Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Branimir Glavaš:

'Vučić je putem svojih veza u hrvatskim obavještajnim službama provjeravao istražuje li ga DORH'

Branimir Glavaš
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
04.08.2016.
u 12:31

"Što se mene tiče, mogu reći da kao hrvatski general smatram komplimentom što sam se posljednjih dana našao na udaru državnog vrha Republike Srbije i što sam izložen oštroj kritici četničke vlasti „Beogradskog pašaluka“. Kad bi bilo drukčije, morao bih se ozbiljno zabrinuti i priupitati se gdje sam pogriješio?" izjavio je Glavaš

Branimir Glavaš zatražio je od DORH-a da se očituje "istražuje li tehničkog premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića zbog mogućeg počinjenja ratnih zločina" u Hrvatskoj i BiH od 1991. do kraja '90-ih. Žestoko se obrušio na srbijanske čelnike A. Vučića i Tomislava Nikolića rekavši kako Srbija "nakon što je prije 25 godina učinila oružanu agresiju, nastavlja s velikosrpskom, ovoga puta diplomatskom, verbalnom agresijom na Hrvatsku".

– Poznato mi je da je Vučić za mandata Zorana Milanovića osobno putem svojih veza u hrvatskim obavještajnim službama provjeravao radi li DORH istrage vezane uz njegove zločinačke aktivnosti u Hrvatskoj u Domovinskom ratu. Ako ga ne istražuje, zašto to ne čini? – upitao je Glavaš na svojoj prvoj konferenciji za medije nakon sedam godina. Nije tako istupao, naime, od 8. svibnja 2009., kada je bio nepravomoćno osuđen za ratne zločine u Osijeku.

– Vučićevih ratnohuškačkih govora i ponašanja prepun je internet i nije uopće problem doći do čvrstih dokaza koji će jamčiti uspješnost njegova procesuiranja zbog, u najmanju ruku, poticanja na ratne zločine. Pitam ih i dokle se stiglo u obradi i procesuiranju kaznene prijave podnesene 19. veljače ove godine protiv predsjednika Srbije Tomislava Nikolića zbog ratnog zločina za kojeg se osnovano sumnja da ga je počinio u selu Antin – nastavio je Glavaš. U toj se prijavi, dodao je, navodi kako je Nikolić "pri obilasku četničke formacije Beli orlovi osobno ubio najmanje deset zarobljenih civila". Nije otkrio tko je prijavu podnio. Novinarima je, pak, pustio videosnimku s izjavama Vladimira Bebe Popovića, bivšeg šefa Đinđićeva ureda za medije.

– Prisustvovao sam razgovoru Jovice Stanišića i Zorana Đinđića. Stanišić nam je rekao, ako hoćete da rasturite Radikale, imate neke informacije za Tomu Nikolića. Kažem mu: „Nemamo ništa za Tomu“. On kaže: „Kako nema, ima služba. Pa on je lično u selu Antin u zapadnoj Baranji poslije posjete tamo nekom dobrovoljačkom odredu Radikalne stranke, kad je on došao kao funkcionar, i kad su tamo, ono, ovo na ražnju, jagnjetina, ovo, ono… malo se napio pa uvečer da bi pokazao da je pravi Srbin, uzeo kalašnjikov i neke babe i dede, njih jedno 10 ili 15, pobio i pobacao ih u bazen (ribnjak)" – ponovio je Glavaš Popovićevu izjavu.

Glavaš je izjavio, nadalje, kako je "velikosrpska agresivna politika ostala ista", samo što "ne bombardiraju tenkovima i četničkom artiljerijom, već velikosrpskim diplomatskim prosvjednim notama, prepunima bezočnih laži".

– Izvrću povijesne činjenice i prosipaju neviđenu laž. Oni lažu i sve ono što su izgovorili u posljednjih 27 godina i o meni samom. Četnici u ratu, ostali su četnici i u miru – izgovorio je.

Otišao je i korak dalje.

– Na čelu Srbije nisu normalni političari demokratskih proeuropskih uvjerenja i svjetonazora, već istine radi to treba javno reći, okorjeli srpski neofašisti i pročetnički nacionalisti koje Hrvatska treba procesuirati zbog zlodjela koja su radili za vrijeme velikosrpske agresije na našu zemlju. I jedan i drugi, a nije daleko ni treći, tu mislim na Ivicu Dačića, aktivni su sudionici velikosrpske i četničke agresije na Republiku Hrvatsku od 1991. do 1995. i oni zbog toga trebaju odgovarati pred hrvatskim sudom – smatra Glavaš.

Apelira na institucije RH da "napokon odlučno reagiraju".

– U vezi s ponašanjem Mire Kovača i izjavama čelnika HDZ-a, mogu reći da se Tuđman '91. ponašao kao oni, zasigurno bi uspio Vučićev i Nikolićev plan o Velikoj Srbiji na liniji Virovitica – Karlovac – Karlobag. Srbija je na putu da postane članica EU i ne smatram da ih mi trebamo sprečavati u ostvarivanju toga cilja. No Hrvatska ne smije dopustiti da na tom putu Srbija ne da odgovore na pitanja koja su otvorena 25 godina, od utvrđivanja odgovornosti za više od 1600 poginulih u Osijeku i okolici, konačnog otkrivanja istine o nestalima, o masovnim grobnicama – poručio je.

Prosvjedovanje zbog vraćanja njegova predmeta na ponovno suđenje, Glavaš je komentirao kao "krajnju, najblaže rečeno, drskost komentirati presude pravosudnih tijela drugih država". Srbiju je pozvao neka pošalje promatrače na novo suđenje.

– Što se mene tiče, mogu reći da kao hrvatski general smatram komplimentom što sam se posljednjih dana našao na udaru državnog vrha Republike Srbije i što sam izložen oštroj kritici četničke vlasti „Beogradskog pašaluka“. Kada bi bilo drukčije, morao bih se ozbiljno zabrinuti i priupitati se gdje sam to pogriješio? Za razliku od srbijanskog premijera Vučića i srbijanskog predsjednika Nikolića koji su ognjem i mačem napadali moj narod i moju domovinu, ja nikada nisam nogom kročio u Srbiju ratovati. Ratovao sam ovdje na istoku Hrvatske braneći svoju Domovinu, svoj grad i svoj dom i na to sam ponosan – zaključio je.

>> Od obavijesnog razgovora 2005. do ukidanja presude 2016.: Pročitajte kronologiju Glavaševih slučajeva!

Komentara 44

Avatar annex
annex
13:13 04.08.2016.

Ne spadam u tvoje simpatizere, ali u ovom članku svaka ti je na mjestu. Kao da sam ja pisao, a pitanje za DORH sam i ja ovih dana postavio što se tiče istraga protiv Trio Fantastikus iz Srbije.

MI
Miro
13:36 04.08.2016.

Ovako treba razgovarati s četničkom vladom u Srbiji, kada se još uvijek pokušavaju postaviti kao da još uvijek imaju pravo u hrvatskoj državi govoriti kao o svojoj guberniji za vrijeme vladavine srbske hrvatskih komunista . ovaj i samoj ovaj jezik srbske ćeteci razumiju . br Bravo generale Glava!

DU
Deleted user
12:45 04.08.2016.

Mogu pocetnici i razni vucici mirno spavati sve dok se ne napravi temeljita i sveobuhvatna lustracija.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije