Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
radit će na lignit

Brođani u strahu od novog zagađivača iz BiH: Prijeti im i elektrana Stanari

termoelektrana
Foto: seebiz.net
06.05.2014.
u 10:22

Elektrana u Stanarima temelji se na nepoznatoj tehnologiji kineskih izvođača, a bit će pogonjena lignitom, koji ima nekoliko stotina puta veću emisiju štetnih plinova

U Građanskoj inicijativi "Za čist zrak" iz Slavonskog Broda još čekaju odgovor na upit koji su prije desetak dana uputili hrvatskom Ministarstvu zaštite okoliša. Ekološke aktiviste, naime, zanima jesu li od nadležnih tijela u BiH zatražene i dobivene informacije o prekograničnoj procjeni utjecaja na okoliš termoelektrane Stanari kod Doboja, manje od 50 km udaljene od savske granice.

Sličan upit oni su uputili i u siječnju, kada im je odgovoreno da notifikacija BiH o navedenom zahvatu još nije zaprimljena, ali da će je Hrvatska tražiti u skladu s odredbama međunarodne ESPOO konvencije.

 – Nedopustivo je da u Republici Srpskoj i BiH odugovlače sa slanjem informacija o elektrani u Stanarima. Njezina gradnja započela je još u svibnju prošle godine, a u drugoj polovini sljedeće godine trebala bi biti završena – kaže predsjednik udruge "Za čist zrak" Peter Tot-Đerđ i podsjeća kako je nadležnim tijelima u BiH davno proslijeđena notifikacija o procjeni utjecaja na okoliš buduće Čermakove elektrane u Slavonskom Brodu. Nakon nekoliko akcidenata u Rafineriji izazvanih neprimjerenom i dotrajalom tehnologijom, koji su prijetili katastrofalnim posljedicama, Brođani su uznemireni novom fantomskom tehnologijom u susjedstvu.

Naime, brodska će elektrana koristiti prirodni plin i koncipirana je na najsuvremenijoj tehnologiji vodećih svjetskih proizvođača, s minimalnom emisijom CO2. S druge strane, elektrana u Stanarima temelji se na nepoznatoj tehnologiji kineskih izvođača, a bit će pogonjena lignitom, koji ima nekoliko stotina puta veću emisiju štetnih plinova, uključujući i sumporne i dušične spojeve. Sve to govori kako Brođanima, nakon Rafinerije, prijeti još jedan zagađivač.

 – Još uvijek nismo dobili povratnu informaciju niti o termoelektrani Ugljevik, koja također koristi ugljen, a od Broda je udaljena svega stotinjak kilometara zračne linije – upozorava Tot-Đerđ.

>>Rafinerija B. Brod: Obećavamo, 2015. zrak će biti potpuno čist

Komentara 6

Avatar Plantago
Plantago
11:45 06.05.2014.

Postoje propisi koji vrijede za sve zemlje EU i okruženja, i tu nema majci. Zna se da su sve stare TE u BIH morale ugraditi postrojenja za filtriranje i CEMS (countinuous emmissions monitoring system) tako da se daljinski prete emisije. Uostalom, nafta, ugljen i drva koje Brođani lože doma su veći zagađivači od neke TE 50 km daleko, ali daj ti njima to dokaži. I daj uvjeri lokalnu vlast da ih se nagovori da pređu na plin ili centralno grijanje...

RA
Rangostar
15:05 09.05.2014.

Kako da se tamo preko save niko ne buni protiv zagadjenja ??? Njima tamo sve stima samo na nasoj strani zabrinutost.

ZB
zbuniceva
10:06 07.05.2014.

@Plantago Nisam baš siguran da ti EU ''propisi'' uključuju obavezno postrojenje za desulfurizaciju a na webu elektrane o tome nisam našao nikaj. Tu je i problem svega kod nas, malo ljudi ikaj zna a ti rijetki koji znaju nisu nii u politici ni u medijima. RH bi trebala znati dali projekt uključuje desulfurizaciju ili ne?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije