Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Misa za domovinu

Bozanić: Hrvatska u EU ne smije zanijekati svoje svetinje

misa (1)
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
1/9
25.06.2013.
u 10:50

Misa za domovinu koju je predvodio kardinal Josip Bozanić u crkvi sv. Marka protekla je bez premijera Zorana Milanovića

Tradicionalna misa za domovinu u crkvi sv. Marka koju je predvodio nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić protekla je bez prisustva premijera Zorana Milanovića, ali uz predsjednika Ivu Josipovića, predsjednika Sabora Josipa Leku i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, kojima se priključio samo ministar branitelja Predrag Matić.

Kardinal Bozanić se u svojoj propovijedi osvrnuo i na skori ulazak Hrvatske u Europsku uniju, naglasivši kako su njeni utemeljitelji i začetnici bili kršćanski mislioci i političari.

- Dobro je istaknuti činjenicu da je ideja o europskom zajedništvu i ujedinjavanju europskog kontinenta nastala u onom dijelu Europe koji nije bio pod komunističkom vlašću.

Dodao je i kako je papa Ivan Pavao II. poticao i javno govorio o europskom zajedništvu, te da je poticao odgovorne da izgrađuju Europu ljudi i naroda, poštujući njezinu raznorodnost.

- Danas u europskoj obitelji postoje brojne suvremene kušnje, ali to je sada naša obitelj. Hrvatska ju ne može zanijekati, ako ne želi zanijekati sebe. Crkva i u ovom slučaju poštuje odluku hrvatskih građana i legitimnih hrvatskih vlasti - kazao je Bozanić dodajući kako Hrvatska ne smije zanijekati svoj identitet, svoju baštinu, svoje svetinje.

Kardinal Bozanić kazao je i kako je ponosan na maketu crkve sv. Marka koja je jučer otkrivena u parku Mini Europa u Bruxellesu, kao hrvatski simbol koji će nas predstavljati u europskom središtu.

Osvrnuo se i na hrvatske branitelje, kazujući kako sjaj hrvatskog kršćanskog bisera dopire iz nesebičnosti, a u tom su sjaju na poseban način hrvatski branitelji.

- Taj su sjaj mnogi željeli ugasiti, ali on je tu u neistinama koje se obrušavaju na hrvatski narod produžavajući patnje nedužnih.

Zagrebački nadbiskup opomenuo je sve vjernike i kako ne smiju zanemarivati vrijednosti obitelji.

- Trebalo bi čuvati barem onu najmanju mjeru pristojnosti i dosega demokracije, bez izrugivanja i očitovanja netrpeljivosti - opomenuo je.

Na kraju je poželio da Hrvatska po nama kršćanima pridonese da Europa bude viša Božje prebivalište u čestitosti i istini, noseći sjaj bisera vječnosti.

>>Premijer Milanović ponovno neće doći na misu za domovinu?!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije