Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'NEĆEMO BITI UŠUTKANI'

Žestok udarac Škotima: Nemaju pravo na referendum o nezavisnosti bez dozvole Londona

Prosvjed u Edinburghu
Foto: Reuters/PIXSSELL
1/5
23.11.2022.
u 22:24

Ova odluka blokira škotski glas o nezavisnosti, ali u demokraciji naš glas ne može biti ušutkan, kaže škotska liderica

Škotska nema pravo organizirati novi referendum o nezavisnosti bez dozvole Londona, ocijenio je danas Vrhovni sud Velike Britanije i nanio udarac separatističkom pokretu. Škotska premijerka Nicola Sturgeon, koja zagovara novo glasanje o samostalnosti, rekla je da "škotska demokracija neće biti ušutkana".

Paralele s Quebecom

Njezina vlada nezadovoljna je izlaskom Velike Britanije iz Europske unije i želi da u listopadu 2023. Škoti ponovno glasaju o nezavisnosti. Tomu se protivi britanski premijer Rishi Sunak čija vlada ističe da je referendum 2014., na kojem je 55% Škota glasalo za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu, posljednje glasanje ove generacije. Ankete uglavnom pokazuju da su Škoti podijeljeni popola o tomu podržavaju li nezavisnost.

Foto: Reuters/PIXSSELL

Edinburgh je zato od suda tražio dozvolu da sam raspiše referendum, bez dozvole britanskih institucija, što je sud odbio.

"Zakonski održan referendum imao bi važne političke posljedice za Ujedinjeno Kraljevstvo", napisao je predsjednik suda Robert Reed te je rekao da samo britanski parlament može o tomu odlučivati. Zanimljivo, sud je odbacio argument vladajućih škotskih nacionalista koji traže da se referendum održi prema pravu na samoopredjeljenje u sklopu međunarodnog prava zato što Škoti nisu "potlačen" narod.

"Škotska vladajuća stranka SNP oslanjala se na odluku kanadskog Vrhovnog suda u slučaju Quebeca, ali u tom je slučaju sud odlučio da pravo na samoopredjeljenje u međunarodnom pravu postoji samo u situacijama bivših kolonija ili pak tamo gdje je narod potlačen, primjerice pod stranom vojnom okupacijom, ili pak tamo gdje je grupi onemogućen pristup vladi kako bi se politički, ekonomski, kulturno i društveno razvili. Sud je odlučio da Quebec ne zadovoljava kriterije potlačenog naroda, kolonijalne uprave niti se može reći da je narodu Quebeca onemogućen pristup vladi... Isto vrijedi i za Škotsku te narod Škotske", zaključio je Reed.

Iako se ovakva odluka suda zapravo i očekivala, svejedno predstavlja udarac za napore škotskih separatista. Škotska premijerka Sturgeon danas je rekla da ova presuda dokazuje koliko je Edinburghu potrebna nezavisnost.

Foto: Reuters/PIXSSELL

"Današnja odluka blokira jedan način kako se škotski glas o nezavisnosti može čuti, ali u demokraciji naš glas ne može biti ušutkan", napisala je na Twitteru. Rekla je i da će poštovati odluku suda. Ne da li London legitimitet za novi referendum, što je trenutačno stav Sunakove vlade, Škotska bi jednostranim raspisivanjem novog glasanja riskirala međunarodnu osudu, što pak bi praktički onemogućilo jednog dana potencijalno nezavisnoj Škotskoj da se vrati u EU, što joj je želja.

De facto referendum

Sturgeon je već ranije najavljivala da će njezina stranka, ne dopuste li joj sud i London da raspiše referendum u listopadu 2023., na predstojećim izborima nastupiti tako da biračima svoj program predstavi kao de facto referendum. Na tim glasanjima Škoti će glasanjem za njezinu Škotsku nacionalnu stranku (SNP) zapravo slati poruku Rishiju Sunaku da žele nezavisnu pokrajinu.

London je pozdravio odluku suda te je istaknuo da Škoti žele obje svoje vlade da se koncentriraju na pitanja koja su im najvažnija, obnovu ekonomske stabilnosti, ekonomsku pomoć i poboljšanje zdravstvenog sustava. 

Ključne riječi

Komentara 24

DU
Deleted user
23:47 23.11.2022.

Pokrali su ih Englezi i zadnji put, tko vise vjeruje npr. "demokratskom" prebrojavanju glasova u HR drzavnoj agenciji Apis, imaju i Englezi i Ameri svoj Apis

TR
Tridvajeda
23:36 23.11.2022.

Za dvije do tri godine nema više UKa. Kraljica je mrtva, a Škoti polako počinju osjećati koliko ih košta engleski šovinizam koji je proizveo BREXIT.

ST
sttipe
22:37 23.11.2022.

Englezi mogu držat okupirane Škote, a Rusima brane spakovat Ukraince u svoje "kraljevstvo"?? Eu neće branit Škote ka Ukraince? Ima li većeg licemjerja od Engleskog?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije