Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smanjenje administracije
Povratak na članak

Broj činovnika od 2012. manji je za tri i pol tisuće


Umjesto 20, u županijama će biti pet ureda državne uprave po regionalnom ključu

Komentari 4

Avatar hdz1848
hdz1848
17:11 06.02.2014.

Bravo Vlada. S 20 smanjit na 5 djeluje dosta. A sada još spojit 40% općina i smanjit broj županija.

VL
CR
crocro
20:26 06.02.2014.

Što se tiče smanjenja broja ured državne uprave s 20 na 5 to je u redu jer treba izvršiti racionalizaciju. No što se događa s županijama koje pripadaju tom državnom uredu. Da li će one egzistirati i dalje sa svojom "gutačkom mašinerijom". Ako hoće, to znači ostaje isti broj županija a samim time i općina. Samo smo dodali glavi ured za to područje. Ne shvaćam kakva je to racionalizacija. Ako se već određuje jedna regija, to bi trebalo značiti da se brišu sve županije te regije. A ako se brišu županije neke regije, onda to znači da se onda mogu i neki dijelovi regija iz neke bivše županije a sadašnje regije može i treba pripojiti nekom novom području vodeći računa koja mjesta kuda gravitiraju. Tako se ne bi smjelo desiti da npr. mjesto koje je udaljeno od Zagreba kakvih 30-35 km i čije stanovništvo gravitira Zagrebu, da jednim potezom pera počme pripadati npr. Bjelovaru čija je udaljenost strahovito veća i nema nikakvu logiku, dok su neka mjesta udaljena i preko 50 km od Zagreba a pripadaju Zagrebu, premda bi po logici bili znatno bliži npr. Bjelovaru. Zagrebački prsten treba u slučaju brisanja županija izbalansirati pomoću kružnice i da se zna da je Zagrebački prsten u krugu promjera npr. 30, 40 ili 50 km, a ne da je kao danas negdje 60 km a negdje 20 ili 30 km. Stanovništvo koje živi na tim područjima treba pitati a ne potezom pera odlučivati. Netko se sjetio da sjedište nove uprave neće biti najveći grad već drugi grad po veličini. Katastrofalno, naročito ako to novo središte ili manji grad nema nikakve veze s centrom nove uprave pa se previše nalazi na sjeveru nove uprave područja dugog možda i 150 km. Ne mogu stati sve primjedbe jer je prijedlog katastrofalan. Jedino što je valjano da da se Hrvatska doista podijeli na regije a ako nestanu županije onda mjesta pojedinih regija treba izbalansirati da ima neku logiku. Najveći je problem što županije i općine ostaju tako da nema smisla niti regionalizacija administrativnih uprava. Ako se ide u novi ustroj, onda treba sve iz temelja napraviti tako da mjesta koja su nekada pripadala jednom području sada mogu pripadati novoj regiji ili području zato što to ima logiku, Samo da rade po logici stvari i da prate stanje na zemljopisnoj karti ne bi puno pogriješili. Ali bez gledanja na zemljopisnu kartu samom potezom pera neće biti uspjeha. Sada se zadire u stvar koju treba u korijenu promijeniti, ali ovo što rade je katastrofa.

VL
KA
kafka
17:02 06.02.2014.

Što, preimenovali su ih u savjetnike - birokrate eksperte ?

VL
PR
pravakuna
21:04 06.02.2014.

Dok pola ne pošaljete kući da idu obrađivati zemljište koje nema tko nema sriće.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.