Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nelojalna konkurencija

Poslodavci upozoravaju na ilegalno tržište rezanog duhana

duhan
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
15.04.2015.
u 15:30

Država je po tome samo u 2014. izgubila 15 milijuna kuna, samo po pitanju trošarina, a od nje bi se “na crno” proizvelo 26 milijuna komada cigareta i utržilo 27 milijuna kuna

Šokantnim billboardima, citylightovima i oglasima sa štakorima, žoharima, pljesnivim podrumima... te s upitima znate li što sve gazi ili gdje se sve čuva švercani duhan HUP i Carinska uprava od sutra kreću u dvotjednu kampanju “Znate li dovoljno o švercanom duhanu”, zbog kojega, samo kad je o rezanom duhanu riječ, državni proračun godišnje gubi 100 milijuna eura. Nedavna istraživanja HUP-a i Ipsos Pulsa pokazala su, naime, kako na tržištu završi čak 1000 tona rezanog duhana na kojega nije plaćen porez. Ilegalno tržište rezanog duhana čini već 80% ukupne potrošnje pa se kampanjom HUP-a, usmjerenom na podizanje razine svijesti krajnjih potrošača te drugih građana, želi ukazati na sve društvene implikacije kupovine takvog duhana koja, kako tvrde, čini nesagledivu štetu društvu, ugrožava radna mjesta i stvara nelojalnu konkurenciju poslodavcima koji pošteno rade i podmiruju svoje obveze.

- Financijska vrijednost nelegalnog poslovanja, neregistrirane djelatnosti, kao i područje neprijavljenog rada radnika u RH iznosi oko 30% BDP-a, a pridodamo li tome i 100 milijuna eura od potrošnje rezanog duhana na koji nije plaćen porez, a odlazi u džepove osoba ili skupina nerijetko povezanih i s trgovinom ljudima, drogom ili pranjem novca, jasno je da je potrebna bolja koordinacija nadležnih tijela u suzbijanju takve sive ekonomije u čemu i HUP nudi svoju pomoć i podršku - kazao je na konferenciji za novinare glavni direktor HUP-a Davor Majetić.

Osim njegova negativnog utjecaja na gospodarstvo, švercani duhan se do preprodavača prevozi i čuva u svakakvim uvjetima, od prljavih automobilskih guma, zahrđalih branika... do starih bačava, i nije prošao nikakvu kontrolu zdravstvene ispravnosti ni kvalitete, što su danas potvrdili i u Carinskoj upravi, u kojoj kažu kako su na vrijeme prepoznali trend takvih nelegalnih radnji. U pojačanim akcijama carine samo u prva tri mjeseca ove godine zaplijenjeno je 23,3 tone duhana, gotovo jednako kao u čitavoj lanjskoj godini, kada je zaplijenjeno 26,3 tone, kazao je ravnatelj Carinske uprave Zlatko Grabar.

Država je po tome samo u 2014. izgubila 15 milijuna kuna, samo po pitanju trošarina, a od nje bi se “na crno” proizvelo 26 milijuna komada cigareta i utržilo 27 milijuna kuna.

Čak 67% zaplijenjenih cigareta i duhana oduzeto u unutrašnjosti Hrvatske, a 33% na vanjskim granicama s BiH, Srbijom i Crnom Gorom. Najviše ih je, čak 40% oduzeto u cestovnom prometu, a švercaju se čak i u poštanskim paketima.

U Carinskoj upravi kažu kako je podrijetlo duhana najčešće od domaćih proizvođača u RH koji proizvedene viškove ne prijave sukladno propisima već ih ilegalno prodaju trgovcima za preprodaju na tržnicama ili za direktnu prodaju pojedincima. Zaplijenjeni duhan je trenutno uskladišten, a onaj za kojega sanitarne i ostale kontrole pokažu da je ispravan prodat će se.

Kazne za prekršitelje kreću se od 10 tisuća pa do 2 milijuna kuna ako je u pitanju pravna osoba, odnosno od 5 tisuća do 100 tisuća kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi i za fizičku osobu, dok ih kazneno djelo nedozvoljene trgovine može koštati i godinu dana zatvora.

>> Zbog šverca duhana Slovencu izgorio automobil

Ključne riječi

Komentara 16

MA
marijaqwer
16:13 15.04.2015.

Cigarete su preskupe, pa sve vise pusaca kupuje duhan i sami motaju cigarete.Tako mogu pusiti istu kolicinu cigareta za pet puta manje novca.Nikakva reklamna kampanja, niti represivne mjere carine i policije nece dati nikakve rezultate, jer je cijena cigareta skoroo europska, a primanja pusaca niti trecina europskih.Sverceri rezanog duhana su ionako nezaposleni, pa im je to jedini izvor prihoda od kojeg nece odustati bez obzira na prijetnje.

Avatar deziderij
deziderij
16:08 15.04.2015.

Eto na što carinska uprava upozorava. Oni se brinu za svoju zaradu dok s druge strane na stotine hiljada tona bofl robe ulazi i dolazi ,kao kroz puter, do trbuha sitnozubi Hrvata. Uvozi se sve i svašta a najviše loša hrana ( općenito, od voća do raznih prerađevina ) kojima se sitnozubi truju a uz to im se prodaje kao roba prve klase. Uvozi se obuća, odjeća, igračke itd. iz Kine najviše pa iz Poljske i sve nam to uvaljuju po visokim cijenama ali to carinskoj upravi ne smeta. Njima smeta šverc duhanom jer im to direktno izbija lovu od zarade. Kakav narod takva država pa takva i carina - za izrigati se.

MA
mačkamačak
16:19 15.04.2015.

Velikog maha je uzela ta vlast,bitno da oni uživaju u svemu....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije