Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ideološki sukobi

"Čak i najliberalnija bijela osoba ima rasistički virus"

Prosvjedi u SAD-u
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
02.06.2020.
u 10:56

Prosječna bijela obitelj u SAD-u ima deset puta veće bogatstvo, odnosno više imovine od afroameričke obitelji

Nije rasistički bijelac, član Ku Klux Klana, onaj kojeg se trebamo bojati. Bijela liberalna pobornica Hillary Clinton koja je šetala svog psa u Central Parku... iskoristila je rasu kao da ju je učila arijevska nacija. Čak i najliberalnija i najdobronamjernija bijela osoba ima rasistički virus u svom mozgu koji se može aktivirati u bilo kom trenutku". Ove riječi izrekao je pretprošlog petka komentator CNN-a Van Jones referirajući se na slučaj Amy Cooper, bjelkinje koja se, šetajući psa u parku, porječkala s muškarcem o tome treba li njezin pas biti na povocu, da bi zatim zvala policiju i više puta u pozivu naglasila da joj "prijeti Afroamerikanac". Njezino naglašavanje boje kože čovjeka koji joj navodno prijeti mnogima je bilo dokaz rasizma (dobila je i otkaz na poslu), ali i rasizma u institucijama SAD-a.

Bjelačka privilegiranost

Isto tako, tvrdnja komentatora CNN-a da svi bijelci "u mozgu nose virus rasizma", kojem ne pomaže ni dobronamjernost pojedinca, izazvala je kritike na desnici. Odnos institucija države i Afroamerikanaca, što dokazuju prosvjedi i neredi zbog smrti Georgea Floyda kojega su ubili policajci, goruće je ideološko pitanje u SAD-u. Desnica zauzima, grubo rečeno, poziciju da postoje rasisti u zemlji, ali se radi o pojedincima, dok ljevica misli da je problem mnogo dublji.

Aktualiziralo se pitanje postojanja "sistemskog", odnosno "institucionalnog" rasizma. To je pojam koji podrazumijeva rasizam zakona ili institucija, čak i ako pojedinci koji rade u njima nemaju predrasude prema ljudima druge boje kože. On se dokazuje statističkim podacima o razlikama između bijelaca i crnaca, primjerice, kad je riječ o pokrivenosti zdravstvenim osiguranjem, što je i bio jedan od glavnih razloga zašto su crnci bili velike žrtve pandemije COVID-19, ili pak razlikama u bogatstvu. U 2016. tako je prosječna bijela obitelj imala 10 puta veće bogatstvo, odnosno više imovine od afroameričke obitelji. Prekjučer je i NBA legenda Michael Jordan prozvao društvo zbog "ukorijenjenog rasizma". Demokratski kandidat za predsjednika Joe Biden zatražio je "iskorjenjivanje sistemskog rasizma". Krajnja konzekvenca sistemskog rasizma jest "bjelačka privilegiranost", smatraju na ljevici, koja podrazumijeva da su svi bijelci rođeni s privilegijama koje pripadnici drugih rasa nemaju (to ima i svoje naličje pa je tako 2019. CNN-ova analitičarka Areva Martin u radijskom intervjuu, ne znajući s kim razgovara, prozvala afroameričkog konzervativca Davida Webba za "bjelačku privilegiranost").

VIDEO Prosvjedi diljem SAD-a: Građani se sukobili s policijom

"Krivi su pojedinci"

Desnica se ne slaže s tim tvrdnjama, a njihove se kritike svode na pojedinačne slučajeve. Tako je u nedjelju savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Donalda Trumpa Robert O'Brien CNN-u rekao da ne misli da u američkoj policiji postoji sistemski rasizam te da negativni slučajevi, poput ubojstva Floyda, ne bi trebali skrenuti pažnju s "99,9 posto policajaca koji su sjajni Amerikanci". Desnica također ljevicu optužuje za ideološki ekstremizam u pogledu teorija o rasizmu. Ističu primjere poput profesora prava Ekowa N. Yankaha koji je u kolumni New York Timesa 2017. napisao da će "učiti svoju djecu da imaju duboke sumnje da je prijateljstvo s bijelcima moguće". Ideološke rasprave u Trumpovoj eri samo su se dodatno razbuktale.

Ključne riječi

Komentara 39

MA
marcellus
11:22 02.06.2020.

a prosječna žuta osoba u SAD zarađuje dvaput više nego bijelac. Što se iz toga da zaključiti?

IK
Ikonoklast
11:58 02.06.2020.

Politicka korektnost na svom vrhuncu. sad slijedi prirodni pad. Inace zivimo u vremenu novog fasizma, tj. stroge cenzure medija. A kad se koristi statistika onda se koristi samo ona koja ide u prilog ljevici. Ova druga statistika se gleda kaoao nacizam. Pa tako i ovaj moj komentar ce budni moderator vjerovatno izbrisati, kao i zadnjih 10. Sve za novac. Mali mali covjek.

AN
antiekstremist
11:33 02.06.2020.

A zašto imaju više ? Možda uče više ? Možda rade više ? Možda štede više ? Možda ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije