Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
glas biskupa

Bozanić: Ljudski nazadujemo, na referendumu glasujte ZA

Josip Bozanić
Foto: Pixsell
21.11.2013.
u 11:06

Brak je životna zajednica žene i muškarca i čudno je što se moramo zalagati da se to definira, poručio je kardinal iz Varaždina, sa zasjedanja biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine

- Sve kojima je na srcu brak i obitelj pozivam da izađu na referendum i daju glas ZA brak kao životnu zajednicu žene i muškarca. Dakle, mi smo ZA! - izjavio je zagrebački nadbiskup i metropolit, kardinal Josip Bozanić, na početku 17. sjednice biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine u varaždinskom Biskupskom ordinarijatu.

Izrečenom otvorenom stavu glede referendumskog pitanja prethodio je uvod domaćina biskupa Josipa Mrzljaka i samog Bozanića.

- Obišao sam cijelu varaždinsku biskupiju i vidim ruševne kuće, sve je manje ljudi, to je bolno. Župnici mi šalju izvješća, prema kojima svake godine na području biskupije bude tisuću manje rođenih u usporedbi s umrlima, a gdje su tek oni koji su odselili. To je problem crkve, društva i države, a ne sporedne stvari koje nam se svakodnevno serviraju - rekao je Mrzljak te dodao da su na koronama pričali i o pismu pape Franje, tj. pitanjima braka i obitelji. Župnicima je, dodaje, preporučio da o tome pričaju i s vjernicima na terenu, jer do siječnja treba papi poslati odgovore i prijedloge.

Riječ je preuzeo kardinal Bozanić, koji je ustvrdio kako je glavna tema sjednice biskupa priprema za sakrament svete potvrde. No na svetoj potvrdi zadržao se ukupno jednu rečenicu te prešao na, ipak, glavniju temu.

- Iduće godine u Rimu imamo izvanredno zasjedanje sinode biskupa na temu braka i obitelji. Biskupima su poslana pitanja i traži se da se razgovara sa župnicima i vjernicima te upute prijedlozi. Brak i obitelj s više je strana aktualna tema i životno pitanje. Sve nas manje ima i prema tome ne možemo biti indiferentni niti pristupati neozbiljno - nadovezao se Bozanić na Mrzljakov uvod o depopulacij te potom spomenuo papinu knjigu O nebu i zemlji, koja "govori o stanovitom antropološkom nazadovanju".

- Susrećemo neka pitanja kojih ne bi bilo prije dvadesetak godina,npr. što je to brak. O tome govori sama narav, a i riječ Božja. To je životna zajednica žene i muškarca i čudno je što se moramo zalagati da se to definira. Prigodom referenduma crkva samo želi da se to sačuva, da se brak javno definira  - ustvrdio je Bozanić i dodao da se brak ne može poistovjetiti s nekim drugim zajednicama. Katolička crkva, kaže, ne promiče diskriminaciju i prava većine spram manjine te je otvorena za dijalog.

Štoviše, institucija braka je u opasnosti da bude diskriminirana i predstavljena kao nešto što nije, smatra.

- U javnosti se javljaju određene manipulacije, gdje se crkvi i nekim organizacijama i inicijativama predbacuje nešto što ne zastupaju - rekao je te dodao da antropološko nazodovanje nije vjersko nego društveno pitanje i cijelo društvo mora biti zainteresirano da se neke stvari dobro postave u Zakonu, a ako treba i Ustavu.

Biskupi pozivaju da se na referendumu zaokruži 'ZA'

Komentara 35

DT
dturina
12:51 21.11.2013.

Nije problem ni brak ni obitelj, nego ekonomija koja je u katastrofalnom stanju, zbog čega ljudi sve kasnije stupaju u brak i odgađaju rađanje djece, između ostalog zbog neizvjesnog posla, malih prihoda i, slijedom toga, činjenice da ogroman broj mladih živi s roditeljima iz ekonomskih razloga, dakle nisu se u stanju osamostaliti jer nemaju novaca ni za iznajmljivanje a kamo li kupovinu stana. Dakle nisu vam problem ni homoseksualci ni vanbračne zajednice ni samohrani roditelji, nego ekonomija koja je u katastrofalnom stanju, a takva je zato što je cijeli narod lopovski, naučen na krađu, od radnika koji krade građevinski materijal do premijera koji proda INAu daleko ispod tržišne vrijednosti i stavi u džep proviziju.

Avatar Hrvatska-Cuga
Hrvatska-Cuga
11:47 21.11.2013.

Ljudski nazadujemo, na referendumu glasujte ZA EU arbitražni sporazum, besplatne Thompsonove koncerte i besplatne konzerve za one koji nisu unutar 200 bogatih balkanskih familija.

OK
okus
11:23 21.11.2013.

Postovani kardinale Bozanicu ne brinite, pa mi smo referendum i trazili. Znamo da cemo glasati. A i dosta nas je . Zato je i tolika panika u onim drugim radovima. A sto se tice Pusicke i nje cemo se falala Bogu ubrzo rijesiti. Nek ide tam odkud je izasla -poslana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije