Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vidno mršaviji

Čačić: Pitate kako se osjećam? Pa pogledajte me! To vam sve govori

'05.09.2013., Ulica brace Radic, Varazdin - U 13:20 je na trgovackom sudu zapocelno rociste sa vjerovnicima tvrtke Coning vezano za usvajanje predstecajne nagodbe. Na rocistu se pojavio i Radimir Caci
Marko Jurinec/PIXSELL
05.09.2013.
u 20:10

Nazočan je trebao biti i bivši prvi potpredsjednik Vlade jer je imao pravo glasa u predstečajnoj nagodbi

Na varaždinskom Trgovačkom sudu danas je sklopljena predstečajna nagodba za varaždinski Coning, a na ročištu se pojavio i iznimno dobro raspoložen bivši prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, koji služi kaznu u Kaznionici u Valturi. Čačić je bio vedar i nasmijan, sa svima se rukovao, pozdravljao i srdačno razgovarao. Inače, Čačiću je ovo već treći put da je kod kuće u tijeku odsluženja kazne, a od njegova odvjetnika Rajka Mlinarića doznali smo da je riječ ipak o izvanrednom izlasku.

Izvanredni izlazak

– Riječ je o izvanrednom izlasku s obzirom na okolnosti, jer u postupku za predstečajnu nagodbu Čačić ima pravo glasa pa je njegova nazočnost ročištu potrebna. To je inače treći Čačićev izlazak iz Valture. On, naime, ima pravo korištenja pogodnosti, poput odlaska kući za vikend, i to je pravo do sada iskoristio dva puta – objasnio nam je njegov odvjetnik.

Kazao je i kako je riječ o uobičajenoj praksi i proceduri, s obzirom na to da Čačić kaznu od 22 mjeseca zatvora izdržava u poluotvorenoj kaznionici u kojoj je režim znatno blaži nego u kaznionicama zatvorenog tipa.

Taj režim Čačiću očito godi jer je bivši potpredsjednik Vlade vidno stesao liniju.

– Pitate kako se osjećam? Pa pogledajte me, mislim da to dovoljno govori – našalio se Čačić, no objasnio je i sam da je na ročište stigao službeno kao vjerovnik Coninga.

– Došao sam ovamo kako bih potvrdio da se odričem 2,7 milijuna kuna koje sam svojedobno dao tvrtki za plaće radnicima – kazao je Čačić dodavši kako bi vrlo rado s nama još pričao, ali nažalost ne smije.

Na Trgovački sud stigao je u pratnji supruge Marije, također jedne od vjerovnika Coninga.

Što radi u Coningu?

Podsjetimo, Čačić je, nakon što je ušao u Vladu, često govorio kako nema nikakve veze s Coningom i kako je upravljačka prava prenio, prvo na odvjetnički ured, a potom na nećakinju Ivu Pasku. U kuloarima se pričalo kako Čačić i dalje upravlja Coningom "izdaleka", a često je viđan i u upravnoj zgradi Coninga u Varaždinu. Da izlazi iz Coningove upravne zgrade u Šenoinoj ulici, viđen je i danas prije ročišta na Trgovačkom sudu.

Predstečajna nagodba

- Ovom nagodbom razriješeni su svi međusobni odnosi između dužnika i vjerovnika po ovom predmetu i oni međusobno više nemaju nikakvih tražbina – pojasnila je prije sklapanja predstečajne nagodbe sutkinja Melita Poljanec Bubaš.

Podsjetimo, prema dostavljenoj dokumentaciji ukupan dug Coninga prema vjerovnicima iznosi oko 378 milijuna kuna. Od toga je dug prema državi i tvrtkama u državnom vlasništvu 10,4 milijuna, dug prema bankama 288,4 milijuna kuna, a na ostale vjerovnike otpada oko 80 milijuna kuna. U taj iznos nije uključen i dug prema zaposlenicima, koji iznosi oko sedam milijuna kuna.

Planom restrukturiranja Coning se obvezao državi i vjerovnicima u roku od četiri godine platiti 30 posto duga, dok se ostalih 70 posto, kao i redovne i zatezne kamate otpisuju.

Što se tiče duga prema bankama, tu se smanjenje dijela duga planira putem preuzimanja projekta Samobor, ali i drugih nekretnina. U slučaju Hypo banke, kojoj Coning duguje oko 83 milijuna kuna, došlo je i do izmjene u sadržaju predstečajne nagodbe. Naime, iako je predlagano da se dug Hypo banci namiri putem projekta Samobor i dugoročnog kredita, u Hypo banci zatražili su da se kao dodatni instrument osiguranja upišu i nekretnine u Kukljici na Pagu. S tim zahtjevom su se složili svi vjerovnici.

>>Vlada želi nagodbu s Coningom, koji tuži zbog neisplate 17,5 mil. kn

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije