Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
analiza Bloomberga
Povratak na članak

Brexit, trgovinski rat SAD-a i Kine, ruska invazija - geopolitički događaji utječu na globalni ekonomski preokret

Za globalno gospodarstvo, o pomaku se može razmišljati kao o pokretaču dvije vrste problema - kratkotrajnog rasplamsavanja kada izbiju napetosti između dviju strana i troškova "sporog sagorijevanja" dok se smiruju. Primjer prvog je ruska invazija Ukrajine.

Komentari 8

PR
prahrvat
13:03 03.11.2022.

Dakle, ono što putinoidi tvrde, a i naš Pecjednik, gle čuda, usuprot je činjenicama: Americi ovaj rat ekonomski jako šeti.

VL
Avatar nekakav
nekakav
13:58 03.11.2022.

na ekonomski preokret utječu odluke političara. neki rade u korist svojih birača, tj. naroda, drugi suprotno interesima naroda, jer ih netko plaća da to rade. recimo, odluka njemačke da uvede sankcije rusima je direktno zaslužna za 40 mlrd eura čistog gubitka najvećeg njemačkog distributera plina. prvo uvedeš sankcije, onda ne želiš plaćati u rubljama, pa plin kupuješ 10 puta skuplje do amerikanaca, tzv. saveznika. a za finale odrediš cijenu po kojoj distributer smije prodavati plin. naravno, po jako niskoj cijeni. ima njemačka sad puna skladišta plina, ali i bankrotirane plinaše, koje bude država preuzimala, i na račun poreznih prihoda sanirala njihove dugove (kome će platiti za plin? rusima ili amerima?), a onda politički dogovarati plin i plaćati ga par puta skuplje nego na slobodnom tržištu, kojeg su btw svojim odlukama uništili.

VL
Avatar vidikurza
vidikurza
12:55 03.11.2022.

I na sve to imamo demenciju Bidena.

VL
Avatar Bumbar1
Bumbar1
13:28 03.11.2022.

Pobeda Rusije nad Nato zemljama je samo pitanje vremena

VL
DJ
Dodaj Juri
13:03 03.11.2022.

Tako to ispada kad taj Bloomberg i vi ostali potrcci zapada pravite pogacu bez naroda. Poslusajte malo vise sto narod ima za rec. Bez naroda svi vasi grafovi i predvidjanja padaju ko kule od karata!

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.