Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kanadski veleposlanik:

Carina između Kanade i EU uglavnom je svedena na nulu

Daniel Maksymiuk
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
1/3
13.11.2017.
u 15:53

Očekujem da će hrvatski proizvodi biti konkurentni u Kanadi, da će imati veći udio na tržištu i veće marže, a očekujem i od hrvatskih tvrtki da uključe kanadske proizvode u svoj tržišni lanac, kaže kanadski veleposlanik Daniel Maksymiuk

U HGK-u Županijskoj komori Split na seminaru o Sveobuhvatnom trgovinskom i ekonomskom sporazumu o slobodnoj trgovini EU - Kanada (CETA), okupili su se brojni dalmatinski gospodarstvenici kako bi se informirali o novim poslovnim mogućnostima u poslovanju s Kanadom.

– Od 21. rujna sporazum CETA između Kanade i EU stupio je na snagu i 98 posto carina je svedeno na nulu. Očekujem da će hrvatski proizvodi biti konkurentni u Kanadi, da će imati veći udio na tržištu i veće marže, a očekujem i od hrvatskih tvrtki da uključe kanadske proizvode u svoj tržišni lanac. Očekujem i da će biti više investicija iz Kanade u Hrvatsku i obratno. Vjerujem da je Kanada najbolja destinacija za hrvatske tvrtke koje se žele razvijati izvan granica EU – izjavio je kanadski veleposlanik Daniel Maksymiuk koji je izrazio želju da Split postane mjesto kanadskih investicija. Rekao je kako već danas u Vancouveru možete kupiti patike Borovo, proizvode Kraša, Podravke, Atlantic grupe...

– U svakom segmentu već postoje hrvatske tvrtke i to je sjeme za rast tržišta. Moja poruka je: Kupujmo Hrvatsko i u Kanadi – poručio je Maksymiuk i zahvalio splitsko-dalmatinskom županu Blaženku Bobanu, koji je prijatelj Kanade. Naime, Boban je kao saborski zastupnik bio predsjednik Kanadsko-hrvatskog parlamentarnog povjerenstva te je aktivno pomagao prilikom potpisivanja CETA-e.
-Zauzvrat mog angažmana a saborskoj razini dogovoreno je da će prva prezentacija, odnsono konferencija biti u Splitsko-dalmatinskoj županiji – rekao je Boban koji je naveo primjer ulaganja Kanađana u Hvar, kao i interes Sardine iz Postira za ulazak na kanadsko tržište.

Mirjana Čagalj, predsjednica splitske HGK izniejla je podatke kako zvoz Splitsko-dalmatinke županije u Kanadu iznosi 4,4 milijuna kuna, a uvoz 4,8 milijuna, dok je na razini cijele Hrvatske 280 milijuna kuna i u porastu je od 30 posto u odnosu na 2015. U Splitsko-dalmatinskoj županiji bilo je 36.000 turista iz Kanade i oko 100.000 noćenja, što je za četvrtinu više u odnosu na sezonu prije.

- Za sada to nije velika razmjena, ali nadamo se da će nakon potpisivanja sporazuma biti puno veća jer mi ipak imamo što za ponuditi i imamo što za izvesti. CETA donosi trgovinske, carinske, administrativne i sve druge moguće olakšice – poručila je Čagalj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije