Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Alarmantno onečišćenje

Brođani udišu lebdeće čestice koje uzrokuju rak pluća

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
30.11.2014.
u 16:54

. Dnevni prosjeci izmjereni na dvjema brodskim mjernim postajama u prvoj polovici studenog bili su veći od 70 mikrograma po kubnom metru (granična vrijednost 40)

Brođani su u posljednjih mjesec dana kontinuirano izloženi velikim onečišćenjima zraka iz emisije prekosavske Rafinerije nafte, a osobito su visoke koncentracije lebdećih čestica. Dnevni prosjeci izmjereni na dvjema brodskim mjernim postajama u prvoj polovici studenog bili su veći od 70 mikrograma po kubnom metru (granična vrijednost 40), a u posljednjih desetak dana njihove su vrijednosti bile čak šest do sedam puta veće od dopuštenih.

- Satna koncentracija lebdećih čestica PM10 izmjerena u noći sa subote na nedjelju u Rafineriji je bila iznad 250 mikrograma. Ovo je doista alarmantno i ne znamo do kada ćemo to morati trpjeti – kaže predsjednik Građanske inicijative "Za čist zrak" Peter Tot-Đerđ. Lebdeće čestice se udišu zajedno sa zrakom i prodiru duboko u pluća. Na taj način, mnoge kemikalije opasne po ljudsko zdravlje bivaju prenošene do unutarnjih organa, uzrokujući širok niz oboljenja od kojih neka završavaju smrću, uključujući i rak (posebno rak pluća), moždani udar te oštećenja na bebama dok su još u majčinoj utrobi.

>> Ministarstvo: Činimo sve što možemo, ali onečišćenje dolazi izvana

Komentara 5

JA
james49
12:09 01.12.2014.

I prije 23 godine, bila je ista stvar.

MI
marsovac_i23
18:19 30.11.2014.

Na Šešeljev članak bude 15 000 pregleda i 500 komentara, uhićenje Bandića isto tako,danima traje agonija i izvještavanje o temama kojima se trebaju baviti nadležne institucije,a kada se piše o zagađenom zraku koji je u Brodu prisutan već godinama i zbog kojega Brod ima najveću stopu oboljelih od raka,onda bude 139 pregleda i nema jednog komentara. To je samo dokaz koliko su ljudi postali nezainteresirani,bezobzirni i bezobrazni u krajnjem slučaju,jer vlada mišljenje zašto bi itko reagirao ako njemu izravno ne prijeti opasnost od te iste rafinerije. Mozak je većini ''ispran'' davnih dana sa potpuno nebitnim temama i pričama. Bitno je što je rekao 'luđak Šešelj, bitno je da se piše o ratu koji je ZAVRŠIO prije 20 godina,a potpuno nebitna postaje činjenica da će u Brodu ako se ovako nastavi za 20 godina biti oboljelih i mrtvih od posljedica rafinerije kao da je novi rat bio.

DU
Deleted user
18:30 30.11.2014.

Kolektivna tuzba pred medjunarodnim sudom, a do presude zatvorit granicni prelaz sl. brod -> bih brod

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije