Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Požeška biskupija utvrdila stanje poplavljenih

Caritas je do sada uputio brojnu pomoć, a s njome će i dalje nastaviti

Pomoć poplavljenima
Foto: Dušan Mirković/ Pixsell
1/2
04.06.2014.
u 13:59

Na području Požeške biskupije nastradalo je 539 obitelji. Od toga najviše na pleterničkom i lipičkom području - istaknuo je Goran Lukić, ravnatelj Caritasa Požeške biskupije.

Nakon što su volonteri Caritasa Požeške biskupije obišli sve nastradale od nedavnih poplava izneseni su rezultati stanja objekata i površina koje su bile pod vodom.

  Ravnatelj Biskupijskog Caritasa Lukić prikazao je konačni broj nastradalih u nedavnim poplavama na području Požeške biskupije.

-Na području Požeške biskupije nastradalo je 539 obitelji. Od toga u pleterničkom Gradcu i Ivandvoru nastradale su 264 obitelji, u 142 kuće ušla je voda, a ostalima su bila poplavljena dvorišta, uništene poljoprivredne površine i sredstva. U Lipiku voda je ušla u 58 kuća a još u 34 domaćinstava stradala su poljoprivredna dobra, vrtovi i dvorišne zgrade. U Kuzmici je u 18 kuća prodrla voda, u još 15 obitelji uništila okućnice.  U Jakšiću je u 13 kuća ušla voda, a u 11 domaćinstava stradala su dvorišta. U Mihaljevcima stradala je 1 kuća u koju je prodrla voda, dok su u još 5 obitelji uništena poljoprivredna dobra i okućnice. U Bokšić Lugu i Beljevini vodena bujica zahvatila je 120 domaćinstava, uništila vrtove i poljoprivredna zemljišta. Voda se povukla iz svih kuća, okućnica i poljoprivrednih površina te je ostavila za sobom teške posljedice – izvijesti je Goran Lukić, ravnatelj biskupijskog Caritasa na sastanku s biskupom Antunom Škvorčevićem, župnicima najviše stradalih župa

 

Ravnatelj Lukić kazao je da je u navedena područja dostavljena prva pomoć u hrani, odjeći, dezinfekcijskim sredstvima, higijenskim potrepštinama te pitkoj vodi. Caritas je preko svojih volontera u suradnji sa župnim Caritasima u pleternički Gradac i Ivandvor uputio 350 paketa hrane i higijenskih potrepština, 50 paketa odjeće i obuće, 200 litara dezinfekcijskih sredstava, 1000 kilograma Zvečevo čokolada i 300 smrznutih pilića. U Lipik je upućena pomoć od 250 paketa hrane i higijenskih potrepština, 150 litara dezinfekcijskih sredstava te 1000 kilograma Zvečevo čokolada. U Bokšić Lug i Beljevinu dostavljeno je 200 paketa hrane, higijenskih potrepština, odjeće i obuće te 120 paketa raznog sjemenja i sadnica za vrt. Pomoć u 50 paketa hrane i higijenskih potrepština upućena je i evakuiranim mještanima općine Bebrina koji su neko vrijeme bili smješteni u Brodskom Stupniku zbog bojazni od pucanja savskog nasipa. Požeška biskupija poslala je pomoć u novcu od 50.000 kuna Caritasu Đakovačko-osječke nadbiskupije te jednako toliko Caritasu Vrhbosanske nadbiskupije.

Župnici navedenih župa izvijestili su zatim o tome što poduzimaju sa svojim volonterima na poplavljenim područjima. Prema ranijem dogovoru posjetili su sve nastradale obitelji, izradili popis njihovih potreba te redoslijed pomaganja među kojima prioritet imaju samci i starije osobe, obitelji s brojnom djecom i oni koji nemaju nikoga u radnom odnosu. Zaključeno je da se i nadalje prate potrebe tih obitelji u prehrani i kućnim potrepštinama, da se razvidi mogućnost nabave još određenog broja aparata za isušivanje zidova jer je sadašnji premalen.

Odlučeno je da caritasovi volonteri u skladu sa spomenutim prioritetima popišu točnu kvadraturu potrebnih keramičkih pločica i laminata kako bi se pomoglo u uređenju podova a potom će se razvidjeti mogućnost nabave kućanskih aparata za najteže nastradale obitelji. Biskup Škvorčević je na kraju zahvalio ravnatelju Biskupijskog Caritasa za velike napore koje ulaže s volonterima u prikupljanju i podjeli pomoći te župnicima za sve ono što oni čine sa svojim volonterima da bi ublažili nevolje nastradalih ljudi. Obavijesti o djelovanju Caritasa Požeške biskupije u pomaganju nastradalim od poplave, donacijama i upućenoj pomoći mogu se naći na WEB stranici Požeške biskupije www. pozeska-biskupija.hr.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije