Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VOJNI UDAR

Burundi gori, prijeti novi veliki pokolj Tutsija i Hutua

Protesters, who are against President Pierre Nkurunziza's decision to run for a third term, gesture in front of a burning barricade in Bujumbura, Burundi May 14, 2015. The head of Burundi's army said on Thursday that an attempted coup had failed and force
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
14.05.2015.
u 20:17

Puč u najsiromašnijoj zemlji na svijetu koja je prije devet godina izašla iz rata u kojem je ubijeno na stotine tisuća ljudi

Nakon vojnog puča, koji je izveden u srijedu kasno navečer, najsiromašnija zemlja na svijetu Burundi ponovno je na rubu rata. Glavni grad Bujumbura bio je obavijen gustim dimom, a na praznim su se ulicama vodile ulične borbe. Puč je organizirao general Godefroid Niyombare, bivši šef obavještajne službe koji je dobio otkaz prije tri mjeseca, nakon što su izbili veliki prosvjedi protiv predsjednika Pierrea Nkurunziza, koji se kandidirao za treći mandat. General je iskoristio to što je predsjednik nakratko napustio zemlju kako bi u susjednoj Tanzaniji sudjelovao na zasjedanju Afričke unije.

Gdje je predsjednik?

U međuvremenu su se snage sigurnosti podijelile na dio koji se pridružio pučističkom generalu, a dio je ostao na strani predsjednika Nkurunzize. Pobunjenici su vrlo brzo napredovali i već danas ujutro objavili su da kontroliraju sve ključne gradove u Burundiju i međunarodnu zračnu luku u Bujumburi. Iako se predsjednik pokušao vratiti u zemlju, pobunjenici njegovu zrakoplovu nisu dali da sleti. Navodno se vratio u Tanzaniju, no nije posve jasno gdje se zapravo nalazi. Istodobno je njegova stranka mobilizirala svoju mladež koja je obučena za ratovanje te je objavila da puč nije uspio.

Isto kao i 1994.

No čini se da to nije točno i da snage vjerne predsjedniku čuvaju isključivo zgrade u kojima se nalaze stranačke prostorije. Obje su strane minobacačkim granatama, topovima i drugim teškim naoružanjem napadale televizijske i radiopostaje kako bi spriječile protivnike da emitiraju priopćenja.

Ovo što se događa danas nalik je na ono što se zbivalo 1994. kada su u Burundiji izbili sukobi manjinskih Tutsija s većinskim Hutuima i pokolj u kojem je stradalo više stotina tisuća ljudi. Tek 2006. godine dogovoren je mirovni sporazum po kojemu vojsku Burundija sačinjavaju pripadnici obaju naroda, i to u omjeru 50:50 iako je Hutua čak 85 posto. Prošlo je samo devet godina od tih događaja, a ta bi odredba mogla pokrenuti novu spiralu nasilja te nove pokolje. 

>> Još od genocida ne smiju se izjašnjavati kao Hutu ili Tutsi jer se za to ide na robiju 

>> Francuska pustila ruandskog pukovnika traženog zbog genocida

Komentara 30

DR
drazamihajlo
20:58 14.05.2015.

spremte se spremte junaci ,ala ce bitke da bude

AB
Abcd...
23:00 14.05.2015.

Marina Seric ne zna razliku izmedju Burundija i Ruande, Libije i Libanona te Jemena i Jordana. Nista cudno za americke placenike, bitno je samo da se prepise tekst iz veleposlanstva,.

D1
d12345
22:53 14.05.2015.

Marina Šerić-profesorica povijesti i geografije....hahahha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije