Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Bush obećao Indiji američku pomoć u istrazi terorističkih napada

29.11.2008.
u 23:37

Američki predsjednik George W. Bush u subotu je obećao punu američku pomoć Indiji u istrazi smrtonosnih terorističkih napada u Mumbaiju, ističući da "ubojice neće imati zadnju riječ".

U koordiniranim terorističkim napadima na dva hotela i druge lokacije u Mumbaiju, ubijeno je gotovo 200 ljudi, uključujući šest Amerikanaca, a napad je izazvao rast napetosti između Indije i susjednog Pakistana, dvaju nuklearnih suparnika.

"Obećali smo punu pomoć SAD-a dok Indija istražuje te napade, privodi krivce pravdi i nastavlja svoj demokratski način života", rekao je Bush u izjavi koju je dao po povratku u Bijelu kuću iz Camp Davida, gdje je proveo blagdan Dan zahvalnosti.

Dok se narod Indije, najmnogoljudnije svjetske demokracije, oporavlja od tih napada, može računati na podršku naroda SAD, "najstarije svjetske demokracije", istaknuo je američki predsjednik.

"Ubojice koje su udarile ovoga tjedna, surove su i nasilne. No terorizam neće imati zadnju riječ. Narod Indije je otporan i snažan, oni su izgradili vibrantnu, multietničku demokraciju. Oni mogu izdržati ovu kušnju", naglasio je Bush.

Prije odlaska iz Camp Davida, planinskog odmarališta u Marylandu, stotinjak kilometara od Washingtona, Bush je održao video-konferenciju s američkim diplomatima u Indiji, uz sudjelovanje državne tajnice Condoleezze Rice.

Bush je napomenuo da njegova administracija, o događajima u Mumbaiju, od srijede kontinuirano informira novoizabranog predsjednika SAD Baracka Obamu.

Obama je u petak navečer telefonirao indijskom premijeru Manmohanu Singhu, kako bi mu izrazio sućut.

Jedna ekipa agenata FBI-a u subotu je otputovala u Indiju, da bi indijskim vlastima pomogla u istrazi, a druga ekipa je u pripremi ako bude potrebno, izvijestili su američki mediji.

State Department je upozorio američke državljane u Mumbaiju da su njihovi životi još u opasnosti.

Napadi u kojima je, ubijneno najmanje 195 osoba, uključujući 18 stranaca, završili su u subotu, kada su indijski komandosi ubili posljednja tri napadača u hotelu Taj Mahal.

(Hina)


Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije