što je 7% više nego u prethodnoj godini i potvrđuje trend rasta. Mnoge žene zbog straha od porođajnih bolova dogovore “hladni” carski rez i u javnim bolnicama, ne samo u privatnim rodilištima

Pobačaj je najosjetljiviji, ali ne i jedini zahvat koji izaziva kontroverzije u kontekstu priziva savjesti liječnika. Da je to svojevrsna Pandorina kutija koja otvara niz pitanja, govori i sve šira lepeza postupaka koje zazivaju nečiji priziv savjesti. U medicini, osim pobačaja, priziv savjesti iskazuje se u slučaju pomognute oplodnje, prenatalne dijagnostike, savjetovanja o kontracepciji i prodaje kontraceptivnih preparata, a očito i kod carskog reza.

Bez medicinske indikacije

Na nedavnoj tribini o prizivu savjesti zagrebački ginekolog dr. Dubravko Habek s Klinike za ginekologiju i porodništvo Kliničke bolnice Sveti Duh, profesor na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, dotaknuo se carskog reza na zahtjev kao postupka za kojim se posljednjih godina sve češće poseže. “Kao ginekolog s 25 godina staža nikad nisam napravio carski rez na zahtjev zato što smatram da činim nešto što nije medicinski dopušteno. Zakoni koji spominju priziv savjesti tumače da ga se može upotrijebiti tamo gdje ne postoje medicinske indikacije za zahvat”, kazao je tada dr. Habek.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

A carski rez na zahtjev nema medicinsku indikaciju. S druge strane, svaka operacija nosi određene rizike pa je zbog toga bolje izbjeći je, ako nije nužna. Nepostojanje medicinske indikacije za bilo koji zahvat može biti potencijalno štetno ako nastupe komplikacije operacijskoga zahvata.

– Ako nije riječ o hitnom carskom rezu koji ima svoje indikacije, govorimo o postupku koji nije medicinski indiciran. Uostalom, ako nije riječ o hitnom ili o planiranom carskom rezu s indikacijom, npr. sužena zdjelica ili placenta previja, nema ni informiranog obrasca za takve nemedicinske zahvate – objašnjava nam dr. Habek. Carski rez nije estetska operacija koja se obavlja na zahtjev, bar ne u javnim bolnicama, dodaje. Jedno je srediti zube ili estetska operacija ušiju, ali veliki kirurški zahvat kakav je carski rez, koji može uzrokovati niz komplikacija, nije opravdano ako je to samo ispunjavanje želje rodilje, zaključuje ginekolog.

Koji će kirurg nekome ispuniti želju i izvaditi mu slijepo crijevo jer bi se ono jednom moglo upaliti? – uzvraća protupitanjem dr. Habek. Podsjeća, kod carskog može doći do ranog ili kasnog krvarenja rane, infekcije, priraslica, a veća je i mogućnost ozljede djeteta.

– Djeca koja su rođena elektivnim carskim rezom u oko 20 posto slučajeva češće obolijevaju od kroničnih nezaraznih crijevnih bolesti kao što su, primjerice, Mb. Chron, astma, alergija, dijabetes i druge, što je znanost potvrdila – ističe.

Premda liječnici upozoravaju na moguće posljedice ove operacije, carski rez umjesto vaginalnog porođaja svjetski je trend već godinama. Podaci HZJZ-a govore da je 2017. bilo 9127 poroda carskim rezom, što je 7% više nego u prethodnoj godini i potvrđuje trend rasta. Mnoge žene zbog straha od porođajnih bolova dogovore “hladni” carski rez i u javnim bolnicama, ne samo u privatnim rodilištima.

Zašto bi rađale u muci

I dok je u nekim bolnicama trend izbjegavanja ispunjavanja želja rodiljama, u drugima je obrnuto.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

– Stavovi se mijenjaju i unatrag jedno godinu i pol do dvije u KBC-u Sestre milosrdnice uveli smo sasvim legalan postupak carskog reza po zahtjevu. Službena dijagnoza za to je tokofobija, strah do porođaja, i preuzeli smo je iz američke prakse – kaže dr. Dubravko Lepušić, ginekolog iz Vinogradske. Napominje da je carski rez ozbiljna operacija, a rizike nosi svaka pacijentica i zato se obavljaju predoperativne pripreme. No ni one ne jamče stopostotno otklanjanje rizika koje može uzrokovati već i sama anestezija. – Postoji i epiduralna analgezija i rađanje doista više ne mora biti u muci, kako to piše u Bibliji. No mnoge žene biraju ipak vaginalni porod pa već godinama u Vinogradskoj broj poroda carskim rezom ne prelazi 25%.

Carski rez – kod spuštene maternice, blizanaca...

Carski rez se rijetko planira i liječnici ga najčešće zakazuju iz sljedećih razloga: Majka je već imala veću operaciju trbušne šupljine, prethodni porod završio je carskim rezom i procjenjuje se da postoji rizik od prsnuća maternice; blizanačka trudnoća; novorođenče velike porođajne težine ili okrenuto na zadak. Termin poroda vrlo je blizu, a maternica je izrazito spuštena i prekriva debelo crijevo.

Komentara 4

Avatar tarana
tarana
08:02 30.05.2019.

"Carski rez na zahtjev? Neki ga potiču, a drugi ne odobravaju".... neka narodni referendum o tome odluči!

GL
glištun
09:01 30.05.2019.

Da ne bi carskoga ne bi bilo ni Gaja Julija ... Cezara!

VO
vorda400
06:49 30.05.2019.

Najbolje je kad se doktori pozivaju na Bibliju kako porod mora izgledati samo čekam trenutak kad budu ljudi doslovno prihvatili ono "nema sexa prije braka" pa onda više neće biti priziva savjesti za odbijanje abortusa ili evo problem sa "carskim rezom" jer jednostavno nitko se neće sexati nema straha od trudnoće kupili si budu psa kojeg budu zvali "sinek ili seka" ali onda se smanjuje "stado" koje država i crkva treba

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije