Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
i dalje potreban oprez

Capak o mogućem kraju epidemije: Ne zna nitko što će biti. Ako omikron varijanta ostane dominantna, to će značiti suživot

Zagreb: Održan je okrugli stol Treba li Hrvatskoj nacionalni plan za suzbijanje kardiovaskularnih bolesti?
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
15.09.2022.
u 15:16

Imamo preventivne metode te čak i mogućnost liječenja novim antivirusnim lijekovima, kazao je prof. Capak

Suživot i povremeno cijepljenje najizglednije su opcije, kazao je prof. Krunoslav Capak kad su ga novinari pitali za komentar mogućeg kraja pandemije o čemu se govori i u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. 

- Istovremeno od iste te Svjetske zdravstvene organizacije dolazi da pandemija nije gotova i da trebamo biti oprezni te da imamo dva moćna oružja u borbi protiv virusa, a to su cjepivo i antivirusni lijekovi. Odavno su poznati klasični epidemijski mehanizmi poput higijene, razmaka i drugih.

Imamo preventivne metode te čak i mogućnost liječenja novim antivirusnim lijekovima. S obzirom na pad hospitalizacija i mortaliteta te na omikron varijantu koja je visokozarazna, ali ne uzrokuje tako teška oboljenja, govori se o završetku pandemije i prilagođavanju, računa se na to da će se populacija prilagoditi i u nekim periodima trebati cijepiti kao protiv sezonske gripe. Ne zna nitko što će biti, ali ako ostane omikron varijanta dominantna, to će značiti suživot - kazao je prof. Capak. 

Komentara 29

JA
Jania
16:01 15.09.2022.

Naravno da kriminalci iz SZO ne žele proglasiti kraj plandemije i odreći se svojih profita. Tko se još uvijek boji, neka ide po bustere, pokrije lice i izbjegava izlazak iz kuće. Nas ostale ostavite na miru, dosta je više.

BE
Berri
15:52 15.09.2022.

Najveći je problem opravdati 1,2 milijuna doza koje smo kupili i kojima će proći rok uporabe. Ko guske u magli.

5S
505.scrtom
15:33 15.09.2022.

slažem se,neću se cijepiti a nisam imao ni koronu, laku noć stožer

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije