Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sv. Ivan Krstitelj

Brkićev kip sv. Ivana Krstitelja izgleda baš "kao momčina"

'Igor Brkic, akademski kipar iz Krizevaca, pred mramornim kipom sv. Ivana Krstitelja, koji je odvezen u Hercegovinu. Presnimio Sergej Novosel'
'Sergej Novosel'
22.07.2010.
u 13:40

Igoru Brkiću su za kip od bračkog mramora, iz kojeg će se vjernici kod Š. Brijega krstiti svetom vodicom, trebala tri mjeseca.

Križevački kipar Igor Brkić (33) nakon tri mjeseca dovršio je svoje prvo djelo od bračkog mramora! Za crkvu sv. Ivana Krstitelja u mjestu Knešpolje kod Širokog Brijega u BiH izradio je kip Ivana Krstitelja.

– Mramor sam nabavio izravno s otoka Brača, iz tvornice Jadran-Kamen, a preuzeo ga kamionom iz Zagreba. Komad od dvije tone bio je u mojoj garaži u Križevcima, gdje sam ga klesao, brusio, obrađivao – objašnjava Brkić. Njegova veza sa Širokim Brijegom datira iz studentskih dana, ondje je završio Akademiju likovnih umjetnosti. Hvali bijeli brački mramor kao najbolji, za razliku od šarenoga talijanskog iz Carrare. Kao "član nove kiparske škole" nije koristio dlijeto, već električnu brusilicu, pneumatike...

– Prvi put radio sam s ovako velikim komadom, dođe se do trenutka kad se ne smije pogriješiti, važna je koncentracija, jer kamen može i puknuti, po njemu se ne smije lupati – navodi Brkić, inače predavač likovnog odgoja u jednoj križevačkoj školi, kojemu je inače specijalnost obrađivanje drva. Veli da je hercegovačkog Ivana Krstitelja napravio po biblijskom prikazu, bradatog, zaogrnutog plaštem, ali je vodio računa o kraju, ljudima i njihovim pogledima, pa u šali kaže da je "ispao momčina", u nadnaravnoj veličini, jer sa 1,5 m kleči. Po kip su došli gvardijani iz Knešpolja, a Brkić će ga sa suprugom i dvoje djece vidjeti tek potkraj mjeseca. Njima je, pak, laknulo što su, nakon tri mjeseca, koliko je ondje bio mramor, dobili natrag svoje dvorište.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije