Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
broj bankovnog računa

Budite oprezni tko ima vaš IBAN, kriminalci ga mogu koristiti na dva načina

Ilustracija
Pixabay/Ilustracija
16.02.2023.
u 10:02

Važno je pratiti kretanje računa kako biste mogli brzo reagirati na sumnjive transakcije. Također, treba biti na oprezu s e-porukama koje izgledaju kao da su iz banke s obzirom na to da bi mogla biti riječ o prijevari.

Međunarodni broj bankovnog računa, IBAN, označava "adresu" bankovnog računa u platnom području eura. Taj se broj ponekad koristi pri online kupovini ili slučajno otkriva, primjerice kada je kartica vidljiva drugima dok nešto plaćate. Ako netko drugi ima vaš IBAN, postoje dva načina na koje može koristiti podatke o računu.

Prvi način je koristiti ga za podizanje novca s vašeg računa putem izravnog zaduženja. Kako prenosi Fenix magazin, u takvom slučaju nema razloga za paniku jer se novac može vratiti u roku od 13 mjeseci bez navođenja razloga, pod uvjetom da prethodno nije dana autorizacija izravnog zaduženja.

Drugi način korištenja tuđeg IBAN-a jest za narudžbu na račun. U tom slučaju, prema podatcima portala Chip.de, trebate kontaktirati prodavatelja ili online trgovinu i objasniti da su podatci o vašem računu zloupotrijebljeni.

Važno je pratiti kretanje računa kako biste mogli brzo reagirati na sumnjive transakcije. Također, treba biti na oprezu s e-porukama koje izgledaju kao da su iz banke s obzirom na to da bi mogla biti riječ o prijevari. Savjetuje se i ne plaćati račune za narudžbe koje niste izvršili. U tom slučaju, potrebno je prvo kontaktirati prodavača kako biste razjasnili eventualne nedoumice.

 

 

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
10:31 16.02.2023.

Prepisujete stalno jedni od drugih.Što nekome znači moj IBAN,ako mi ne misli nešto uplatiti na račun,a nemam ni internet bankarstvo.Kako banka može dozvoliti transakciju bez autorizacije?

Avatar fidelio
fidelio
11:26 16.02.2023.

Apsolutne nebuloze - IBAN je zamisljen kao broj koji mozes nekome poslati, prema tome, javan je. U pravilu je objavljen na sluzbenoj stranici svake tvrtke, zajedno s OIB-om, temeljnim kapitalom... Kao sto kaze Zenfon3, nema transakcije bez autorizacije, a u EU nema online transakcije bez 2FA. 100% prepisivanje, 0% novinarstva, sjedi nedovoljan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije