Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ONLINE PREVARA

Nepoznata osoba navela muškarca (56) da joj pošalje podatke s kartice pa ga opljačkala

Kupovina preko interneta
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/2
16.01.2023.
u 11:29

Iz MUP-a ovom prilikom podsjećaju građane na radnje na internetu prilikom kojih trebaju biti naročito oprezni

Policiji u Sisku prijavljena je računalna prijevara počinjena na štetu 56-godišnjaka. Putem WhatsApp aplikacije javila mu se nepoznata osoba koja mu je nakon dogovora oko kupnje poslala link za plaćanje i navela ga da upiše podatke s kartice tekućeg računa. Nakon što je dao tražene podatke primijetio je da mu s računa nedostaje novac i shvatio je da je prevaren.

Policija traga za počiniteljem, protiv kojeg će biti podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu, izvještava PU sisačko-moslavačka. 

Iz MUP-a ovom prilikom podsjećaju građane na radnje na internetu prilikom kojih trebaju biti naročito oprezni. Naglašavaju da počinitelji, u komunikaciji s oštećenim osobama, najčešće koriste mobilnu aplikaciju WhatsApp putem koje prosljeđuju poveznice phishing/lažiranih mrežnih stranica trgovačkih društava koja se bave dostavom robe.
 
Na taj način prikupljaju osobne podatke i podatke o bankovnim karticama te CVV broju kartice i potom kasnije zadaju neovlaštene transakcije na raznim internetskim prodajnim mjestima u inozemstvu. Navedeni napadi su učestali te iz policije upozoravaju građane na opasnost davanja osobnih i financijskih podataka nepoznatim osobama.
 
MUP poziva građane na dodatan oprez, a sve koji se smatraju oštećenima, savjetuju da prijavu podnesu u policijskoj postaji na čijem postajnom području imaju prebivalište.

VIDEO Vlada mijenja cijene: Evo koliko će koštati mljeveno meso, ulje, šećer...

Komentara 1

ZU
Zujim
13:06 16.01.2023.

Pa zar jos ima naivaca koji nasjednu na ovakvo sto? Ja svaki mjesec dobijam takve upite, kad sam raspolozen zezam ih i pravim se kao da cu im poslati podatke, zavlacim ih koliko god dugo mogu, a onda ih stjeram u materinu, a kad nisam, jednostavno ih odmah blokiram.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije