Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
traje do nedjelje

Burger s kozicama, kokteli, slatki zalogaji, vrući koncerti...Posjetili smo Špancirfest, evo što ne smijete propustiti

Foto: Dario Topić
1/87
23.08.2023.
u 20:15

Na Špancir Burger Festivalu nudi se više od 30 vrsta smash i klasičnih burgera, zakoračite u Vinski grad gdje možete kušati kapljice iz vinskih regija Hrvatske i inozemstva, a na putu će vas zabavljati ulični performeri

Više od 200 izlagača, 16 party zona, šarolik program za klince, 500 različitih vina u Vinskom gradu te bogata gastro ponuda samo su neki od razloga zbog kojih ne smijete propustiti ovogodišnje izdanje najpopularnije manifestacije – Špancirfest. Već četvrt stoljeća ovaj festival koncem ljeta u Varaždin privlači brojne domaće posjetitelje iz svih dijelova Hrvatske, a česti su gosti i turisti iz raznih dijelova svijeta. 

Šarenim ulicama baroknog grada možete prošetati do nedjelje, kada manifestacija završava, a kada ste već tamo ne propustite svratiti do Kapucinskog trga s kojeg se šire zamamni mirisi sočnih burgera. Na Špancir Burger Festivalu nudi se više od 30 vrsta smash, klasičnih i ostalih delicija čiji će okusi zadovoljiti i ona najistančanija nepca. 

VEZANI ČLANCI: 

Na kućici Beg's Plant Based, gdje se "meso" radi od proteina graška, preporučit će vam, primjerice "Beg's signature burger" s veganskim sirom Cheddar, majonezom od senfa i meda te svježim rajčicama. Cijena mu je devet eura, a za euro više možete kušati i njihov "Spicy chicken" s piletinom u specijalnoj marinadi, veganskim sirom Cheddar, BBQ umakom, rajčicama te zelenom salatom. Osvježenje možete potražiti njihovim koktelima s potpisom, primjerice onom kojeg su nazvali "Acajito", a prave ga od ruma i soka od mente. Miksaju ondje i egzotični "Pornstar slushy" s vodkom, pireom od manga, Proseccom te sirupom od vanilije. 

Foto: Špancirfest

U mekom brioche pecivu od krumpirovog tijesta burgere na festivalu poslužuje vesela zadarska ekipa iz Picnica. Na njihovoj kućici možete pak guštati u klasičnom "Blackie" burgeru od 100 posto junećeg mesa s dodatkom domaćeg umaka od senfa i meda, karameliziranog luka, sira Cheddar, a okuse dopunjuje crumble od pancete. Nesvakidašnji burger od kozica također je u njihovoj ponudi, a odlikuju ga "pljeskavica" od kozica, pikantna sriracha majoneza, celer, kozji sir i salata.

Novitet u Picnicovoj ponudi je "Juicy" burger u kojemu se spajaju okusi "dijon aioli" umaka, guacamolea, mozzarelle, salse, zelene salate te jaja. Burgere možete pak kombinirati s hrskavim krumpirićima od batata s umakom od pistacija. Po prvi put u Varaždinu se predstavlja Mate Janković s Institutom za burgere, Ivan Pažanin sa Chefs burgers kao i međimurski Škartoc ljubavi. 

18.08.2023.,Varazdin - Gastro ponuda na Burger festivalu u sklopu Spancirfesta. Photo: Neva Zganec/PIXSELL
Foto: Neva Zganec/PIXSELL

Specijalitetima ulične hrane gastro ponudu Špancirfesta nadopunili su i veseli Slovenci koji u svojem "Šiš" kamionu spremaju nesvakidašnje hot-dogove. Preporučit će vam "Special hot-dog" sa sočnom kobasicom sa sirom, zelenom salatom, dimljenim sirom, slaninom, umakom od luka i majoneze te kečapa i majoneze s posipom od prženog luka. 

Ne propustite ni zakoračiti u Vinski grad, koji se smjestio podno zidina Starog grada, a gdje, svakoga dana od 17 sati do jedan sat iza ponoći, možete kušati vina iz svih regija Hrvatske, ali i inozemstva. Bogata je ondje i gastro ponuda u kojoj su, među ostalim i specijaliteti slavnih Masterchefova, Melkiora Bašića i Damira Tomljanovića.

Strast prema ćuftama u posao je pretvorio chef Martino Zanelli Kovačić, na čijoj kućici "Chufte powered by Tako Yaki" možete guštati u mesnim, ribljim, Vege ali i slatkim okruglicama. U ponudi su, među ostalim, "ćufte na talijanski način" u brioche pecivu s grana padanom, janjeće zapečene kuglice s curry umakom i rižom, okruglice od hobotnice s domaćim raguom, kremastom palentom i prženim lukom, hrskavi falafeli u umaku od paprike s dodatkom humusa i salate te kuglice od sladoleda s preljevom. 

Foto: Dario Topić

Želite li se zasladiti zaputite se prema Franjevačkom trgu gdje se, ispred palače Herzer, smjestila prikolica u kojoj se prave slavne Ferdinand knedle, a na nekoliko mjesta nude se i neizostavne fritule te palačinke. 

Na stotine automobila svakog se dana slijeva u Varaždin, a kako ne biste gubili vrijeme tražeći parkirno mjesto, Grad Varaždin i Turistička zajednica grada Varaždina osigurali su za posjetitelje Špancirfesta besplatno parkiranje na parkiralištu Auto Kluba Varteks u Biškupečkoj ulici, svakog dana tijekom Festivala od 17 sati. Od parkirališta do Trga slobode u centru Varaždina besplatno će goste do ponoći prevoziti autobusi javnog gradskog prijevoza.

VEZANI ČLANCI: 

Dizajnerski nakit, umjetnine od drva, unikatna pisala te dizajnerski odjevni komadi samo su dio ponude koje šareni štandove na Špancirfestu, na kojima kreativne i inovativne proizvode predstavlja 50 kreativaca. U šetnji varaždinskim ulicama naići ćete i na brojne ulične performere koji su postali svojevrsni zaštitni znak ovog festivala, a sa svih strana odjekuju i zvuci gotovo svih glazbenih žanrova. S neobičnim, velikim i atraktivnim glazbenim lokomotivama u Hrvatsku je po prvi puta doputovao Francuski Orkestar sirena, a jedan od izvođača, Nicolas Bras oduševit će sviranjem na čak 18 različitih instrumenata koje je izradio recikliranjem raznih materijala. 

18.08.2023.,Varazdin - Cirkuska parada prosetala je kroz publiku i pokazala svoje nevjerojatne trikove u kombinaciji s izvrsnim show trenutcima. Photo: Neva Zganec/PIXSELL
Foto: Neva Zganec/PIXSELL

Na tisuće posjetitelja koji su se do sada, tijekom večernjih sati, okupili oko glavne PAN pozornice Stari grad, proteklih su dana na besplatnim koncertima oduševili brojni slavni izvođači poput slovenskog Joker Outa, TBF-a i dubrovačke grupe Silente, a veliku pažnju posjetitelja privukao je i škotski bend Franz Ferdinand. U petak će pak svoju 20. obljetnicu proslaviti  hrvatski metalcore i groove metal sastav iz Varaždina, "Cold Snap", a dan kasnije na rasporedu je koncert srpskog glazbenog sastava "Buč Kesidi". 

GALERIJA Franz Ferdinand oduševio nastupom na Špancirfestu baš kao i Joker Out 

1/24

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije