Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ratni zločinac

Brammertz traži od žalbenog vijeća da vrati Šešelja u Haag

Vojislav Šešelj
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
21.01.2015.
u 13:34

Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz traži od žalbenog vijeća da poništi odluku o puštanju Šešelja na privremenu slobodu

Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz ne odustaje od pokušaja da vrati privremeno puštenog osumnjičenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja u pritvor u Scheveningen. Nakon što je raspravno vijeće odlučilo pustiti Šešelja i odbilo žalbu tužiteljstva koje je tražilo poništenje odluke o puštanju, ured glavnog tužitelja jučer se još jednom žalio, ali žalbenom vijeću, koje je iznad raspravnog vijeća. Najnovija žalba objavljena je danas na Haaškom sudu. 

"Raspravno vijeće pogriješilo je u pravu kad je donijelo odluku o neponištenju (privremenog puštanja Šešelja na slobodu, op.a.) tako što je propustilo odlučiti o dva ključna pitanja", piše u danas objavljenoj žalbi tužiteljstva. Prvo je pitanje je li Šešelj prekršio uvjete koji su mu postavljeni prilikom puštanja na privremenu slobodu tako što je nakon izlaska na slobodu davao sporne javne izjave. Drugo pitanje jest mogu li i dalje, u svjetlu novih činjenica, ostati na snazi minimalni uvjeti koje je odredilo raspravno vijeće za Šešeljevo puštanje na privremenu slobodu do izricanja nepravomoćne presude. 

Umjesto da razmotri ta dva ključna pitanja, piše tužiteljstvo u danas objavljenoj žalbi žalbenom vijeću, "raspravno vijeće usredotočilo se na irelevantno pitanje poput izostanka žalbe tužiteljstva" u trenutku objave odluke o privremenom puštanju Šešelja. Tužiteljstvo podsjeća da je Šešelj izjavio da se neće dobrovoljno vratiti u Haag, prijetio osobama koje su surađivale s haaškim tužiteljstvom, koristio uvredljiv i huškački govor kad je čestitao "srpskim četnicima godišnjicu srpskog osvajanja Vukovara", te izjavio da njegovo zdravstveno stanje nije tako ozbiljno kako je zaključilo raspravno vijeće kad ga je puštalo na privremenu slobodu. 

Na kraju, glavni haaški tužitelj Serge Brammertz traži od žalbenog vijeća da poništi odluku o puštanju Šešelja na privremenu slobodu.

>>Grabar Kitarović poslala pismo UN-u, traži da se Šešelj vrati u zatvor

>>'Ne zanima me odluka Haaškog suda, neću se vratiti'
 

Komentara 115

DU
Deleted user
13:44 21.01.2015.

Izglda da Kolindino pismo nije bilo uzaludno??

BU
bubimir
13:56 21.01.2015.

je li ovaj klaun nedavno govorio da je vraćanje šešelja u haag nemoguća misija ?

CO
col3na
14:25 21.01.2015.

Seselj je izjavio da je ponosan na cetnicki pedigre Vesne Pusic.Njen djed Andjelinovic je bio cetnik orjunas suradnik vojvode Ilije Bircanina zato ona I brat joj Zoran sute .Ne moze ministrica protiv svoje krvi ;)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije