Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JEDINSTVEN PODUHVAT

Britanski pustolov pješači od izvora do ušća Amazona

Amazon
waklingtheamazon.com
08.12.2009.
u 12:02

Bivši britanski vojnik pokušava učiniti ono što još nijedan čovjek nije – prepješačiti najdulju svjetsku rijeku, Amazon, od izvora do ušća, što predstavlja putovanje kroz gustu džunglu šest i pol tisuća kilometara.

Ed Stafford, 33-godišnji bivši profesionalni vojnik koji je iz vojske izašao 2002. s činom satnika, skupljao je iskustvo u Patagoniji, Belizeu i na Borneu prije nego što se odlučio na najteži poduhvat na svijetu. Od izvora Amazona Staffford je krenuo u pratnji Lukea Collyera, koji je u lipnju 2008. odustao i ostavio Eda da sam nastavi taj jedinstven poduhvat. Nakon 615 dana krčenja puta kroz gustu džunglu, prelazeći oko 7 kilometara na dan, nakon polaska iz Perua Stafford je konačno stigao do Brazila, i računa da će do ušća rijeke doći, i time okončati svoj poduhvat, tijekom kolovoza 2010. naravno, njegovo napredovanje može se pratiti i na internetskoj stranici posvećenoj tom podvigu, koji Stafford izvodi u korist nekoliko dobrotvornih udruga.

Samo sedam kilometara na dan za osam sati hoda izgleda malo, ali svaki korak puta Stafford si mora krčiti mačetom kroz neprohodnu džunglu, pazeći na vlati trave oštre kao britva, koje sijeku svaki izloženi dio tijela, trnove tako oštre da i prio najmanjem dodiru mogu probiti cijeli dlan, a usput mora izbjegavati susrete sa žiteljima džungle, od paukova i 30-cenimetarskih stonoga koje su toliko otrovne da i pri najmanjem dodiru izbijaju plikovi, premo malih otrovnih i velikih zmija poput anakonda pa do grabežljivaca kao što su jaguari.. Čak ga je i sir Rannulph Fiennes, čovjek kojeg Guinnessova knjiga rekorda navodi kao najvećeg pustolova na svijetu, prvi koji je pješice došao i do Sjevernog i do Južnog pola, pismom upozorio da je ono što on pokušava "iznimno teško" (a kad vam to kaže čovjek koji je nožem odsjekao vlastite promrzle prste da se ne zagnoje, to treba shvatiti ozbiljno), ali da će ako uspije u s vojem naumu, to biti jedinstven poduhvat, "ravan osvajanju Everesta ili polova".

Ključne riječi

Komentara 2

AG
Agramer198
16:13 08.12.2009.

Aha, fino drago mi je zbog njega.. Nema veze kaj čovjek tam može stradati na 5436 vrlo neugodna i bolna načina od kojih dobar broj može bit smrtonosan. Al posebno mi je zanimljiva ona sitna riba koja dok čovjek urinira lijepo nacilja i skoči u pim..pek i onda tam ostane tak što raširi bodlje. BODLJE! I eto ti disfunkcije na kvadrat :)

OB
-obrisani-
19:52 08.12.2009.

I besposlen pop jarceve krsti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije