Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stiže Erdogan

Broj turskih turista s 50.000 prepolovio se u RH zbog uvođenja viza

Grabar Kitarović, Erdogan
Foto: Ured predsjednice RH
22.04.2016.
u 22:20

Dvodnevni službeni posjet turskog predsjednika Erdogana Hrvatskoj 26. i 27. travnja znatno nadilazi okvire bilateralnih odnosa.

Dvodnevni službeni posjet turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Hrvatskoj 26. i 27. travnja znatno po značaju nadrasta okvire bilateralnih odnosa RH i Turske. Turski predsjednik dolazi na poziv predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, a susrest će se i s premijerom Tihomirom Oreškovićem. Uoči posjeta Erdogana predsjednica je u višednevnom posjetu SAD-u i UN-u, a neslužbeno se saznaje da je i EU zainteresiran za susret Grabar-Kitarović – Erdogan, što može značiti da će biti razmijenjene i neke poruke između EU i Turske, s obzirom na to da je došlo do zastoja u dogovoru između Turske i EU o blokiranju migrantskog vala.

Hrvatski model za primjer

Predsjednica je u studenome 2015. sudjelovala na godišnjem Energetskom i ekonomskom sastanku na vrhu Atlantskog vijeća u Istanbulu i već je tada dvoje lidera uspostavilo srdačne odnose, a turski je predsjednik nizom protokolarnih gesta pokazao da cijeni Grabar-Kitarović.

Dolazak Erdogana, nadalje, od velikog je značaja za islamsku zajednicu u RH, ali i za islamsku zajednicu u Europi. Kako dolazak turskog predsjednika koincidira i s velikim kulturnim događajem, 100. obljetnicom službenog priznanja islama u Hrvatskoj, akademiju u HNK uveličat će i delegacija Turske, no očekuje se da će događaj pratiti i predstavnici 50-ak muslimanskih zajednica Europe. U Hrvatskoj se, naime, slavi odluka donesena u vrijeme Austro-Ugarske, kada je 1916. po svim pravima islam izjednačen s ostalim religijama. Danas ti civilizacijski zasadi vrijede i dalje samo u Austriji i Hrvatskoj.

Obilježavanje stogodišnjice tako, kao što je to kazao predsjednik Mešihata, muftija Aziz ef. Hasanović “nadmašuje okvire jedne male zajednice i postaje nacionalni, pa i europski ponos”. Predstavnici Islamske zajednice u RH ističu ponos da “kao muslimani mogu razvijati takve odnose i time još jednom potvrditi multikulturalnost Hrvatske i njezine visoke standarde u rješavanju vjerskih i manjinskih prava, ali i spremnost male muslimanske zajednice da bude konstruktivni, integrativni čimbenik ovoga društva”. Želja im je da se upravo hrvatski model integriranja islama ponudi kao dobro rješenje i za Europu.

BDP im porastao 5,7 posto

Hrvatsko-turski sastanak na vrhu, međutim, ima i gospodarsko-trgovinski okvir, jer predsjednik Erdogan dolazi u pratnji stotinjak turskih biznismena iz 40-ak tvrtki. U organizaciji HGK, u zagrebačkom Westinu organizirat će se i gospodarski forum. Prema turskim podacima, Turska je u RH do sada investirala oko 350 milijuna eura, uglavnom u turizam (Dogus grupa), bankarstvo (Kent banka) i energetiku, a poslove u RH razvija oko 50 turskih tvrtki. RH ima s Turskom, unutar robne razmjene (u 2015.) od 314 milijuna eura, trgovinski deficit od 126 milijuna eura.

U Tursku (koja ima godišnji rast BDP-a 5,7%) najviše izvozimo umjetna gnojiva, goriva i željezni otpad, a uvozimo odjeću, opremu, televizore i poljoprivredne proizvode. Računa se da bi iduće područje suradnje mogla biti proizvodnja autodijelova.

Hrvatska predsjednica i hrvatski premijer s Erdoganom će razgovarati i o ukidanju viza, jer se nakon njihova uvođenja 2012. broj turskih turista u RH od 50-ak tisuća prepolovio. Očekuje se da će predsjednica ponoviti hrvatsku potporu približavanju Turske EU te da će se poseban naglasak staviti na BiH.

>>Jesmo li svi u EU postali sultanovi sluge?

Komentara 12

OR
orao10
22:38 22.04.2016.

Sto manje balija to bolje

EU
eurobanana
09:02 23.04.2016.

pitam se dali i sultan dobio vizu...inace ga ne pustiti u Hrvatsku...hahahaha

OG
Oger
09:20 23.04.2016.

Skandalozno - VL ni rijeci o progonima novinara i knjizevnika u Turskoj, o micanju sveucilisnih profesora koji zajedno sa studentima protestiraju protiv Erdoganove diktature........A ova nasa ce jos podrzati Tursku za ulaz u EU !!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije