Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
08.01.2019. u 13:32

Izuzeće sudaca bilo je ograničeno do 2012., ali je ustavni sud ukinuo ograničenje, pravom na nepristrano suđenje

Otkako je potkraj 2008. donesen, novi Zakon o kaznenom postupku izazivao je kritike struke. I prije samog stupanja ZKP-a na snagu prigovaralo se da daje prevelike ovlasti tužitelju u odnosu na okrivljenika. Kao i obično, Vlada i Sabor oglušili su se na kritike, želeći pokazati EU da je Hrvatska spremna za bespoštednu borbu protiv korupcije.

No, zakon je otad mijenjan čak sedam puta, uglavnom pod pritiskom Ustavnog suda. Početni disbalans u pravima okrivljenika i tužiteljstva je ublažen, a čini se da je klatno na kraju otišlo na suprotnu stranu i završilo u – prevelikim pravima okrivljenika. Javnost je duboko zapekla situacija u slučaju Daruvarac, gdje zadarski sud nasilniku nije uspio presuditi u šest mjeseci pa je pušten iz pritvora, na užas žrtve i njezine obitelji.

Mediji i društvene mreže obrušili su se na zakone koji omogućavaju beskrajno otezanje postupaka, a na kraju je reagirao i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković najavom da će uskoro pokušati izmijeniti ZKP, i to tako da će ograničiti pravo stranke da zatraži izuzeće suca.

Ministar kao da dosad nije čuo višegodišnja upozorenja struke da Hrvatskoj hitno treba novi ZKP. Pritom je pitanje i hoće li moći provesti svoju namjeru, budući da smo, ne tako davno, imali zakonsko ograničenje zahtjeva za izuzeće sudaca, no 2012. ukinuo ga je Ustavni sud.

Radi se, naime, o institutu kojemu je cilj osigurati ustavno pravo na nepristrano suđenje, a to ustavno pravo ne uživa samo Daruvarac. Svatko od nas može se suočiti s pristranim sucem pa se trebamo zapitati jesmo li doista za rješenje po kojem nećemo moći tražiti da nam sudi netko drugi jer se tako, eto, odugovlači postupak.

Bošnjaković za tu odluku Ustavnog suda dobro zna, no odlučio ju je zanemariti za dnevnopolitičke potrebe. Umjesto da sustavno radi na izradi zakona koji će onemogućiti nepodnošljivo nepravedne presude koje počesto izlaze iz sudskih i državnoodvjetničkih kuhinja, radije će najaviti izmjene za koje zna da su nemoguće. I pritom vrlo promišljeno najavljuje da neće učiniti ništa što struka ne “blagoslovi”. Takav je pristup lukav, ali teško se može nazvati pravosudnom politikom. Prije pravosudnim politikantstvom.

VIDEO Kako su građani reagirali na slučaj Daruvarac

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije