Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Bučar: Slovenija će izgubiti Piranski zaljev i otopiti se kao kocka leda

kosor i pahor
Foto: Petar Glebov / 24 sata
1/2
14.10.2009.
u 16:58

Premijer Borut Pahor već je ranije istaknuo da kao predsjednik vlade preuzima svu subjektivnu i objektivnu odgovornost za arbitražni sporazum te da ne bi dao ruku u vatru za taj sporazum da nije uvjeren da je on dobar za Sloveniju.

Devet dana uoči potpisivanja arbitražnog sporazuma o rješavanju sporova između Hrvatske i Slovenije u toj se zemlji ne stišavaju napadi na aktualnu vlast i optužbe da će skorašnjim potpisom Slovenija zauvijek izgubiti Piranski zaljev, piše 24ur.com.

Jedan od najstarijih živućih slovenskih političara i prvi predsjednik Parlamenta u neovisnoj Sloveniji, 86-godišnji France Bučar, pita se zbog čega se Slovenija osamostalila kada se tako lako odriče teritorija i dodaje:

- Ako Pahor potpiše sporazum, mora biti svjestan da će time donijeti odluku o sudbini Slovenije. Na kocki je naša nacionalna svijest jer ćemo potpisom izgubiti Piranski zaljev.

"Još malo pa nas neće više biti"

Bučar smatra da novim sporazumom s Hrvatskom Slovenija ne dobiva ništa, štoviše za svoju zemlju predviđa katastrofičan scenarij:

- Izgubit ćemo more i uskoro nas neće više ni biti, otopit ćemo se kao ledena kocka!

Premijer Borut Pahor već je ranije istaknuo da kao predsjednik Vlade preuzima svu subjektivnu i objektivnu odgovornost za arbitražni sporazum te da ne bi dao ruku u vatru za taj sporazum da nije uvjeren da je on dobar za Sloveniju.

Bučar je izjavu komentirao rečenicom da bi u tom slučaju osim teritorija Pahor izgubio i ruku.

SNS i SLS: Granicu na stanje iz 1918.!

Iako aktualni premijer poštuje autoritet i veličinu Franca Bučara, on se ipak ne slaže s ocjenama o štetnosti sporazuma. Pahor je još jednom ponovio da njime Slovenija ne gubi ništa.

Stranke SNS (Zmago Jelinčič) i SLS (Radovan Žerjav) potporu su dale Bučaru mašući povijesnim zemljovidima Slovenije i napominjući da se Slovenija izdvojila iz Jugoslavije, a ne iz Hrvatske i da se granica treba utvrditi na osnovu stanja iz 1918., a ne 1991.

Uskoro referendum?

SLS je početkom listopada počeo prikupljati potpise za referendum o arbitražnom sporazumu s Hrvatskom. Za njegovo eventualno raspisivanje potrebno im je najmanje 40.000 potpisa. Druga mogućnost je da im u Parlamentu podršku pruže Janšin SDS. Tada bi mogli imati dovoljno zastupničkih ruku za raspisivanje referenduma i ne bi im trebali potpisi stanovništva.

SLS predlaže da na mogućem referendumu o arbitražnom sporazumu o granici s Hrvatskom pitanje glasi:

- Jeste li za to da Slovenija podupre ulazak Hrvatske u EU pod uvjetom da se Hrvatska povuče sa slovenske zemlje i mora te da Slovenija ostvari teritorijalni dodir s otvorenim morem?

SDS se zasad nije izjasnio o podršci, a nije poznato niti kako ide prikupljanje potpisa pa je održavanje referenduma slovenske desnice još uvijek pod velikim upitnikom.

Ključne riječi

Komentara 245

DO
DoktorAmer
18:07 14.10.2009.

Ah Balkan!! Od Slovenaca [idiotarija sa Piranskim zalivom] do Grcke [idiotarija sa imenom Makedonije]. Evo malo turbofolka: Od Triglava do otoka Roda, puno najglupljih naroda!

BT
bili-tartuf
17:52 14.10.2009.

...i ovi Bucar je jos´ visé ishlapija, nego nas´ Mesic´....

PT
Ptica
17:26 14.10.2009.

Dozvolite da se nadovezem na komentar ostavljen u 17:14h Kad bi Hrvatska imala opoziciju ova Vlada bi pala prije 45 dana zbog VELEIZDAJE! Kad bi Hrvatska imala predsjednika tada bi Sabor bio raspusten prije godinu dana i HR bi vodilala prinudna uprava koja bi: 1) otvorila Goli otok 2) tamo zaposlila premijerku nek tamo kuha svoj šumadijski kačamak zajedno s barem 100,000 mafijasa koji su upropastili ovo drzavu. 3) nakon dvije godine cistki rapisala izbore

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije