Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Haag

Brammertza trebamo uvjeriti da premijerka ne stvara pritisak

Serge Brammertz
Reuters/Pixsell
23.05.2010.
u 18:28

Hrvatskoj je i te kako u interesu pokazati tužitelju i sudu da je sve što je bilo dogovoreno provedeno te da Hrvatska ne drži “figu u džepu”, doznajemo iz diplomatskih izvora.

Glavni tužitelj Haaškog suda Serge Brammertz stiže u Hrvatsku gdje će se, prema najavama, sastati s predsjednikom Ivom Josipovićem, ministrom pravosuđa Ivanom Šimonovićem te glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem.

Brammertzov posjet Hrvatskoj ima posebnu težinu – tužitelj će pokušati doznati u kojim je sve smjerovima tekla istraga o tzv. topničkim dnevnicima kako bi nakon toga kompletirao izvještaj za Vijeće sigurnosti. Državnim dužnosnicima cilj će biti uvjeriti Brammertza da je Hrvatska učinila sve u osjetljivom pitanju suradnje sa sudom te pronalasku topničke dokumentacije iz Oluje jer bi negativna ocjena mogla blokirati otvaranje poglavlja o pravosuđu, a time i usporiti pristupni proces.

Hrvatskoj je i te kako u interesu pokazati tužitelju i sudu da je sve što je bilo dogovoreno provedeno te da Hrvatska ne drži “figu u džepu”, doznajemo iz diplomatskih izvora.

– Želimo dokazati da je Hrvatska provela Akcijski plan i istragu o tzv. topničkim dnevnicima. Stalo nam je pokazati da je suradnja realna te da nije rezultat diplomatske akcije, da, primjerice, premijerka Kosor neće iskoristiti put u Washington za lobiranje i političke pritiske – kazao je izvor iz diplomatskih krugova.

Brammertz će u srijedu sudjelovati na regionalnom skupu na Brijunima gdje će Državno odvjetništvo ugostiti regionalne državne odvjetnike koji se bave problematikom ratnih zločina. Premijerka Kosor neće se susresti s Brammertzom zbog susreta s Joeom Bidenom u SAD-u.

Komentara 14

OB
-obrisani-
19:54 23.05.2010.

Nikada sluge nisu pisale povijest. Dokle god se Hrvatska bude ponašala kao sluga neće ući u EU. Zašto bi gospodari pristali spustiti se na razinu sluge?

Avatar zanusi13
zanusi13
22:52 23.05.2010.

Nadam se da putuje Tupoljevom...

IU
Interventni Uklopničar
18:43 23.05.2010.

Brammertz će reći da je sve u redu kada mu budu rekli da je sve u redu, a do tada će tražiti topničke dnevnike pa ako ih kojim slučajem i nađemo tražit će od nas neke druge dnevnike, možda one gdje Branimir Dopuđa pozdravlja hrvatske branitelje ma gdje bili

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije