Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAFTA

Bušenje podmorja samo najsigurnijima

G.Oettinger.jpg
The European Commission
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
13.10.2010.
u 15:33

Uza Sjeverno more, Jadran je bušotinama najgušće načičkan na europskome zemljovidu.

Tvrtke koje žele bušiti u podmorju pred europskim obalama morat će zadovoljiti vrlo stroge sigurnosne standarde što će ih postaviti novi europski zakon čija je glavna počela u srijedu predstavio europski povjerenik za energetiku Günther Oettinger. Iako je Oettinger ljetos, nakon ekološke katastrofe prouzročene eksplozijom naftne platforme u Meksičkome zaljevu, bio najavljivao potpunu zabranu bušenja podmorja dok novi sigurnosni standardi ne stupe na snagu, Britanci, koji imaju niz bušotina u Sjevernome moru, nisu na to pristali. A uza Sjeverno more, Jadran je bušotinama najgušće načičkan na europskome zemljovidu. Od gotovo 900 bušotina u EU najviše ih ima Ujedinjeno Kraljevstvo (486), a slijede Nizozemska (181), Italija (123) i Danska (61).

Novi će zakon zahtijevati da zemlje članice EU, prije no što nekoj tvrtki izdaju dozvolu za bušenje podmorja, provjere da ona ima plan ograničavanja moguće štete za okoliš i dovoljno novca na raspolaganju da takvu moguću štetu plati. Nacionalne nadzornike naftnih platforma nadzirat će neovisni stručnjaci, a sigurnosna oprema na platformama morat će zadovoljiti najviše postojeće sigurnosne standarde.

Sadašnja Smjernica (direktiva) o okolišnoj odgovornosti pokriva samo odgovornost za štetu prouzročenu zaštićenim morskim vrstama i prirodnim staništima do 12 nautičkih milja od obale. Novi bi zakon bušače učinio odgovornima za štetu prouzročenu do 200 milja od obale, a osim zaštićenih vrsta obuhvatio bi i one “komercijalne”.

Novi će zakon Europska komisija predstaviti početkom 2011. godine, nakon što se o njegovim počelima povede javna rasprava. 

Komentara 1

EU
eureka001
14:15 14.10.2010.

heheheheheehee jedini uvjet je da buse ispod vode heheheheheehehe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije