Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon presude

Mamiću uzimaju gotovinu, kuće, stanove i jahtu

Zdravko Mamić na jahti
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/7
06.06.2018.
u 21:58

Pri određivanju visine kazne osječki suci vodili su se olakotnim okolnostima. No, nije bilo “milosti” kad je o oduzimanju novca riječ

Zbog izvlačenja gotovo 117 milijuna kuna iz Dinama Zdravko Mamić nepravomoćno je osuđen na šest i pol godina zatvora, brat mu Zoran na četiri godine i 11 mjeseci, Damir Vrbanović na tri godine, a poreznik Milan Pernar na četiri godine i dva mjeseca zatvora. Proglašeni su krivima za malverzacije oko podjele novca od transfera između Dinama i Dejana Lovrena te Dinama i Luke Modrića, kao i za porezne “muljaže”. Djelomično su oslobođeni jedino Milan Pernar i Zoran Mamić, i to optužbi za primanje mita iz prve točke optužnice.     

Postane li presuda pravomoćna, Zdravko Mamić morat će uplatiti u državni proračun 52 milijuna kuna, a Zoran Mamić 25 milijuna. Polovica tog iznosa naplatit će se iz blokirane imovine pa će bez novca na bankovnim računima, automobila ili stanova ostati i djeca te bivše i sadašnje supruge Mamićevih.

Ni jedan od četvorice okrivljenika nije jučer sjedio u sudnici Županijskog suda u Osijeku. Da se pojavio na izricanju presude, Zdravku Mamiću odmah bi stavili lisice na ruke i odveli ga u istražni zatvor, koji mu je određen zbog kazne veće od pet godina. No, on ju je dočekao u Međugorju, ali je sud isto popodne policiji poslao nalog za njegovo uhićenje. Kad policija službeno utvrdi da ga nema u Hrvatskoj, raspisat će se za njim međunarodna tjeralica, za dan-dva.

– U odnosu na presudu vezanu za davanje mita, nije nepobitno dokazano da je mito dano pa su Milan Pernar i Zoran Mamić oslobođeni optužbe. No, dokazano je kako Pernar u poreznom nadzoru nije utvrdio izvore prihoda za imovinu Zorana Mamića, i to na njegovo traženje – započeo je sudac Darko Krušlin obrazloženje presude.

Uskočili drugi poreznici

Milan Pernar, stava je Sud nadalje, znatno je umanjio poreznu obvezu Zorana Mamića, a na to ga je potaknuo sam Mamić.

– Jasno se to ogleda i u činjenici da je Zoran Mamić raspolagao dokumentacijom kojom nikako nije mogao raspolagati. Djelo je ostalo u pokušaju jer su porezni službenici, kada su utvrdili da nešto ne štima, stavili rješenje izvan snage. Pernaru je obećavano mito, koje je zasigurno i isplaćeno, što se razaznaje iz nerazmjera imovine i prihoda, jer mu je mjesečno nedostajalo 14.000 kuna – iznio je sudac Krušlin.

Što se tiče podjele novca od Lovrenova transfera iz Dinama u Olympique Lyonnais, sporno je bilo, istaknuo je sudac, je li taj nogometaš imao pravo na polovicu transfernog obeštećenja.

– Utvrdili smo kako je aneks ugovora o podjeli transfera antedatiran. Dejan Lovren doista nije imao pravo na podjelu transfera, nego je cijela operacija smišljena kako bi se iz Dinama izvukao novac i da bi Zoran Mamić njime vratio pozajmicu Dinamu – rekao je sudac. Baš kao i u Lovrenovu slučaju, osječki je sud ocijenio da ni Luka Modrić nije imao pravo na polovicu novca od svog transfera, iz Dinama u Tottenham.

– Radi se o fiktivnom, naknadno načinjenom aneksu. Utvrđeno je da se Modrić na njemu potpisao onako kako se potpisivao nakon 2008., a ne 2005., kada je navodno načinjen taj aneks – kazao je Krušlin.

Tražio preotvaranje rasprave

Dok su određivali visinu kazne, osječki suci vodili su se, kao olakotnom, činjenicom da ni jedan od četvorice okrivljenika nije ranije osuđivan. Otegotne okolnosti im nisu našli. No, nema “milosti” kad je o oduzimanju novca riječ. Bankama su dali nalog da novac s računa Zdravka Mamića (samo na jednome ima sedam milijuna kuna) “prebace” u državni proračun, a bez ušteđevine će ostati i kćeri mu Iva i Lucija te supruga Marina Mamić. Mamićevima se oduzimaju i dva stana s garažama na Cvjetnom trgu u Zagrebu, koji su vrijedni 6,6 te 2,7 milijuna kuna, ali i dvije šume, građevinsko zemljište, brodica Zdravka Mamića od 1,6 milijuna kuna, automobil Bentley od 870.000 kuna...

Zdravko Mamić na jahti
1/15

Bivša supruga Zorana Mamića Vanja Horvat izgubit će, pak, stan i zgradu na Radničkoj cesti od 3,3 milijuna kuna, ali i Audi od oko 370.000 kuna, dok će također bivšoj supruzi Ani Šikić biti oduzet Land Rover vrijedan 210.000 kuna. Zoran Mamić dužan je, inače, vratiti ukupno 25,8 milijuna kuna. Koliko je točno mita Milan Pernar primio od Zorana Mamića, nije poznato, no oduzima mu se 2,09 milijuna kuna, pa bivša mu supruga Tajana Pernar državi, tako, mora prepustiti i kuću od 1,7 milijuna kuna. Sve to moraju predati u posjed državi u roku od 15 dana od pravomoćni presude.

Bez novca bi mogao ostati i kapetan naše reprezentacije Luka Modrić. Po optužnici, Modriću je Dinamo isplatio 66,9 milijuna kuna od transfera u engleski klub, a on je 52 milijuna proslijedio Zdravku Mamiću. Ostalo mu je, tako, 15 milijuna kuna. Postane li optužnica pravomoćna, Državno odvjetništvo može od njega tražiti tu razliku jer je riječ o novcu stečenom kaznenim djelom.

– Presuda ne samo da nije pravična, pravedna, nego je i nezakonita. Nitko ne zna da sam jutros zatražio da se preotvori rasprava. Odvjetništvo je naložilo izvide da se utvrdi je li bilo pritiska na suce, i u takvoj situaciji izricanje odluke nije zakonito – komentirao je, pak, Mamićev branitelj Veljko Miljević, ponovivši kako je “i djetetu jasno da je optužnicu potpisao neovlašteni tužitelj”. Obrane najavljuju žalbe.

Osuđujućim je presudama zadovoljan USKOK, no tužitelji su stava kako su kazne preblage.

 

 

Komentara 135

Avatar Toni Broo
Toni Broo
17:25 06.06.2018.

Promaklo je mnogima kako je sud nedvosmisleno osudio Lovrena i Modrica za izvlačenje novca zajedno sa Mamićem , a i još jedna čudna stvar u nizu je kako to da nema kaznenog gonjenja njih dvojice. Vjerovatno bi se oni braniliii na sudovima vani pa onda to tužiteljstvu ne bi odgovaralo. Vani bi suci ismijali dorh-ove tužitelje i niihove kretenske konstrukcije. Zato će ovaj slučaj završti na sudu za ljudska prava i nikada neće doći do pravomoćne presude. Svi pravni stručnjaci znaju da je ovo igrokaz u režiju Cvitana. Ministar u BiH i kriminalist Mektić: Mektić je izjavio da Mamić neće biti izručen, ali bude li pravomoćno osuđen, u zatvor će u BiH ,što mislite otkuda Mamiću prepiske Cvitana i suca? BiH je banana država, ali očito dobro šijuniraju, to je i sam Mektić nedavno priznao i vili lik da pakuju Mamiću. Zbog toga špijuniranja su se najviše uzbudili udbaški tjednik nacional i Ranko Ostojić. Zašto, pa zato jer su u mrežu BiH špijuna upali Ostojić, Milanović, Cvitan, urednici nekih medija, šefovi pnuskoka, suci, itd. Razotkrili su BiH špijuni njihovu mrežu kriminala i zlouporaba. BiH špijunima nije to bila namjera, niti su im oni bili meta, ali eto, Ostojić i ekipa su upali u tu mrežu. Sve će se uskoro saznati.

DU
Deleted user
17:24 06.06.2018.

Kad je Drzava imala to sto bi gospodin Mamic morao vratiti??? Kad ce drzavi vratiti drzavno, spodobe politicki sticene od vrhuski dvije stranke nasljednice SKH?

DU
Deleted user
17:34 06.06.2018.

Kadija te tuzi, kadija ti sudi. Mamica nije tuzio GNK Dinamo koji je po ovoj presudi osatecen? Mamica je tuzila drzava koja mu je presudila? Svi oni koj ce mi davati minuse neka mi obrazloze sto u ovome nije sporne. Unaprijed zahvaan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije