Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
računica

Čačić će stranku voditi do ožujka i pripremati Vrdoljaka za novog šefa

HNS, RADIMIR ČAČIĆ (1)
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/7
16.11.2012.
u 12:00

Da je mjesto dao V. Pusić, članstvo bi se okrenulo prema njoj i donijelo joj prolaz na unutarstranačkim izborima

Predsjednik HNS-a Radimir Čačić, koji bi na odsluženje kazne za izazivanje prometne nesreće s dvoje mrtvih trebao otići u roku od dva mjeseca, na čelu stranke ostat će do kraja ožujka 2013. Iako je mogao dati ostavku, a njegovu dužnost preuzeti Vesna Pusić ili Ivan Vrdoljak, potpredsjednici stranke, to nije učinio jer želi pripremiti sabor stranke koji je najavio za kraj ožujka. U HNS-u su mnogi nezadovoljni takvim razvojem situacije jer će im se stranačka kampanja preplesti s pripremama za lokalne izbore te drže da će ih ta situacija sputati u organizaciji za izbore i produljiti negativnu stigmu koju im nosi Čačić. Čačić nije želio govoriti o tome kako će stranku voditi iz zatvora “jer on ne odlučuje o pravnim stvarima”.

– Nemam dvojbi, presuda neće negativno utjecati jer ovo nije nečasno kazneno djelo – kazao je Čačić na pitanje kako će kao osuđenik biti prvi čovjek stranke.

Nada se odgodi kazne?

Čačić ne smatra ni da će istovremena organizacija unutarstranačkih i lokalnih izbora dovesti HNS u lošiju situaciju. To će, kaže, pozitivno utjecati na rezultat lokalnih izbora. Neslužbeno doznajemo da nije želio dati odmah ostavku jer se nada da bi se mogao naći pravni lijek da si odgodi kaznu, a ne želi se naći u “Sanaderovoj situaciji”, da imenuje nasljednika pa mu se to obije o glavu tako da ostane sam, ignoriran od dojučerašnjih kolega. HNS-om je dominirao stav da će Čačićeva situacija opet na vrh izbaciti Vesnu Pusić, što Čačić uporno pokušava izbjeći ne zaboravljajući joj pokušaj puča nakon prvostupanjske presude.

Stoga neki haenesovci, kojima smeta loš imidž koji Čačić nosi HNS-u i neracionalno inzistiranje da ostane na čelu stranke, smatraju da je upravo zato odbio dati ostavku – želi ostaviti vremenski prostor svome favoritu Ivanu Vrdoljaku da se pripremi za unutarstranačke izbore i ojača svoj imidž s mjesta ministra gospodarstva, a da je mjesto odmah prepustio V. Pusić, članstvo bi se okrenulo prema njoj i osiguralo joj i prolaz na unutarstranačkim stranačkim izborima. Ona sama, na pitanje hoće li se kandidirati za šeficu, zagonetno se nasmijala signalizirajući da je to izvjesno. S druge strane, iskreno ili ne, neki članovi Predsjedništva Čačićev ostanak na čelu stranke drže logičnim jer “jasno je da je on samo tehnički predsjednik”. Stava su da će činjenica da je na odlasku isprati negativnosti koje trpi stranka te da na izbore moraju izaći s legitimno izabranim vodstvom.

– Za pripremu izbora treba nam najmanje dva mjeseca, a sada su blagdani pa je ožujak najraniji mogući rok – objašnjava nam predviđeni datum stranačkog sabora član Predsjedništva. Članove zagrebačkog HNS-a sada još više zabrinjava nepotpisana koalicija sa SDP-om kojoj se ne raduje Davor Bernardić, šef zagrebačkog SDP-a, ali ga je pritiskao šef Zoran Milanović jer se tako dogovorio s Čačićem. Sad im je energični i dominantni šef izgubio moć koju je crpio vodeći gospodarstvo pa se boje kakav će dogovor postići. Raduju se jedino što će sada kritika javnosti pasti na Branka Grčića, koji bi trebao biti potpredsjednik Vlade za gospodarstvo, i HNS će prestati biti percipiran kao glavni krivac za stanje u zemlji.

U petak na Saboru

Predsjedništvo HNS-a, kako se i očekivalo, odlučilo je da će dosadašnji ministar graditeljstva I. Vrdoljak biti novi ministar gospodarstva, dok će V. Pusić postati prva potpredsjednica Vlade koja će koordinirati vanjske i europske poslove. Premijer će, kazao je Čačić, odlučiti koordinatora za gospodarstvo, a očekuje se da će to biti Branko Grčić. Nova ministrica graditeljstva bit će dosadašnja Vrdoljakova zamjenica Ana Mrak Taritaš. Čačić je kazao da su o svemu obavijestili koalicijske partnere, a Vrdoljak se osjeća spremnim preuzeti šefovo ministarstvo.

– Nije prvi put da koordiniram timove. Bili smo i dosad u dnevnom kontaktu, ovo je kontinuitet – kazao je Vrdoljak. Sabor će rekonstrukciju Vlade potvrditi u petak.

>>Pet problema Vlade zbog odlaska Radimira Čačića

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije