Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
preuzela vlast

Brigitte Bierlein – prva kancelarka Austrije

Prva austrijska kancelarka
Foto: LISI NIESNER/REUTERS/PIXSELL
1/5
30.05.2019.
u 17:01

Bierlein je prva žena koja je u austrijskoj povijesti postavljena na kancelarsku dužnost. To se, prema prvim reakcijama u Austriji uklapa u niz „ političko-povijesnih novina“ posljednja dva tjedna, na uzdrmanoj austrijskoj političkoj sceni, nakon pada austrijske vlade kancelara Sebastiana Kurza

Na iznenadno sazvanoj konferenciji za novinare u četvrtak poslijepodne u bečkom Hofburgu, austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen izvijestio je javnost da je Brigitte Bierlein (70), akltualna predsjednica Ustavnog suda Austrije nova austrijska kancelarka i da joj je dao mandat za formiranje nove prijelazne vlade.

Bierlein je prva žena koja je u austrijskoj povijesti postavljena na kancelarsku dužnost. To se, prema prvim reakcijama u Austriji uklapa u niz „ političko-povijesnih novina“ posljednja dva tjedna, na uzdrmanoj austrijskoj političkoj sceni, nakon pada austrijske vlade kancelara Sebastiana Kurza. Kako je Van der Bellen naglasio prijelazna vlada kancelarke Bierlein, koja važi za osobu konzervativnog političkog opredjeljenja, biti će na dužnosti do izbora nove austrijske vlade u jesen ove godine, koja će biti formirana nakon prijevremenih parlamentarnih izbora, najavljenih za mjesec rujan.

Za izbor kancelara ili kancelarke potrebna je apsolutna većina glasova zastupnika Nacionalnog vijeća austrijskog parlamenta.

- Austrija je dobila najvišu čuvaricu austrijskog Ustava, a on je kamen temeljac i pogonski sustav naše demokracije- rekao je Van der Bellen, izrazivši zadovoljstvo da će jedna tako stručna osoba biti na čelu prijelazne vlade.

- Govorim o vladi povjerenja, barem s moje strane- dodao je austrijski predsjednik, napomenuvši kako je s novom kancelarkom usaglasio stav da na ministarska mjesta u prijelaznoj vladi trebaju doći visoki državni službenici – eksperti s izvanrednim stručnim znanjem. Van der Bellen je zahvalio kancelarki Bierlein da je prihvatila ovu visoku dužnost u za Austriju ne baš jednostavnom trenutku.

Zahvalivši se na ukazanom joj povjerenju austrijskom predsjedniku Bierlein je rekla kako joj je važno i da „zadobije povjerenje parlamenta te Austrijanki i Austrijanaca“. Istaknula je da će predsjedniku u najkraćem mogućem roku predstaviti njen ministarski kabinet.

- Bivši predsjednik Upravnog suda Clemens Jabloner je spreman obnašati dužnost austrijskog potkancelara i ministra pravosuđa, a sadašnji voditelj Sekcije za Europu u Ministarstvu za Europu, integraciju i vanjske poslove Alexander Schallenberg dužnost ministra u navedenom resornom MInistarstvu- napomenula je, dodavši - daljnje ministri uskoro će biti poznati. Preduvjet je da uz stručne ekspertize budu politički senzibilni- zaključila je.

Istaknula je kako će o svim važnim stvarima voditi dijalog s austrijskim pokrajinskim poglavarima, socijalnim partnerima i vjerskim predstavnicima kako bi Austriju dostojno zastupala u zemlji i na europskoj razini. Austrijska Narodna stranka (ÖVP), Socijaldemokratska (SPÖ) i krajnje desna Slobodarska stranka (FPÖ) izrazile su zadovoljstvo izborom Brigitte Bierlein za prijelaznu kancelarku. Predsjednik ÖVP-a i bivši kancelar Sebastian Kurz rekao je kako je Bierlein „izvanredno kompententna, iskusna i iskrena osobnost“.

Komentara 3

DU
Deleted user
18:58 30.05.2019.

Jesenti milu bigulicu, nazdravlje i živjeli! Naime, prezime nove austrijske kancelarke u prijevodu doslovce znači "pivica" ili "pivce". Sad Austrijanci do mile volje javno mogu lokati pivo jer će imati izliku da to rade u čast kancelarke si Brigitte Pivice. Oh, kako bi bilo lijepo kad bi se i naš "premijer" umjesto Plenković prezivao Pivković ili Pivaković! To bi odmah uveliko pridonijelo ponovnom učvršćivanju rasklimanog bratstva i jedinstva naroda i narodnosti Europske unije.

GV
golub Vaso
19:31 30.05.2019.

botoxirana baba

Avatar nekakav
nekakav
08:51 31.05.2019.

ajd, kakva kancelarka, recite po istini, obična tehnička vlada, bez ikakvih ovlasti donošenja političkih odluka, već održavanje hladnog pogona. ova žena, njena prioritetna stvar je sud, a ovo je popratna aktivnost, nit miriši nit smrdi. sad iz toga izvoditi neke zaključke o nekoj novini, je smiješno. ona je instalirana privremeno od strane predsjednika u trenutku kad država nema vladu, a ne mogu je postojeće političke elite formirati, jer su i same odabrale prijevremene! al bitno je staviti naslovnicu o nekoj novini i novom vjetru u austriji...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije