Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.12.2023. u 08:35

Putovanja su popraćena tekstovima autora Carla Honoréa i ilustracijama koje potpisuju supružnici Kevin i Kristen Howdeshell. Carl Honoré autor je bestselera, novinar i otac tzv. sporog pokreta. Putuje svijetom i drži inspirativne govore

Sasvim je to drugačija knjiga o putovanjima – dok je čitamo, kao da možemo osjetiti vjetar na licu dok se biciklom probijamo po padinama i planinama u jugoistočnoj Francuskoj, ili kapljice vode dok s plovila promatramo fjordove, baš kao što su to nekada činili Vikinzi.

Knjiga "Važno je putovanje, a ne odredište" u izdanju Školske knjige, vodi nas polaganim tempom u 40 avantura diljem svijeta. Putujemo zemaljskom kuglom pješice, biciklom, plovilom ili vlakom, a na svakome koraku upijamo povijest, uživamo u krajolicima i upoznajemo izvanredne ljude. Gozba je to za osjetila i hrana za dušu. Zanimljivo je i što se u knjizi mogu naći i praktični savjeti za putovanja kroz konkretne destinacije pa čitatelju na trenutke zaista dođe da rezervira avionsku kartu i istoga se trena zaputi u, primjerice, grad gdje su cvjetne sadnice nekoć bile skupe poput kuća te zaplovi njegovim kanalima. Usto, navedeno je i koliko nam je vremena potrebno da istražimo i doživimo pojedinu rutu.

Putovanja su popraćena tekstovima autora Carla Honoréa i ilustracijama koje potpisuju supružnici Kevin i Kristen Howdeshell. Carl Honoré autor je bestselera, novinar i otac tzv. sporog pokreta. Putuje svijetom i drži inspirativne i dinamične govore.

Čitatelja će povesti na putovanja čiji će nam se svijet otkriti u punom sjaju ako izađemo iz svojevrsne zone komfora pa, umjesto da projurimo automobilom ili autobusom, prošetamo, sjednemo na bicikl, ukrcamo se u čamac ili vlak. Usporite s ljenivcima u vulkanskom parku Tenorio, savjetuje nam autor. Zbog usnulog vulkana Tenorija šetnja očaravajućom tropskom šumom u Kostariki otkrit će nam dramatičan i čudnovat krajolik. Dok hodamo visećim mostićima, bujna šuma oživljava u svim nijansama zelene boje, koje se mijenjaju zajedno s kutom pod kojim padaju Sunčeve zrake. No poglede najviše privlači čudesna nebesko plava boja rijeke Celeste. Učinak je to kemijske reakcije između vulkanskih minerala. Usporimo li dovoljno dugo, možda ćemo ugledati čak i ljenivca kako pliva u nebeskoplavoj vodi.

Saznat ćemo i zašto se dio Kineskog zida naziva Nebeske ljestve. Sastoji se od kamenog stubišta pričvršćenog za liticu, a toliko je strmo da se čini kao da se uzdižu ravno prema nebu.

POVEZANI ČLANCI:

Krenemo li pak u pustinjsku pustolovinu i lutamo Gradom crvene ruže, moramo se pripremiti na neravan i prašnjav put, gdje je katkad neizdrživo vruće danju, a ledeno noću. Hodnja od Dane do Petre traje pet dana, no svakim ste korakom sve bliže tisućama godinama povijesti. Noću ćete možda odsjesti u beduinskom taboru, sjediti oko logorske vatre i pripovijedati priče prije nego što zaspite ispod pustinjskih zvijezda.

Knjiga je podijeljena na četiri cjeline, ovisno o načinu putovanja, a prije svake prikazana je karta svijeta s označenim točkama opisanih ruta koje nas očekuju.

U posljednjoj, koja nas tračnicama vodi na krug oko svijeta, predlaže nam se da izgubimo pojam o vremenu na Transmongolskoj željeznici. Dionica od Ulan Batora do Pekinga duga je više od tisuću kilometara, a prolazi kroz šest vremenskih zona. U jednom trenutku tog putovanja, koje traje tjedan dana, osjetit ćemo da vlak postaje naš dom na kotačima. Vagoni su skromni i jednostavni. Pravi je luksuz vrijeme, ističe autor, vrijeme za opuštanje, sanjarenje, promatranje dojmljivog krajolika koji prolazi pokraj našeg prozora, za susrete s drugim putnicima.

Knjiga "Važno je putovanje, a ne odredište" podjednako će zaintrigirati i djecu i odrasle i probuditi u njima znatiželju i ljubav prema putovanjima i istraživanju destinacija o kojima do sada možda ništa nismo ni znali. A objasni nam i zašto je važno putovanje, a ne odredište.

I na koncu, autor nam donosi savjete za "polagana" putovanja. Ne žurite se. Najveći umovi oduvijek su znali da je ugoda veća ako se uzima u malenim zalogajima. Uživajte u vrhunskom obroku. Dokoličarite u predivnim okruženjima. Predivan je osjećaj riješiti se pritiska obveza...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije