Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hzmo

Braniteljske mirovine ostaju iste, rješenja stižu do kraja kolovoza

branitelji
Foto: Grgur Žućko/PIXSELL
27.08.2015.
u 17:30

Krajem 2014. utvrđeni su dijelovi svote za vojsku, policiju, vatrogasce... i pokazalo se da je 47 posto pokriveno iz radnog staža

Nakon šestomjesečne odgode zbog političkih razloga vezanih uz prosvjed branitelja, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje priopćio je da je proveden postupak utvrđivanja dijelova svote mirovina za branitelje na dio mirovine ostvaren na temelju posebnih propisa i dio mirovine ostvaren na temelju staža osiguranja prema općem propisu. Odnosno podjela iz koje se vidi koliki se dio mirovine financira iz radnog staža i preostali dio mirovine do pune svote mirovine koji se financira izravno iz državnog proračuna.

U HZMO-u nisu dali podatak koliki je taj omjer, a poručuju da je ukupna svota mirovine ostala nepromijenjena. Postupak utvrđivanja i donošenje rješenja sa stanjem na 30. lipnja 2015. obuhvatio je 101.045 korisnika, kojima će poštom do kraja kolovoza biti dostavljeno rješenje s obrazloženjem i obavijesti, a korisnici sustava e-građani obavijest će primiti i u osobni korisnički pretinac, kažu u HZMO-u.

Za ostale korisnike kao što su politički zatvorenici, vojska, policija, vatrogasci... taj je posao razdvajanja povlaštenih mirovina HZMO napravio još krajem prošle godine, a pokazalo se da je pola njihove mirovine (47 posto) pokriveno radnim stažem, iako se pretpostavljalo da je riječ o trećini iznosa.

>> Braniteljske mirovine neće rasti barem do 2017., ovisit će o BDP-u i deficitu

Komentara 28

DU
Deleted user
18:13 27.08.2015.

točno tak , dajte im još, uzmite ženama u pevecu koje delaju na + 35 stupnjeva i mjesečno zarade 2652 kune neto,pogledajte ove na slikama , penzioneri koji pucaju od zdravlja ,ali uvijek spremni napraviti štetu i kaos u hrvatskoj.sramam vas budi , gori ste sto puta od partizana

R0
R00kie
18:03 27.08.2015.

dajte im joooos...imamo premale poreze kojima financiramo takve, podignite nam jos poreze. za neto placu od 7 tisuca kn poslodavac mora uplatiti bruto 13, podignite jos porezeeee

Avatar ARENA
ARENA
17:44 27.08.2015.

Ovo ne nehrvatska Vlada. Mrze sve Hrvatsko. Ne valja. Malo je. Čim prije izbori. HDZ će se isprsiti i dati im godišnje bar 10 milijardi kuna više. Svjetlu budućnost će nam HDZ osigurati izvorima iz oduševljenog, optimizmom ispunjenog, velikodušnog i moralno obvezujuće osvještenog realnog sektora. Jel sad ok komentar??? Mili, torcidaš, mirice.....nemojte opet minuse dijelit.:)))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije