Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje

Čak 57 posto mladih napustilo bi Hrvatsku i pokrenulo posao u EU

studenti (1)
Zeljko Hladika/PIXSELL
10.10.2012.
u 18:34

Prelazak na zajedničku valutu kod ispitanika uglavnom izaziva loše konotacije – povezuju ga s nižim životnim standardom

Više bi od polovice mladih, kojima je od 18 do 25 godina, napustilo Hrvatsku radi studiranja ili zaposlenja – čak 57 posto od 500 ispitanika u istraživanju koje je provela platna kompanija Visa International u pet hrvatskih gradova.

Na cijeni i hrana i voda

Rezultate koji pokazuju koliku perspektivu mladi vide u domovini, ali i govore o spremnosti na mobilnost radne snage, Visa je dobila u sklopu istraživanja o promišljanju mladih o EU i prilikama koje u njoj prepoznaju, uključujući mogućnosti otvaranja vlastita biznisa. Najviše ispitanika smatra da su turizam i poljoprivreda sektori koji imaju najveći potencijal nakon što Hrvatska pristupi EU. Gotovo su jednoglasni (90 posto) kad je posrijedi turizam, no u Slavoniji i sjevernoj Hrvatskoj vjeruju i u poljoprivredu (65 posto), a u Dalmaciji još ne odustaju od brodogradnje (19 posto). Podjednak udio sklon je prehrambenoj industriji (19 posto) i gospodarenju pitkom vodom (18 posto). Kao glavne motive odlaska iz zemlje, osim studiranja, ispitanici su naveli karijeru, financijski i osobni razvoj. Pritom su djevojke sklonije gradnji karijere, a mladići boljoj zaradi. Najviše ih želi pokrenuti vlastiti posao (40 posto), za poslodavca bi radije radilo 35 posto ispitanika, 25 posto izabralo bi relativnu sigurnost javnog sektora, a tek dva posto odlučilo bi se na karijeru u neprofitnom sektoru.

Nisu euroskeptici

– Mladi bi rado prihvatili mogućnost osnivanja vlastita biznisa zbog ambicije i velikog prostora samostalnosti. Ne strahuju puno od rizika i odgovornosti, ali su svjesni objektivnih zapreka kao što su financije, birokratski problemi ili korupcija – kažu u Visi.

Dok 51 posto ispitanika nisu euroskeptici i vjeruju da će ukupan efekt pridruženja EU biti uglavnom ili vrlo pozitivan, samo dva posto ima pozitivna očekivanja od ulaska u eurozonu. Prelazak na zajedničku valutu uglavnom povezuju s nižim životnim standardom.

>>'Vratila sam se jer volim Dalmaciju, ali od sunca i mora se ne živi'

Komentara 30

MA
matijazaga
19:11 10.10.2012.

i cekajte malo, tko dozvoljava da se ovakva "istrazivanja" uopce objavljuju, pa jesmo li mi svjesti da je razina strucnosti ovakvih istrazivanja na razini dvogodisljeg djeteta..ajme meni

SS
-smijmo se-
18:53 10.10.2012.

Zato je ovim anti-Hrvatima i bio cilj EU, trebalo je mlade i sposobne izjuriti van i ostaviti nesposobne, poslušne i PODOBNE. . ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha,

LE
lebar
18:50 10.10.2012.

hvala dragom Bogu kaj moja djeca nemaju nikakv dodir sa tom banana drzavom jer ce sutra bolje i ljepse zivjeti,a hrvatsku ostavite politicarima i lopovima svih vrsta jer je stvorena za njih,a vi imalo zeljni pravde i zivota bjezte cim dalje iz lijepe nase

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije