Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Po odreknuću

Bozanić: 'Radosna srca čestitam novom zagrebačkom nadbiskupu mons. Draženu Kutleši'

Zagreb: Misno slavlje u povodu 21. obljetnice smrti kardinala Franje Kuharića
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
1/3
15.04.2023.
u 12:59

Liturgijski početak službe zagrebačkoga nadbiskupa mons. Dražena Kutleše bit će u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca u Zagrebu, u subotu 29. travnja 2023. godine s početkom u 10 sati

Papinim prihvaćanjem odreknuća od službe kardinala Josipa Bozanića,15. travnja, zagrebački nadbiskup postao je Dražen Kutleša. Tim je povodom Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije objavio izjavu kardinala Bozanića. "Na dan imenovanja mons. Dražena Kutleše za nadbiskupa koadjutora zagrebačkog, 14. veljače 2023. godine, rekao sam: 'Zbog svoga narušenog zdravlja, jako želim da novi nadbiskup, koji nam je sada dan kao koadjutor, što prije preuzme potpunu odgovornost za svetu Crkvu zagrebačku.'

Imajući to u vidu kao i nove okolnosti u Crkvi u Hrvatskoj usred kojih je predsjednik HBK nadbiskup koadjutor, smatrao sam činom ljubavi prema Crkvi zamoliti Svetog Oca da što prije prihvati moje odreknuće. Stoga zahvaljujem papi Franji što je u smislu mog prijedloga danas prihvatio moje odreknuće od službe nadbiskupa metropolita zagrebačkog i time je, snagom Papinog dekreta, mons. Kutleša postao zagrebački nadbiskup. On je sada 77. zagrebački biskup, odnosno 9. nadbiskup metropolit zagrebački.

Drevna Crkva zagrebačka, obdarena čudesnim djelovanjem Božjega Duha sada na podlozi sinodskoga hoda i objavljenih Izjava i odluka Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, započinje jedno novo razdoblje što, kako je to redovito bivalo i u prošlosti, ostavlja svoj trag ne samo na crkvenom nego i društvenom području. Radosna srca čestitam novom zagrebačkom nadbiskupu mons. Draženu Kutleši.

On i draga Zagrebačka nadbiskupija bit će uvijek u mojim molitvama. Našega novog Pastira prihvatimo s iskrenim poštovanjem, povjerenjem i obećanjem poslušne suradnje, uključujući ga uvijek u svoje molitve. Od sada treba u euharistijskoj molitvi spomenuti ime novoga nadbiskupa. Ujedno, ovime obavještavam da će liturgijski početak službe zagrebačkoga nadbiskupa mons. Dražena Kutleše biti u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca u Zagrebu, u subotu 29. travnja 2023. godine s početkom u 10 sati.

VIDEO: Bozanić i službeno u mirovini: Mons. Kutleša preuzeo najveću hrvatsku nadbiskupiju

Komentara 3

DU
Deleted user
20:09 15.04.2023.

...a što ti drugo preostaje? Poslije poslušnih aparatčika, u politici, sad i vjerski...

AI
airbender
17:45 15.04.2023.

Jezivo...

HE
Herceg56
15:47 15.04.2023.

A di su pare?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije