Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE HZJZ-A

Capak predstavio rezultate studije: Kod četvrtine ispitanika pronađena su antitijela

Zagreb: Stožer civilne zaštite objavio da postoji 1258 nuspojava na cjepivo
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/2
12.03.2021.
u 11:51

Istraživanje je provedeno nad 1463 ispitanika

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak na današnjoj je konferenciji za medije predstavio rezultate studije o antitijelima kojom se istraživalo koliko je građana bilo u doticaju s koronavirusom.

– Istraživanje je provedeno nad 1463 ispitanika. Uzorci krvi uzimani su u prosincu, siječnju i veljači tako da se tu još ne vidi veliki rezultat cijepljenja. U prvom valu smo imali 24 pozitivna na antitijela tj. 2,2 posto, a u drugom valu imamo 360 osoba s antitijelima, što je 25,1 posto. Od početka, kada smo krenuli s 200 seruma, taj postotak je isti. Kod djece su zabilježena antitijela u postotku od 19,2. Raspodjela je približno ista, nešto je manja u djece do 10 godina i kod starijih od 78 – kazao je Capak.

Podsjetimo, Stožer je danas izvijestio o 823 nova slučaja zaraze virusom te 12 preminulih osoba. U odnosu na prošli tjedan imamo povećanje zaraženih od 26 posto. Sve uvedene nužne epidemiološke mjere ostaju iste, osim što će se najveći dopušteni broj koji će moći biti prisutan na kulturnim programima određivati u preporukama HZJZ-a koji će taj najveći dopušteni broj moći smanjivati ili povećavati.

 

>> VIDEO Romana Jerković: 'Da sam na premijerovu mjestu, ne bih sjedila skrštenih ruku, rješenje za cjepivo mora se pronaći'

Ključne riječi

Komentara 33

ST
stefj
12:17 12.03.2021.

Hm, hm, interpolacijom, kako god kriva bila, reklo bi se da je 1/4 Hrvata "preboljela" na ovaj ili onaj način koronu. Interesantno da se istraživanje poprilično podudara s onim Lauca i Primorca... To bi se donekle slagalo i sa najkonzervativnijim procjenama s obzirom na službene statističke podatke, da je broj ukupno "zaraženih" nekoliko puta veći od broja potvrđeno zaraženih... Po WHO-u procjene su 7 do 10 puta, ovo kod nas bi bilo nekih 4 puta... Mada, na način koji se provelo istraživanje, kao i kako se rade testiranja i vodi službena evidencija, neki zaključci bi se mogli svesti na gatanje... No, bez obzira na to, reklo bi se da kada dođemo na 300-400.000 cijepljenih možemo ukinuti sve mjere. Jednostavno zato jer su prvi koji se cijepe rizične skupine, dodajmo na to preko 1 mil. koji su na neki način "preboljeli" koronu i one koji ju uopće ne mogu dobiti i imamo sigurnu zemlju... Za ostalo stanovništvo, bar za preko 99,5% ostalog stanovništva, korona je poput gripe ili prehlade, bez težih posljedica...

Avatar hrvat do smrti
hrvat do smrti
12:40 12.03.2021.

to je preduvertira da se ne uvode mjere kad broj skoci na 4500?

ST
Stipan
22:13 12.03.2021.

Što vrli policajac...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije