Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obrat

Čačić ruši Linićev zakon: HNS se protivi uvođenju novog poreza

HNS, RADIMIR ČAČIĆ (1)
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/5
23.11.2012.
u 15:26

HNS: Ne smije biti poreza na prvu nekretninu, a na drugu tek nakon što BDP poraste najmanje 2 posto

Samo dan nakon što je ministar financija Slavko Linić predstavio svoj prijedlog načela budućeg zakona o porezu na nekretnine, koalicijski partneri iz HNS-a pobunili su se protiv uvođenja novog poreza! Narodnjaci tvrde da su se još prije sa SDP-om dogovorili da se nekretnine u kojima vlasnici stanuju uopće neće oporezivati.

Dvije godine na ledu

– Upozoravamo da je nužno i dalje zadržavati stavove koje smo i mi i naši koalicijski partneri dogovorili, a posebno princip da se ni jedna nekretnina kojom se vlasnik koristi za stanovanje ne može oporezivati. Isto tako Hrvatska danas ne treba više ni jednu raspravu o poreznim opterećenjima dok istodobno zastupamo to da Vlada konkretnim i trenutačnim mjerama mora stati iza gospodarstva u uvjetima gospodarske krize, pada potrošnje i privatnih investicija. U takvim uvjetima HNS se protivi uvođenju novog poreza – poručili su iz HNS-a nakon sjednice Predsjedništva stranke i Kluba zastupnika HNS-a. Štoviše, iz samog vrha stranke doznali smo da će HNS staviti “veto” na uvođenje poreza na nekretnine sve dok rast BDP-a ne bude najmanje dva posto! A to zapravo znači da će se “Linićev zakon” odgoditi za najmanje dvije ako ne i tri godine. Velik je to obrat u odnosima između koalicijskih partnera, jer do sada HNS i SDP nisu imali razmimoilaženja oko strateških poteza Vlade. Rezerve HNS-a dobivaju na snazi to više ako se zna da dolaze tjedan dana nakon što je iz Vlade odstupio predsjednik narodnjaka Radimir Čačić.

Premijer Zoran Milanović nije bio zadovoljan kad je u Bruxellesu čuo za priopćenje HNS-a.

– SDP nema problema sa sobom, a druge stranke ne mogu komentirati. Mogu samo reći što je bilo u našem zajedničkom programu. Ne mogu reći što smo razgovarali na užem kabinetu Vlade dok ne porazgovaram s našim partnerima u Zagrebu ali to neću putem priopćenja ili izjava jer ovdje sam bio izvan Zagreba, razgovaram ovdje o milijardama eura, o značajnim hrvatskim intersima. Tako da se moram prvo vratiti u Zagreb, vidjeti točno koja je pozadina ovog događaja i raščistiti naprosto neke činjenice. Činjenica je da je to bilo u našem izbornom programu. Činjenica je da nikad nije bilo govora o tome da bi se plaćao porez na nekretnine u kojima živite. Činjenica da to ima cijela EU. I činjenica je da je to red. Samo naglašavam potrebu da budemo moderna i riješena država, a na hajdučija – rekao je Milanović. na naš upit "čini se da niste baš zadovoljni što je HNS izašao s takvim priopćenjem dok ste vi ovdje u Bruxellesu" Milanović je odgovorio: Nisam ni nezadovoljan. Ja sam uvijek za razgovor. Vidite to i u Saboru. Sabor će sve više biti nalik na europski parlament, a sve manje i manje nalik na kozačku skupštinu". 

No, dodatne informacije do kojih smo došli pokazuju da oštar start HNS-a na zakon SDP-ova ministra financija Slavka Linića ne treba tumačiti kao napad Čačića na SDP ili Milanovića. Baš suprotno. Prema dosta izvjesnoj interpretaciji do koje smo došli nakon razgovora s nizom utjecajnih ljudi iz obiju stranaka proizlazi da Čačić nije samostalni strijelac nego se na “rušenje” Linićeva zakona odlučio tek nakon prethodnog dogovora s premijerom i šefom SDP-a Zoranom Milanovićem.

Premijer ionako nije bio najsretniji s Linićevim inzistiranjem na što hitrijem uvođenju novog poreza. Spuštanje prvobitno najavljenih poreznih stopa dogodilo se pod Milanovićevim utjecajem, ali po svemu sudeći ni on nema potpunu kontrolu nad tvrdoglavim Linićem, pa ga ovaj put zaustavlja uz pomoć Radimira Čačića.

Izvor iz Vlade potvrdio nam je da su Čačić i Milanović razgovarali o toj temi, ali nam nije htio reći kako to da je Vlada pustila Linića da istrči sa zakonom koji je digao na noge cijelu zemlju, pa ga dan nakon toga nespretno prizemljuju na ovaj način.

– Sve će biti u redu. Linićev zakon samo će malo otići na led – tvrdi naš izvor koji vjeruje da uvođenje poreza na nekretnine ipak neće biti odgođeno za dvije godine, nego “malo manje”.

Ministar financija Slavko Linić koji je doslovce inzistirao na što bržem uvođenju poreza na nekretnine danas nije bio raspoložen za komentar. Do petka je Linić za opstrukcije “njegova” zakona optuživao medije i “interesne krugove koji naručuju tekstove”. Hoće li sada jednakom žestinom optužiti Radimira Čačića i vlastitu stranku? Ima mišljenja da iza kulisa stoje banke i građevinske tvrtke s kojima je Čačić odlično surađivao, a koje se, logično, protive porezu.

Oprezni Grčić

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić bio je jako oprezan u svojoj izjavi te je kratko dodao da je njegov kolega Linić u četvrtak tek predstavio mogući model oporezivanja nekretnine i time započeo javnu raspravu u kojoj je svaki stav koristan.

– Na Vladi je da nakon javne rasprave procijeni objektivne okolnosti i same elemente ponuđenog modela. U tom smislu stav naših koalicijskih partnera legitiman je i dobrodošao. Živimo u vremenu krize, što dodatno mora ojačati senzibilitet Vlade pri donošenju tako važnih odluka – dodao je Grčić.

>>Za stan od 100.000 eura platit ćete porez od 390 do 945 kn

>> 'Predloženi porez skup je i kompliciran za provedbu'

Komentara 251

VA
Valerija007
08:29 24.11.2012.

Meni je muka od izjava navedenih političara i njihove pameti. Javno je, prema planu 21, predstavljen prijedlog zakona. Otvoreno je razdoblje za primjedbe. I umjesto konstruktivnih primjedbi onih koji su dobili glasove i trebali bi zastupaju narod, svi samo načelnoo lamentiraju kako nije dobro vrijeme i nisu se stigli razgovarati u koaliciji. Umjesto pametnih razmatranja i prijedloga koji bi smanjili tenzije tipa nema poreza za standardnu prvu nekretninu, uvođenje cenzusa na vrijednost ili kvadrate do koji se ne plaća (u Sloveniji će 160 kvadrata biti bez poreza) i smisliti bolju procjenu vrijednosti nekretnina jer je predložena za smeće, opća kuknjava bez ikakve podloge. I tko je onda za banke i građevinarce odnosno sramotno visoke cijene stanova i kamata na kredite?

KP
KPJ.p2p.SDP
09:05 24.11.2012.

..udri Slavek, sve što su narodu oteli....ima da se narodu i vrati.. ** Ima kuću, otmi mu stan...Ima stan uzmi mu vikendicu...Ima bicikl, uzmi mu auto... ....Ima vilu, ...uzmi mu tvornicu...Ima ....mozak...uzmi mu pamet.....iiii.......

Avatar kravata
kravata
08:26 24.11.2012.

ovo je kažnjavanje onih koji su se sami kaznili jer su godinama šparali i gradili a danas nemaju kome prodat, država bi trebala pošteno kupit platit pa si neka nađe sama stanare koji mogu platit ako ne nađe sama sebi naplačivat porez.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije