Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REKORD U MISAMA

Čak 64 mise u četiri dana za obljetnicu svećenikove smrti

Osijek: Sveta misa polnoćka u konkatedrali sv. Petra i Pavla
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/2
18.01.2019.
u 10:51

Zadani cilj bio je organizirati “30 misa za 30 godina”, ali za razliku od klasičnih gregorijanskih misa koje se slave 30 dana iz dana u dan, ovdje se tih 30 misa slavi u četiri dana

Moglo bi se to nazvati “rekord u misama”. Naime, povodom 30. obljetnice smrti prerano preminulog svećenika i pjesnika Nenada Mirka Novakovića u sklopu projekta „Isusov poeta Nenad Mirko Novaković“ organizirano je „30 Misa za 30 godina“. Inicijativa je nadmašila sva očekivanja pa će umjesto planiranih 30 misa od 17. do 20. siječnja biti slavljene 64 mise u 12 država širom svijeta.

Uz Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu tu su još i Njemačka, Albanija, Austrija, Bolivija, Canada, Haiti, Kosovo, Srbija, Švicarska i Vatikan. - Zadani cilj bio je organizirati “30 misa za 30 godina”, ali za razliku od klasičnih gregorijanskih misa koje se slave 30 dana iz dana u dan, ovdje se tih 30 misa slavi u četiri dana. Slave ih različiti svećenici u različitim mjestima i u vrijeme kad to njima odgovara – objašnjavaju organizatori obljetnice Novakovićeve smrti, koji je rođen 1. studenog 1957. godine u Sladojevcima (Slatina). Za svećenika šibenske biskupije zaređen 1983. godine a iste godine slavi i Mladu Misu u rodnim Sladojevcima kao prvi svećenik u 200 godina koliko župa postoji.

Za kratkog svećeničkog života bio je upravitelj župe Zablaće, služio je kod sestara milosrdnica u Šibeniku, bio župni pomoćnik u župi Srca Isusova u Šibeniku a od 1986. godine postaje župnikom u Betini na Murteru (Šibenska biskupija). Poginuo je na blagdan sv. Antuna Pustinjaka (17. siječnja 1989. godine) u prometnoj nesreći na Jadranskoj magistrali kod Žaborića dok je išao u mjesto Prhovo u župi Primošten - Stanovi gdje je trebao služiti sv. Misu. Napisao je oko 400 pjesama od kojih je većina neobjavljena. Pjesme je slagao u zbirke, pripremio je 5-6 ali na žalost nijednu nije stigao objaviti.

Nekolicinu pjesama mu je uglazbio Slavko Nedić i snimila grupa Karizma (Treće doba, Isuse Kriste Uskrsnuli, Ne, ne - da, da, Utakmica ljubavi, Ako sam već rijeka i Životni stol) a jednu (Samo Tvoj) je uglazbio don Gašpar Dodić. Na Uskrs festu 1981. godine Nenad je za pjesmu Treće doba osvojio nagradu za najbolji tekst.

>>Pogledajte video: Požeški biskup predvodio misno slavlje

Ključne riječi

Komentara 3

BL
blizak
15:57 18.01.2019.

Pokoj mu duši.

TO
Toni70
11:25 18.01.2019.

Čak 64 mise u četiri dana za obljetnicu svećenikove smrti. Uh mora da j gadno griješio kad se ga nastoji tako intenzivno iskupiti kod dragog mu Boga !?

DU
Deleted user
11:29 18.01.2019.

Svećenici iliti popovi ne griješe , ovo je priprema da postane svetac , pričam ti priču dok djeca sjede i slušaju ,...………………

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije