Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
napušteni u oluji

Brod sa 450 imigranata pluta na ulazu u Jadransko more

blue sky M brod italija
Foto: Reuters (Ilustracija)
02.01.2015.
u 09:50

Prvi put primijećen je dok je plovio na udaljenosti od 130 kilometara od talijanske obale

Talijanska obalna straža uočila je tijekom noći trgovački brod sa 450 ilegalnih imigranata kako nošen nevremenom pluta na ulazu u Jadransko more. Brod Ezadeen koji plovi pod zastavom Sijera Leonea trenutačno se nalazi 55 kilometara od jugoistočnog vrha talijanske obale, javlja Mirror.

Posada napustila brod

Prvi put primijećen je dok je plovio na udaljenosti od 130 kilometara od talijanske obale. Tada se kretao brzinom od 7 čvorova, no ubrzo mu se pokvario motor, nakon čega je posada napustila brod i ostavila ilegalne putnike u olujnom moru. Među njima je mnogo žena, djece, ali i trudnica. Nakon što je jedna osoba uspjela kontaktirati s talijanskom obalnom stražom preko radija te ih obavijestiti o svemu što se dogodilo na brodu, talijanske vlasti poslale su u pomoć patrolni čamac Tyr koji radi za Frontex, agenciju pri Europskoj uniji koja je zadužena za nadgledanje granica.

Tyr je uspio doploviti do Ezadeena, ali se zbog teških vremenskih uvjeta nije mogao spojiti s njim. U akciju spašavanja potom se uključilo talijansko zrakoplovstvo koje je helikopterom do broda prebacilo trojicu liječnika. Spasilačka akcija broda je u tijeku.

Mediji podsjećaju da je ovo treći sličan slučaj u posljednja dva dana. Naime, u utorak je talijanska mornarica spasila brod koji je napušten prevozio više od 760 ilegalnih imigranata i plovio prema Pugliji. U srijedu je spašen moldavski brod Blue Sky M koji je prevozio stotinu izbjeglica iz Sirije.

Ezadeen je posljednji put bio usidren u Famagusti

Prema svemu sudeći, Ezaaden je također je u Jonsko more doplovio iz zaljeva koji na krajnjem istoku Mediterana omeđuju jugoistočna turska obala, Sirija i Cipar. Ondje se zadržavao i Blue Sky M koji je zadnji puta prije toga bio usidren u Korfezu, predgrađu Istanbula te potom, vjerojatno kružeći spomenutim zaljevom, prihvaćao sirijske izbjeglice (uglavnom iz luke Latakia).

Blue Sky M kupio je sirijski državljanin u rumunjskoj crnomorskoj luci Constanti te ga, kao istrošeni teretnjak, upotrijebio u samo jednu svrhu – jednokratni prijevoz izbjeglica, na kojima će zaraditi milijune dolara, a po potrebi ih prepustiti nemirnome moru. Ezadeen, koji se trenutačno, također bez posade, nalazi zapadno od Peloponeza i nešto južnije od Krfa (gdje je planuo Norman Atlantic i pronađen Blue Sky M), prema podacima AIS-sustava Marinetraffica prije tri se dana primicao sjevernim obrisima Krete, dolazeći od smjera Cipra brzinom od oko 9 čvorova.

AIS kao njegovu posljednju luku bilježi Famagustu, "tursko" središte Cipra. No to je bilo još 19. prosinca te su svi izgledi da je otada prikupljao dragocjeni teret, to jest nesretnike s Bliskog istoka koji prijevoz do Italije plaćaju tisućama dolara. Službeno, njegovo je trenutačno odredište bio francuski Sete, gdje je trebao stići 1. siječnja u 18 sati – no to je bila maska, upravo kao što je to bila Rijeka za Blue Sky M. Iako danas Ezadeen plovi pod zastavom Sierra Leonea, Ezadeen je prethodno pod imenom Joudi S plovio upravo pod sirijskom zastavom. I dok je Blue Sky M sagrađen 1976., Ezadeen je sagrađen davne 1966. godine!

>>Milijuni nesretnih izbjeglica svoju 'kartu' do obala Europe plaćaju i po nekoliko tisuća dolara

>>Prekrasni otok s bolnim ožiljcima

Komentara 14

ST
Startrack
13:05 02.01.2015.

Mojski hajde ti baci jednu pametnu. Sto islami plove svaki dan prema krscanskim obalama a ne u djamahirije. Sto si ti prvi na dnu kamiona dosao u Europu. Sto nisi otisao u kakvu djamahiriju.

HY
Hygeia
15:12 02.01.2015.

Talijanskim gradanima je to vec preko glave,skoro svaki dan brodovi sa izbjeglicama.Mnogi od izbjeglica se stalno tuze zbog ishrane a neznaju da se vecina talijana isto tako ishranjuje i u tim (umjerenim) kolicinama hrane.Juzni dio Italije ,ljudi napustili svoje kuceuce i otisli po 1000 km.u gornji dio Italije da rade,jel nema posla i dolaze samo ljeti svojim kucama,a tu svakodnevno izbjeglice dolaze.Vecina gradana direktno, nema nista protiv tih jadnih ljudi, nego protiv sve te evropske politike.

MR
Mr. Right
14:39 02.01.2015.

Sve treba vratit u Tursku odakle su i dosli

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije