Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smanjenje administracije

Broj činovnika od 2012. manji je za tri i pol tisuće

Arsen Bauk
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
06.02.2014.
u 16:30


Umjesto 20, u županijama će biti pet ureda državne uprave po regionalnom ključu

Broj zaposlenih u državnoj i javnoj upravi, ne uključujući zaposlene u zdravstvu kojih je trenutačno više od 60.000, pao je od dolaska Kukuriku koalicije na vlast za 3495. Što se tiče samo državnih službenika i namještenika, prema podacima Ministarstva uprave 2012. i 2013. u državnu upravu primili su 1527 službenika na neodređeno i 623 službenika na određeno vrijeme, a sustav je tijekom te dvije godine napustilo 3656 ljudi. Ukupno 1500 manje od preuzimanja vlasti.

Što je pravednije

Prema podacima Ministarstva financija, rashodi za zaposlene u tom su razdoblju smanjeni za 1,1 milijardu kuna. No tu milijardu ne čine plaće bivših zaposlenika već i ukinuti dodaci na plaću i regresi. Činovnici u ministarstvima čine manji dio zaposlenih koji se plaćaju iz državne riznice – izuzmu li se Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo obrane u ministarstvima je zaposleno 17.577 ljudi. Samo u MORH-u ih je dvije tisuće više, a u MUP-u čak deset tisuća više nego u svim ministarstvima zajedno. Ministar uprave Arsen Bauk kaže da će se broj zaposlenih u državnoj upravi smanjivati novim Zakonom o državnim službenicima prema kojemu će zaposlenici koji imaju 60 godina života i 41 godinu staža otići u mirovinu.

– Prema podacima iz državnih tijela, tako će se umiroviti oko 1400 ljudi, dok će u javnim službama taj broj biti oko 4500. Ukupno oko 6000 ljudi. Ako već imamo višak zaposlenih u javnoj upravi, mislimo da je pravednije da umirovimo dio ljudi, nego da mlade šaljemo na burzu – kazao je ministar Bauk.

Pomlađivanje uprave

Također, provodit će se politika “jedan umjesto dva” – na dva koja odu, zaposlit će se jedan službenik.

– No, ni to ne možemo mehanički gledati. Ne može profesora povijesti zamijeniti inženjer kemije – objašnjava. Neslužbeno se čuje kako Vlada želi pomladiti državnu upravu. Naime, radnici koji sa 60 godina mogu u mirovinu počeli su raditi sa 19 godina, odmah nakon srednje škole. Poanta je na mjesto koje su obavljali sa srednjom stručnom spremom zaposliti mlade s višim stupnjem obrazovanja.

Da je potrebno mijenjati strukturu zaposlenih više nego broj zaposlenih, smatra i struka.

– Naša državna uprava puna je ekonomista, profesora stranih jezika... Ne treba se libiti mijenjati obrazovnu strukturu. Država se mora voditi principima efikasnosti – napominje Ivan Koprić, stručnjak za javnu i državnu upravu.

Dodaje kako je nedopustivo da ni stručnjaci ni javnost ne znaju točan broj ljudi koji su u registru zaposlenika javnog sektora koji vodi Fina i što se plaća novcem poreznih obveznika.

Inače, dodatnom smanjenju broja zaposlenih u državnoj upravi trebale bi pridonijeti i izmjene i dopune Zakona o sustavu državne uprave koje će se danas naći na Vladi. Umjesto 20 ureda državne uprave, u županijama će biti pet ureda državne uprave koji se osnivaju za područje više županija, i to uredi državne uprave za središnju Hrvatsku, sjeverozapadnu Hrvatsku, za Slavoniju i Baranju, Istru, Hrvatsko primorje, Gorski kotar i Liku te za Dalmaciju. Uredom bi upravljao predstojnik ureda koji ima položaj državnog dužnosnika. Iako je prvenstveni cilj izmjena zakona reorganizacija i veća učinkovitost državne uprave, ni uštede ne bi trebale izostati. Jer se broj predstojnika ureda smanjuje s dosadašnjih 20 na pet, broj zamjenika predstojnika također pada s dosadašnjih 20 na pet dok će se broj službi smanjiti s dosadašnjih 84 na 35.

>> Objavljen registar: Ovo su ministarstva s najviše nekretnina!

Komentara 4

Avatar hdz1848
hdz1848
17:11 06.02.2014.

Bravo Vlada. S 20 smanjit na 5 djeluje dosta. A sada još spojit 40% općina i smanjit broj županija.

CR
crocro
20:26 06.02.2014.

Što se tiče smanjenja broja ured državne uprave s 20 na 5 to je u redu jer treba izvršiti racionalizaciju. No što se događa s županijama koje pripadaju tom državnom uredu. Da li će one egzistirati i dalje sa svojom "gutačkom mašinerijom". Ako hoće, to znači ostaje isti broj županija a samim time i općina. Samo smo dodali glavi ured za to područje. Ne shvaćam kakva je to racionalizacija. Ako se već određuje jedna regija, to bi trebalo značiti da se brišu sve županije te regije. A ako se brišu županije neke regije, onda to znači da se onda mogu i neki dijelovi regija iz neke bivše županije a sadašnje regije može i treba pripojiti nekom novom području vodeći računa koja mjesta kuda gravitiraju. Tako se ne bi smjelo desiti da npr. mjesto koje je udaljeno od Zagreba kakvih 30-35 km i čije stanovništvo gravitira Zagrebu, da jednim potezom pera počme pripadati npr. Bjelovaru čija je udaljenost strahovito veća i nema nikakvu logiku, dok su neka mjesta udaljena i preko 50 km od Zagreba a pripadaju Zagrebu, premda bi po logici bili znatno bliži npr. Bjelovaru. Zagrebački prsten treba u slučaju brisanja županija izbalansirati pomoću kružnice i da se zna da je Zagrebački prsten u krugu promjera npr. 30, 40 ili 50 km, a ne da je kao danas negdje 60 km a negdje 20 ili 30 km. Stanovništvo koje živi na tim područjima treba pitati a ne potezom pera odlučivati. Netko se sjetio da sjedište nove uprave neće biti najveći grad već drugi grad po veličini. Katastrofalno, naročito ako to novo središte ili manji grad nema nikakve veze s centrom nove uprave pa se previše nalazi na sjeveru nove uprave područja dugog možda i 150 km. Ne mogu stati sve primjedbe jer je prijedlog katastrofalan. Jedino što je valjano da da se Hrvatska doista podijeli na regije a ako nestanu županije onda mjesta pojedinih regija treba izbalansirati da ima neku logiku. Najveći je problem što županije i općine ostaju tako da nema smisla niti regionalizacija administrativnih uprava. Ako se ide u novi ustroj, onda treba sve iz temelja napraviti tako da mjesta koja su nekada pripadala jednom području sada mogu pripadati novoj regiji ili području zato što to ima logiku, Samo da rade po logici stvari i da prate stanje na zemljopisnoj karti ne bi puno pogriješili. Ali bez gledanja na zemljopisnu kartu samom potezom pera neće biti uspjeha. Sada se zadire u stvar koju treba u korijenu promijeniti, ali ovo što rade je katastrofa.

KA
kafka
17:02 06.02.2014.

Što, preimenovali su ih u savjetnike - birokrate eksperte ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije