Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TOPLINSKI VAL

Britanci izmjerili najveću temperaturu u povijesti: Savijala se željeznica, zabilježen niz požara

Vrućina i požari u Londonu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
19.07.2022.
u 21:41

Londonski vatrogasci proglasili su uzbunu i apelirali na ljude da ne pale roštilj na otvorenom. Suočena s nezapamćenim temperaturama, Britanija, koja se muči da održi glavne prometne usluge, proglasila je nacionalno izvanredno stanje.

Dok se intenzivira val vrućina u Europi, Britanija je u četvrtak izmjerila najveću temperaturu u povijesti od 40 stupnjeva Celzija koja je savijala čak i željezničke tračnice i izazvala niz požara diljem Londona. Meteorološki zavod kaže da je temperatura od 40 Celzija, koju još treba potvrditi, izmjerena na aerodromu Heathrow rano poslije podne, premašivši dosadašnji rekord od 38,7 stupnjeva iz 2019.

"Istraživanja u zavodu su pokazala da je u Britaniji gotovo nemoguća temperatura od 40 stupnjeva, ali klimatske promjene izazvane stakleničkim plinovima su to učinile mogućim", rekao je Stephen Belcher iz zavoda.

Foto: Reuters/PIXSELL

I dok živa u termometrima raste, prekinute su željezničke veze iz Londona prema istočnoj i zapadnoj obali, dijelovi zemlje su bez struje, a obično prepuna središta gradova prazna. Britanske željeznice su objavile na Twitteru brojne fotografije na kojima se vide svinute tračnice.

Veliki požar na istoku Londona uništio je kuće u selu Wennington, spaljujući obližnja sasušena polja. I u drugim mjestima oko grada gore velike travnate površine, a prometnice obavija gusti dim.

Londonski vatrogasci proglasili su uzbunu i apelirali na ljude da ne pale roštilj na otvorenom. Suočena s nezapamćenim temperaturama, Britanija, koja se muči da održi glavne prometne usluge, proglasila je nacionalno izvanredno stanje.

Zagrebački vatrogasci objavili stravičnu snimku gašenja požara u Berislavićevoj: 'Borba koja se ne vidi izvana...'

Komentara 15

Avatar nekakav
nekakav
11:14 20.07.2022.

klimatske promjene nikad nisu ni prestale, mi nemamo dovoljno točnih podataka da bi išta mogli shvatiti, a još manje predvidjeti kako bude. engleska ima zastarjelu infrastrukturu, savijaj use tračnice na prugama starim 100 godina, a asfalt... nek uče od nas, pa izraelci su k nama dolazili proučavati naše sastave asfalta. požari? pa kad je suho raslinje, ima ih puno, ne znam čemu čuđenje. ne budu valjda požari ludovali zimi kad je sve mokro, i u magli, blatu. na klimatske promjene mi ne možemo utjecati, niti utječemo sad. dal vama što znači činjenica da je zbog covida stalo pola industrije u svijetu, da su količine ispuštenog co2 bile značajno niže, a da se svejedno koncentracija co2 u atmosferi povećala? nema uopće nikakve razlike u trendu prije i tijekom zatvaranja zbog korone. ako vam to ništa ne znači, onda gutajte i dalje sve što vam gazda servira.

DA
danijelrukavina4
23:18 19.07.2022.

Čudo jedno kako novinari i mediji "žive" na vijestima o ljetnom vremenu. Te toplinski val, te ovo, te ono, te katastrofa, te užasne vrućine. Ja se sjećam jednog ljeta, mislim da su bile sedamdesete. Trava je bila sasušena do kraja, livada na Knežiji bila skroz sasušena, ni travke nije bilo. nije bilo kiše, temperatura u Zagrebu dosizala mislim do 42 stupnja, noći vruće, pa se nitko nije zbog toga previše uzrujavao i pričao o "katastrofi". Jednostavno, bilo je sušno i vruće. Nije bilo klima tada. Ljudi su plahte mokre stavljali na prozor. Znojili smo se i preko noći, pili puno vode i to je to.Ali novinari nisu toliko kukali i stvarali iz toga neku katastrofu. Jednostavno, bilo je vruće. Pa ljeto je bilo. I sada je danas bilo 32. Moš mislit vrućine. Pa to je normalna ljetna temperatura.

BI
billynik
21:57 19.07.2022.

Tko još vjeruje Britancima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije