Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predstavljen Festival

Branko Lustig zadivio Bečane i bečkog gradonačelnika

Branko Lustig
Foto: I. GRAHOR
1/2
08.10.2014.
u 00:10

Njegova glavna poruka bila je kako je nužno stalno podsjećati na žrtve holokausta kako se tako što više nikada ne bi ponovilo

Ne samo brojni međunarodni štovatelji oskarovca Branka Lustiga, počasnog gosta trećeg filmskog festivala LET S CEE u Beču, posvećenog filmskoj produkciji Srednje i Istočne Europe bili su proteklih dana zadivljeni dosadašnjim postignućima ovog uglednog hrvatskog producenta i glumca svjetske slave nego i bečki gradonačelnik Michael Häupl, koji ga je u utorak ugostio u bečkoj Gradskoj vijećnici. Uz Lustiga, kod Häupla su, između ostalih, bili i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota, direktorica zagrebačkog Festivala tolerancije Nataša Popović i direktorica LET S CEE festivala Magdalena Zelasko.

Bečki je gradonačelnik izrazio divljenje

U srdačnom razgovoru s Lustigom, bečki je gradonačelnik izrazio svoje divljenje hrvatskom oskarovcu koji je od djeteta logoraša postao jedan od najuglednijih producenata u Hollywoodu, dobitnik dva Oskara kao producent Schindlerove liste i Gladijatora, dvije BAFTA-e, dva Globusa, dva Emmyja …. Razgovarali su i o zajedničkim vrijednostima te promociji tolerancije, solidarnosti, pravednosti i zajedničkoj predanosti razumijevanju među ljudima raznih vjeroispovijesti, nacionalnosti i jezika, te zaštiti ljudskog dostojanstva i prava, temama kojima Grad Beč inače posvećuje osobitu pozornost.

Prava zvijezda večeri Lustig je bio i u nedjelju 5. listopada u kinu Urania na predstavljanju Festivala tolerancije čiji je počasni predsjednik, a na kojem je u sklopu LET S CEE film festivala povodom 75. godišnjice Drugog svjetskog rata prikazana serija anti-ratnih filmova. Među njima i hrvatski dugometražni film Branka Bauera iz 1956. godine „Ne okreći se sine“. Prikazivanju je prethodila panel rasprava „O pravom pristupu održivom sjećanju i komemoraciji“ u kojoj je sudjelovao i Oliver Rathkolb, profesor na Institutu za suvremenu povijest Sveučilišta u Beču . Lustig je odgovarao i na brojna pitanja nazočnih vezana uz njegovo iskustvo i sjećanja iz koncentracijskih logora Auschwitz i Bergen-Belsen ugrađeno u Schindlerovoj listi, te njegov filmski stvaralački opus.

Foto: I. GRAHOR

Da se nikada ne ponovi

Njegova glavna poruka bila je kako je nužno stalno podsjećati na žrtve holokausta kako se tako što više nikada ne bi ponovilo. Lustig je publici predstavio i Zakladu Shoah koju je na Sveučilištu Južne Kalifornije osnovao Steven Spielberg uz svekoliku pomoć Branka Lustiga, Karen Kushell i Geralda R. Molena, a koja je do sada u deset godina postojanja prikupila više od 53 tisuće svjedočanstava žrtava holokausta.

Sljedeći dan ujutro u kinu Artis održano je Edukacijsko jutro u sklopu kojeg se je Lustig, kao živući svjedok holokausta, susreo i razgovarao s djecom starijom od 12 godina, kojima je potom prikazan film „Trči, dječače, trči“. U poslijepodnevnim satima održao je na istoj lokaciji Majstorsku radionicu i podijelio s publikom svoje dugogodišnje iskustvo i događaje koji su obilježili njegovu karijeru. Dvostrukog oskarovca, istoga dana u večernjim satima u kinu Urania u sklopu posebno organiziranog „Integracijskog kina“, pozdravio je i austrijski ministar za Europu, integraciju i vanjske poslove Sebastian Kurz.

S Brankom Lustigom na njegovim brojnim bečkim susretima, bila je i ministrica savjetnica za kulturu u Veleposlanstvu RH u Austriji Zdenka Weber. Branko Lustig je rođen u Osijeku 1932. godine. Njegova je obitelj morala pobjeći iz Hrvatske zbog ustaških režimskih mjera protiv Židova. Kao desetogodišnjak s majkom je iz Čakovca deportiran u Auschwitz.
Nakon 25 godina života u Kaliforniji sa suprugom Mirjanom i kćeri Sarom vratio se je u Hrvatsku. Od 2009. godine redoviti je profesor na ADU, odsjek produkcija, a od 2008. godine vodi udrugu Festival suvremenog židovskog filma u Zagrebu (FSŽF).

>>Pupovac i Lustig na komemoraciji za žrtve ustaškog logora za djecu

Komentara 8

DA
damirtankovic
02:14 08.10.2014.

Miki i kultura, lol!

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
09:00 08.10.2014.

Hoće podsjetiti na narod Palestine ?

PR
pricalica
09:09 08.10.2014.

Kad će se Hrvatskoj pojaviti osoba koja , kao što je Lustig ili Goldstein, koja će ići svijetom i govoriti o zločinima koji su učinjeni Hrvatima tijekom II Svjetskog rata i poslije. Tada bi to bilo pošteno i pravedno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije